kutatás

2021.04.24. 09:02

Érzékenyen reagálnak a pingvinek a víz feletti és alatti zajokra is

A Humboldt-pingvinek (Spheniscus humboldti) a vízen kívül bizonyos frekvenciákra ugyanolyan érzékenyek, mint az emberek – mondta el a kutatást vezető Michael Dähne. A vizsgálat eredményeit április végén mutatják be először egy konferencián.

Forrás: Shutterstock

Fotós: Shutterstock

A szakértők a pingvinek víz alatti és szárazföldi hallását vizsgálták, elemezték hallószerveik működését a berlini Természettudományi Múzeum gyűjteményében lévő pingvinkoponyák számítógépes vizsgálatai segítségével.

Be is tanítottak állatokat viselkedési tesztek végzéséhez: Stralsundban négy Humboldt-pingvint helyeztek el egy-egy hangszigetelt dobozban, melynek egy bizonyos felületét kellett megérinteniük, ha meghallottak egy hangot.

„A projektben bebizonyítottuk, hogy a pingvinek a víz alatt reagálnak a zajokra” – mondta Dähne. A víz alatti hangokra való reagálás határait azonban nem sikerült a kívánt pontossággal megállapítani.

Először sikerült az állatok hallását standard módszerekkel vizsgálni. Ezzel nagy lépést tettünk afelé, hogy a pingvineket érintő, a hajóközlekedésből vagy a tudományos műszerekből származó zajterhelést vizsgálhassuk – mondta Mirjam Müller, a német környezetvédelmi minisztérium sarkvidéki területek védelmével foglalkozó munkatársa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!