kétes dicsőség

2020.12.10. 14:40

A tárgyak tömege első ízben túlszárnyalhatja az élőlények tömegét

Az ember alkotta dolgok például a műanyag tárgyak, épületek, utak és gépek.

Forrás: Shutterstock

Az emberek által világszerte termelt és előállított tárgyak tömege első alkalommal szárnyalhatja túl a Föld összes élőlényének tömegét egy becslés szerint. A 2020-as év lehet a fordulópont – áll izraeli kutatóknak a Nature című tudományos lapban szerdán megjelent tanulmányában.

Az ember által alkotott tárgyak tömege az elmúlt 100 évben 20 évente megduplázódott. Az ember alkotta dolgok például a műanyag tárgyak, épületek, utak és gépek.

A mezőgazdaság körülbelül 3000 évvel ezelőtt történt feltalálása óta ugyanakkor a növényi biomassza tömege 2000 milliárd tonnáról 1100 milliárd tonnára csökkent. Ennek oka a talaj mezőgazdasági kihasználása és a fakitermelés. Másik oldalon pedig növekszik a termelés és jellemzővé válik a tárgyak felhalmozása.

Ron Milo, az izraeli Weizmann Tudományos Intézet kutatója munkatársaival 1900-tól napjainkig vizsgálta a biomassza és az ember által előállított dolgok tömegének globális változását.

Miközben a biomassza zsugorodik, az úgynevezett antropogén massza egyre gyorsabban növekszik. Az utóbbiból – amely a 20. század elején még csak 3 százalékát tette ki a biomasszának – nagyjából több mint 30 milliárd tonnányi termelődik évente. Ez azt jelenti, hogy a világon élő minden ember számára minden héten a súlyának megfelelő mennyiségű tárgy keletkezik.

Ha a jelenlegi irány folytatódik, az ember alkotta tárgyak tömege 2040-re eléri a 2-3 ezer milliárd tonnát, vagyis akár több mint kétszerese lehet az élőlények tömegének.

Az izraeli szakértők munkájukban hangsúlyozzák, hogy nagyon nehéz a biomassza és az ember alkotta massza arányának fordulópontját időben meghatározni.

Becsléseik során a szárazanyag súlyára koncentráltak.

Természetesen lehetetlen megmérni a Földön ezeket a tömegeket, tehát a bemutatott számok a legjobb becsléssel is megengednek plusz-mínusz 6 éves csúszást – mondta Milo.

A szakértő szerint ez az első kutatás, mely összehasonlítja a biomassza és az antropogén massza tömegét.

„Reméljük, hogy ha a saját szemünkkel látjuk ezeket a sokkoló számokat, emberi fajként felelősséget tudunk vállalni” – idézte a tudóst a BBC.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!