Többször is

2021.08.08. 19:45

Dokumentumfilmesekre támadt egy agresszív jegesmedve Grönlandon

Az állatot problémásnak nyilvánították, ami azt jelenti, hogy bárki megölheti, ha még egyszer emberre támad – közölte a dán hadsereg.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A jegesmedve hétfő hajnalban dugta be a fejét egy kutatóállomás hanyagul becsukott ablakán Grönland északkeleti részén, 400 méterre a daneborgi dán katonai bázistól, és megharapta a kezén az ott tartózkodó három férfi egyikét, mielőtt azok riasztópisztolyaikkal elkergették.

A sérült dokumentumfilmest előbb a katonai bázison látták el, majd Izlandra szállították további kezelésre – számolt be Facebook-oldalán a dán hadsereg illetékes egysége, az Arktiszi Parancsnokság (Arktisk Kommando).

A „rovott múltú” jegesmedve – amelynek már öt korábbi „incidense” is ismert – még aznap délelőtt visszatért a helyszínre, majd a hétfőről keddre virradó éjszaka is, amikor sikerült betörnie egy ablakot, mielőtt a két ott maradt dokumentumfilmes újra elkergette riasztólövésekkel. Az esetek megismétlődése miatt a helyi hatóságok problémásnak nyilvánították a medvét, ami azt jelenti, hogy elejthetik, ha újra emberre támad.

A Dániához tartozó, távoli északon fekvő sziget északkeleti részét jelenleg hőhullám sújtja, a térségben 23,4 Celsius-fokkal új hőmérsékleti rekord született.

Szakértők szerint a jegesmedvék számára vadászterületül szolgáló jégtakaró eltünedezése arra készteti az Északi-sarkvidék emblematikus állatát, hogy a szárazföldön kutasson táplálék után. Még ritka, de egyre gyakoribb ember és jegesmedve konfliktusa.

Egy tavaly júliusban a Nature Climate Change című folyóiratban megjelent tanulmány szerint 2100 körülre kihalhatnak a jegesmedvék, amelyeknek száma jelenleg 25 ezerre tehető.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!