nagy az érdeklődés

2020.12.15. 06:09

Bejelentették: Oroszország állatvakcinát fejleszt, hogy ne kelljen a házi kedvencek millióit is leölni

Oroszország vasárnap bejelentette, hogy az állatok koronavírus elleni védelme érdekében oltóanyagon dolgozik, miután az elmúlt hetekben Európában több nyércfarmon is megjelent a vírus és állatok millióit kelet leölni.

Több mint nyolcmillió állattal végeztek a 15–17 milliósra becsült állományból. Morgens Jensen, a dán élelmiszerügyi és mezőgazdaságért felelős miniszter viszont ezt követően lemondott, mert törvényes rendelkezést nélkülöző utasítást adott ki arra, hogy az ország összes nyércét öljék le – írta meg a Brussels Times.

Fotó: Shutterstock

A dánok példáját aztán más országok is követték, bár nem olyan drasztikus mértékben: Hollandiában, Spanyolországban és Görögországban is végeznek a fertőzött nyércekkel. Lengyelországban pedig megjelent vírus.

Szergej Dankvert, az orosz állategészségügyi és növényegészségügyi felügyelet vezetője szerint az oltóanyagnak január végéig rendelkezésre kell állnia.

Az Európai Unió, az Egyesült Államok és Szingapúr már jelezte érdeklődését az új oltás iránt.

Dankvert szerint a tesztelés most a harmadik fázisban van. “Az új vakcinát nyérceken, macskákon és rágcsálókon tesztelik” – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!