keresik az okokat

2021.02.25. 16:02

Folytatódik a rejtélyes elefántpusztulás az Okavango-deltában

Az elpusztult állatok tetemei ugyanazokat a tüneteket mutatják, mint a tavaly, azaz cianobaktériumokból származó méreganyagok végezhettek velük, de azt nem tudják, miért csak elefántok pusztultak el.

This image provided on July 3, 2020 courtesy of the National Park Rescue charity shows the carcass of one of the many elephants which have died mysteriously in the Okavango Delta in Botswana. - Hundreds of elephants have died mysteriously in Botswana's famed Okavango Delta, the wildlife department said on July 2, 2020, ruling out poaching as the tusks were found intact. The landlocked southern African country has the world's largest elephant population, estimated to be around 130,000. (Photo by - / NATIONAL PARK RESCUE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /NATIONAL PARK RESCUE" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP/NATIONAL PARK RESCUE

Fotó: -

Folytatódik az elefántok rejtélyes tömeges pusztulása a természeti paradicsomnak számító Okavango-deltában.

A botswanai hatóságok január eleje óta 39 elefánttetemet találtak az Okavango-folyó deltájában, többségében a Mombo-régióban.

Az első vizsgálatok kizárták a lépfenét vagy valamilyen más bakteriális fertőzést, mint lehetséges okot – közölte Kabelo Senyatso, a botswanai nemzeti parkokat felügyelő hatóság igazgatója.

Az elpusztult állatok tetemei ugyanazokat a tüneteket mutatják, mint a tavaly a deltavidék egy másik térségében, 230 kilométerre odébb elpusztult 330 elefánt tetemei.

A botswanai hatóságok ősszel azt állapították meg, hogy vízben lévő cianobaktériumokból származó méreganyagok végeztek a tavaly elhullott több száz elefánttal Botswanában.

A vízben és esetenként a talajban is megtalálható cianobaktériumok mikroszkopikus méretű organizmusok, amelyek halálos toxinokat tudnak termelni, az elhullott állatokon pedig az idegrendszerük összeomlásának jelei mutatkoztak.

Ugyanakkor tisztázatlan, hogy miért csak elefántok pusztultak el, és miért csak egy bizonyos területen.

A szépséges tájairól és gazdag élővilágáról híres Okavango-delta ad otthont a világ legnagyobb elefántpopulációjának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!