nehéz döntés

2021.02.03. 06:00

Elaltatták a Párizs melletti Asterix élménypark súlyos beteg, idős delfinjét

Így kívántak véget vetni a 39 éves Femke szenvedéseinek – közölte kedden az Oise-vidéki intézmény.

An undated handout photo made available on February 2, 2021 by the Parc Asterix amusement park shows Femke the dolphin (R) performing in the Dolphinarium at the Park Asterix, northern France. - The Parc Asterix, in northern France, announced on February 2, 2021 that it euthanised its oldest dolphin, a sick female aged 39, while the seven remaining cetaceans were transferred to aquariums across Europe. The amusement park announced on January 25 it would close its dolphin and sea lion aquarium, the day before lawmakers start to debate new animal welfare rules. (Photo by S. CAMBON / Parc Asterix / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /Parc Asterix / S. CAMBON" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP/Parc Asterix

Fotó: S. CAMBON

Az Asterix park január végén bejelentette, hogy felszámolja 1989 óta működő delfináriumát, mivel a francia parlament megszavazta az állatvédelmi törvényt, amely megtiltja a cetfélék fogságban tartását, szaporítását és szórakoztatási célú felhasználását.

A parkban nyolc delfin szórakoztatta a közönséget, a megmaradt hét tengeri emlőst már el is helyezték más európai delfináriumokban.

A fogságban született és csaknem harminc éve fogságban élő cetféléket már semmilyen módon nem lehetett volna hozzászoktatni a szabad élethez

– közölte a park szakértők véleményére hivatkozva.

A légzési és táplálkozási betegségekkel küzdő, súlyosan depressziós 39 éves delfin elszállítását a szakemberek már nem javasolták, úgy látták jónak, ha inkább megszokott környezetében segítik át a halálba. Femke a Cushing-kór nevű, kutyáknál és más állatoknál is gyakori endokrinbetegségben szenvedett már évek óta.

Az Asterix parkon kívül két másik élménypark tart delfineket Franciaországban, a Planete Sauvage és a Marineland. Az évi kétmillió látogatót fogadó Asterix élménypark jelenleg zárva tart a járvány miatt, az újranyitást április 3-ra tervezik.

Borítókép: Femke (jobbra) és egyik társa az Asterix parkban, 2015-ben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!