ritkaság

2021.05.25. 09:30

Még soha nem láttak ilyen leopárdokat Pakisztánban (videó)

Két perzsa leopárdot láttak Pakisztánban. Egy helyi természetvédelmi illetékes szerint nincs feljegyzés arról, hogy ez a faj valaha feltűnt volna az országban.

Panthera pardus saxicolor / Panthera pardus ciscaucasica / Panthere de Perse / Leopard iranien / Leopard de Perse / Persian leopard / Caucasian Leopard ©NOVACK N./HorizonFeatures/Leemage (Photo by leemage / Leemage via AFP)

Forrás: AFP / Leemage

Fotó: Leemage via AFP

Sarifuddin Balocs, Beludzsisztán tartomány vezető természetvédelmi tisztviselője pénteken elmondta, hogy a leopárdokat fél éve látták először a vadőrök a Hazargandzsi Vadasparkban.

A felnőtt leopárdok magányosan élnek, csak párzási időszakban járnak párosan.

A vadőröket kamerákkal és távcsövekkel szerelték fel, hogy ha meglátják a leopárdokat, le tudják filmezni őket.

A vadőröknek májusban sikerült is lencsevégre kapniuk a ritka ragadozókat.

A perzsa leopárd (Panthera pardus ciscaucasica) egy Törökországban, Iránban, Afganisztánban és a Kaukázusban őshonos párduc alfaj. Rendkívül ritka, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajként tartja nyilván.

Becslések szerint mindössze ezer példány élhet belőlük a természetben, további 200 pedig állatkertekben.

Balocs hangsúlyozta, hogy „Pakisztán lépéseket tesz a ritka fajok védelme érdekében” és megosztják adataikat a Természetvédelmi Világszövetséggel.

A park vadőrei által készített videón az egyik leopárd gyönyörűen álcázza magát egy zord, sziklás domboldalon, amíg fel nem áll és el nem távolodik. Balocs szerint korábban nem volt arra vonatkozó feljegyzés, hogy valaha is látták volna ezt az állatot Pakisztánban.

Az anatóliai leopárd (Panthera tilliana) nagyobb és más foltmintázatú, mint a Pakisztánban gyakrabban előforduló indiai leopárd (Panthera fusca). Pakisztánban a Himalája északi részén veszélyeztetett hópárducok (Panthera uncia) is élnek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!