Extrém tömegközlekedés

2021.08.30. 15:05

Több mint 10 ezer méteres a világ leghosszabb városi drótkötélpályája

Az eszköz a leghátrányosabb helyzetű rétegeknek is a legjobb közlekedési lehetőséget nyújtja.

Operation of Line 2 of the Cablebus during its inauguration on Sunday 8 August in Iztapalapa, Mexico City, where the head of the capital's government, Claudia Sheinbaum, and Mayor Clara Brugada, were in charge of the event. (Photo by Gerardo Vieyra/NurPhoto) (Photo by Gerardo Vieyra / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Forrás: NurPhoto via AFP

Fotó: Gerardo Vieyra

A világ leghosszabb városi drótkötélpályás felvonójaként ismerte el a mexikóvárosi Cablebús 2-es vonalát a Guinness Világrekordok. Az augusztus 8-án felavatott drótkötélpálya, amely a tömegközlekedés szerves részét képezi, több mint 10 ezer méter hosszú. Az útvonal Mexikóváros majdnem kétmillió lakossal rendelkező elővárosát, Iztapalapát köti össze a városközponttal, hét állomása pedig közvetlen átszállási lehetőséget kínál a metróra.

A Cablebús háromszáz darab tízfős kabinját jelenleg naponta mintegy 50 ezer ember használja, de a vonal akár 100 ezer utas szállítására is képes.

Claudia Sheinbaum mexikóvárosi főpolgármester szerint a felvonó nemcsak környezetbarát közlekedés eszköz, hanem a társadalmi igazságtalanság csökkentésének egyik módja is, mivel a leghátrányosabb helyzetű rétegeknek nyújtja a legjobb közlekedési lehetőséget.

A Guinness Világrekordok bizottsága az értékeléskor úgy fogalmazott, a mexikóvárosi kötélpálya minden bizonnyal szerte a világon sokakat ösztönöz majd hasonló projektre, amelyek megoldhatják a közlekedési problémákat és jobbá tehetik a hétköznapi életet.

A drótkötélpályán 36 perc alatt lehet megtenni a 10 és fél kilométeres távolságot, amelynek legyűrése autóval több mint egy órába kerülne.

A magaslati közlekedési eszközhöz kapcsolódva 40 művész 100 falfestménnyel gyarapította a látnivalók számát az épületek tetején és homlokzatán a kötélpálya nyomvonala mentén. A színesítésre a fővárosi és a helyi önkormányzat írt ki pályázatot.

A Mexikóváros északi részén működő, hónapokkal korábban átadott Cablebús 1 a világ második leghosszabb városi tömegközlekedési drótkötélpályája a maga 9,2 kilométerével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!