Ország-világ

2021.07.21. 07:18

Félszáz szabadstrand van, avagy nem luxus a fürdőzés a Balatonnál

Csúcsszezon van a Balatonnál, alig lehet találni hotel- vagy panziószobát, és már az apartmanházak is tele vannak. Eközben viszont néhány baloldali politikus és hírportál drasztikus étel-, ital- és strandjegyárakkal riogatja az üdülésre készülődőket, a híroldalak időről időre teret adnak az ingyenes balatoni strandolást követelő hangos nyilatkozatoknak. A baloldali politikusok híreszteléseivel ellentétben számos ingyenes strand várja a nyaralókat a Balaton partján.

Balatonfenyves, 2021. június 22. Fürdõzõk a kánikulában a balatonfenyvesi szabadstrandon 2021. június 22-én. Az országos tisztifõorvos harmadfokú hõségriadót rendelt el a kánikula miatt. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Nézzünk meg egy Balatonról készült légi felvételt, és próbáljuk megsaccolni, hány strand várja 2021 nyarán pihenni vágyó honfitársainkat. Fentről nem érzékelhető a fizetős és a szabadstrandok aránya, de ha utánanézünk az önkormányzatok által fürdésre kijelölt partszakaszoknak, könnyen kiderül:

idén nyáron 49 ingyenes és 58 belépőjegyes strand közül lehet válogatni a Balatonnál

- számol be róla a Magyar Nemzet.

A strandfenntartó önkormányzatok szerint

egyre kedveltebbek az utóbbi időben komoly forrásokból – egyes esetekben több száz millió forintért – korszerűsített szabadstrandok.

Ezeken tágas a tér, jó a levegő, sőt szépen karbantartott gyepen térköves járda vezet át, emellett sportpálya, illemhely, büfé, fagylaltozó, vízibicikli-kölcsönző áll a vendégek rendelkezésére. Mi kell még? – teszik fel sokan a kérdést, akik ezeket a szabadstrandokat választják kikapcsolódásként. Ráadásul van balatoni üdülőhely, ahol nem is találni fizetős strandot, más településeken pedig a fizetős strand mellett több szabadstrand fogadja a nyaralókat. Balatonbogláron például hat szabadstrand közül lehet választani, az egyik legnagyobb vendégforgalmú Balatonlellén a fizetősön kívül három ingyenes strand található, Zamárdiban a három kilométer hosszú nagystrandon kívül további három ingyenes fürdőhely közül választhatunk, és Siófoknak is van szabadstrandja.

De ha megnézzük a szintúgy megújult fizetős helyeket, jellemzően akkor sem horribilis árakról van szó. A viszonylag drágább strandok közé tartozik a prémium minőségű, 1700 forintos jegyárú balatonfüredi Esterházy Strand- és Élményfürdő vagy az 1600 forintos csopaki strand (a 2019. és a 2021. évi balatoni strandminősítő verseny győztese). Utóbbin egy nagycsalád (két felnőtt akár négy gyerekkel) reggeltől estig ötezer forintért fürödhet, napozhat. A rendkívül kedvelt alsóörsi strand pénztáránál a felnőttjegy ugyanakkor csak 900 forint, a balatonberényi naturista strand szolgáltatásait 1300 forintért élvezhetjük. Balatonföldvár nyugati strandja pénztáránál 500 forintért kapjuk a jegyet, a keszthelyi Helikonnál 600, Balatonszárszón reggeltől estig 800 forintért fürödhetünk.

Persze akinek van pénze, luxusstrandra is mehet Tihanyba: ha az itteni Plage-on egy VIP-ágyban szeretnénk eltölteni néhány órát, akkor ez hétvégenként 8000 forintba kerül személyenként.

Ma már

négy olyan strand is van a Balatonnál, ahol a házi kedvenccel együtt lehet vízbe menni.

Ezek közül kettő szintén ingyenes: az egyik Balatonföldváron található, és a tihanyi Belső-tónál is van egy ingyenes, kutyáknak kijelölt fürdetőhely. A tavaly megnyílt keszthelyi Kutyás Park és Piknikkert 300 forintért fogadja a gazdikat, 200-ért az ebeket, az elsőként megnyitó fonyódi kutyás fürdetőhely pénztáránál az ebtartó maga és kedvence után 500-500 forintot fizet.

Budapest más árfekvés

A balatoni fizetős strandok árfekvése a fővárosi fürdőkkel összehasonlítva még kedvezőbbnek tűnik. A Palatinus Gyógy-, Strand- és Hullámfürdő pénztáránál hétköznap 3200, hétvégén 3600 forintot kell fizetnünk személyenként egy belépőjegyért, a kétórás jegy 2400 forintba kerül. A Paskálban hétköznap 2900, hétvégén 3200 forintért lubickolhatunk, a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszodában hétköznap 5900, hétvégén 6200 forintért kényeztetik a vendéget. A csepeli strandon 2500-3000 forintért tölthetünk el egy napot, a csillaghegyiben 2600-2900 forintért. A budapesti strandokon egy kétórás belépő is 2100-2900 forintba kerül.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!