régészet

2021.05.30. 09:20

Százával találtak több évezredes sziklasírokat Egyiptomban

Több száz sziklába vájt sírt találtak régészek Kairótól 400 kilométerre délkeletre, az egyiptomi keleti sivatagban. Az óriási temető sírjai a tudósok szerint 4200-2100 évvel ezelőttről származhatnak.

(COMBO) This combination of handout pictures provided by Egypt's Ministry of Antiquities on May 11, 2021 shows a view of newly discovered tombs in the southern province of Sohag, dating back about 4,200 years. - The graves "include some with a well or several burial wells and other cemeteries with a sloping corridor that ends with a burial room," the ministry said in a statement. They range in age "from the end of the Old Kingdom to the end of the Ptolemaic period," it added. (Photos by - / Egyptian Ministry of Antiquities / AFP) / == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / EGYPTIAN MINISTRY OF ANTIQUITIES- NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==

Forrás: Egyptian Ministry of Antiquities / AFP

Fotó: AFP

A sírokat egy hegyoldalba vágták a Sohagtól keletre fekvő Al-Hamidiyah temetőben. Az egyiptomi régészeti minisztérium közleménye szerint a sírok Egyiptom történetének különböző korszakaiból származnak. Némelyik sír gazdagon dekorált, hieroglifák is felismerhetők rajtuk – írta a livescience.com tudományos ismeretterjesztő portál.3

A legkorábban készültek mintegy 4200 évesek lehetnek, az Óbirodalom összeomlásának időszakában vájták őket. Ebben a korszakban a fáraók kezéből kicsúszott a hatalom, amelyet helyi kormányzók ragadtak magukhoz. A régészek nem találtak még magyarázatot arra, hogy miért készültek a sziklasírok, de ez a temetkezés nem volt szokatlan az ókori Egyiptomban.

Az Óbirodalom végéről származó sírok a régészek szerint építészetileg jóval kidolgozottabbak a többinél:

egy bejárati folyosó vezet egy temetkezési helyiséggel ellátott galériához. Némelyik sírban hieroglifákat tartalmazó mészkődarabokat is találtak, és a sír tulajdonosainak szánt áldozatként elhelyezett tányérok maradványaira is rábukkantak – olvasható a minisztérium közleményében.

Az Óbirodalom végének korából származó egyik sírban a régészek olyan festményeket is találtak, amelyeken a sír tulajdonosa állatáldozatot mutat be. Néhány sírból pedig állati maradványok, köztük szarvak kerültek elő. Más sírok festett gömbölyű edényeket is rejtettek, amelyeket folyadékok tárolására használhattak.

Néhány a feltárt leletek közül
Fotó: Egyptian Ministry of Antiquities / AFP

A legfiatalabb sírok mintegy 2100 évesek, ezek a ptolemaioszi korszak végéről származnak. Sokféle műtárgyat fedeztek fel ezekben a sírokban, köztük csészéket, korsókat és tányérokat. A normál méretű edények mellett miniatűr darabok is voltak, amelyeket valószínűleg szimbolikus áldozatként helyeztek a sírba az elhunytak számára. Az egyik sírban a régészek egy kerek fémtükör maradványait fedezték fel. Musztafa Vazíri, az egyiptomi legfelsőbb régészeti tanács vezetője elmondta, hogy a helyszínen tovább folyik a régészeti feltárás, és lehetséges, hogy további sírokat is találnak.

Borítókép: Néhány a Sohag területén feltárt 4 200 éves sírok közül

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!