aukció

2020.09.11. 14:34

Visszavonták egy lopott, ötszáz éves mexikói kézirat elárverezését

Az 1521-ből származó dokumentum egy királyi parancsot tartalmaz.

Forrás: Shutterstock

Visszavont az árverésről egy 16. századi dokumentumot egy amerikai árverési ház, mivel kiderült, hogy Hernán Cortés spanyol gyarmatosítóhoz kapcsolható kéziratot valószínűleg a mexikói Nemzeti Archívumból lopták.

Az 1521-ből származó dokumentum egy királyi parancsot tartalmaz, amely Cortésnek, a mai Mexikó területét meghódító spanyol seregek parancsnokának és az azték birodalmi főváros, Tenochtitlán polgármesterének, Pedro de Alvaradónak szólt.

A New York-i Swann Aukciós Galéria honlapján hirdette meg a dokumentum, az eredeti, Cortés által aláírt parancs korabeli átiratának árverését szeptember 24-re.

Az aukciósház szerint a sevillai spanyol gyarmati archívumban található eredeti kézirat átiratának értéke 20-30 ezer dollár (6-9 millió forint).

Az akciósház szerdán jelentette be, hogy visszavonják a dokumentumot az árverésről. Azt azonban nem közölték, hogy visszaküldik-e a kéziratot Mexikóba.

Az aukciósház döntése előtt három mexikói és egy spanyol kutató fogalmazta meg aggályait a dokumentum eredetével kapcsolatban, és értesítették a mexikói hatóságokat is.

A kutatók szerint a Swann honlapján látható kézirat képe hasonlít egy 2010-ben, a mexikói Nemzeti Archívumból ellopott dokumentumhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!