veszélyeztetett faj

2021.04.26. 15:10

Gyarapszik a szélesszájú orrszarvúk populációja Dél-Afrikában

A különböző hatékony intézkedéseknek köszönhetően gyarapszik a szélesszájú orrszarvúk populációja Dél-Afrikában, holott a 19. század végén már kihaltnak vélték ezeket az állatokat.

Members of the Kruger National Park Veterinary Wildlife Services in South Africa guide a sedated white rhino toward a loading truck in the Kruger National Park on October 17, 2014. The Kruger National Park relocated four rhinoceros from a high risk poaching area to a safer area as part of ongoing strategic rhinoceros management plan. AFP PHOTO/STEFAN HEUNIS (Photo by STEFAN HEUNIS / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Stefan Heunis

Miután 1895-ben kevesebb mint 100 egyedet találtak KwaZulu-Natal tartományban, több mint egy évszázadnyi védelem hatására számuk 17 ezerre emelkedett. Ez az orrszarvúalfaj világpopulációjának nagyjából 80 százaléka.

Sajnálatos módon mintegy tíz éve újabb tényező fenyegeti a szélesszájú orrszarvúkat, az orvvadászok számára ugyanis az állatok tülke „az aranynál is többet ér”. Védelmük érdekben számos módszert bevetettek az afrikai országban. Külön erre a feladatra vadőröket alkalmaznak, akik

olykor életüket kockára téve védelmezik az ország különlegességeit.

A Kruger Nemzeti Park egyik vadőre, Craig Williams elmondása szerint számos alkalommal került kapcsolatba felfegyverzett orvvadászokkal.

A dél-afrikai haderő egy katonája a Kruger Nemzeti Park Mozambikkal határos területén orvvadászok elleni művelet során
Fotó: Stephane de Sakutin / AFP

– Vadőrként egyetlen egy rinocéroszt vagy más állatot sem akarunk elveszíteni. Egyetlen állat is túl sok – mondta.

A fegyveres járőrözés mellett Williams és kollégái gyakran látnak el megsebesült vagy elárvult szélesszájú vagy keskenyszájú orrszarvúkat.

Időnként szarvukat is eltávolítják, hogy így védjék az állatokat.

Technológiai újításokat is bevezettek az intézkedések részeként: a KwaZulu-Natalban lévő Hluhluwe Imfolozi Parkban (HIP) például megfigyelőrendszerrel rendelkező kerítést alakítottak ki. Az intelligens kerítés teljes hossza mentén észlel mindenféle beavatkozást vagy behatolást, ekkor azonnal riasztja az irányítóközpontot, egy gyorsreagálású csapat pedig azonnal elindul a helyszínre.

A rinocéroszok védelme nem olcsó.

A Private Rhino Owners Association (PROA) nevű szervezet számításai szerint évente egyetlen állat biztonságának éves költsége 2014 és 2017 között 6000 dél-afrikai randról (126 ezer forintról) 28 ezerre (590 ezer forintra) emelkedett, és azóta is folyamatosan növekszik. Az ismeretek szerint

2020-ban 394 esetben öltek meg rinocéroszt a szarváért, ami 33 százalékos csökkenés a 2019-es 594 esethez képest.

Az eddigi negatív csúcs 2014-ben volt, amikor 1215 állat pusztult el orvvadászok miatt. Az orrszarvúk születési száma ugyanakkor öt éve először szárnyalja túl az elhullási számot.

Borítókép: Vadőrök vezetnek egy elkábított orrszarvút egy szállítójármű felé a Kruger Nemzeti Parkban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!