Aggasztó hír

2020.08.22. 11:36

Tízszer szennyezettebb lehet műanyaggal az Atlanti-óceán, mint eddig vélték

Az Atlanti-óceán valójában tízszer szennyezettebb lehet műanyaggal, mint eddig feltételezték – közli a brit Nemzeti Oceanográfiai Központ (NOC) egy tanulmányban, amely a Nature Communications című szaklapban jelent meg kedden.

Forrás: Shutterstock

A NOC kutatói szerint a tengerből 200 méter mélységig vett minták arra utalnak, hogy eddig nagyon alábecsülték az Atlanti-óceánba kerülő műanyag mennyiségét. A láthatatlan vagy alig látható műanyagrészecskék (a legfeljebb 5 milliméteres mikroműanyag és a még ennél is kisebb nanoműanyag) mennyisége a vizsgált közvetlenül a felszín alatti rétegben körülbelül ugyanannyi, mint amennyire az elmúlt 65 évben a tengerbe került látható műanyaghulladék mennyiségét becsülték, vagyis 17 millió tonna körüli. A teljes, átlagosan 3000 méteres tengermélységig kivetítve ez azt jelentheti, hogy mintegy 200 millió tonna műanyaghulladék lebeghet az Atlanti-óceánban olvasható a tanulmányban. A kutatók ráadásul csak a három leggyakoribb műanyagtípust vizsgálták.

Más becslések évi 5 és 14 millió tonna közé teszik a világtengereket évente szennyező műanyaghulladék mennyiségét.

A szabad szemmel nem látható műanyagrészecskék észrevétlenül beépülnek a táplálékláncba. Az Arizonai Egyetem hétfőn publikált kutatása szerint nyomokban műanyagot találtak mind a 47 emberi szervben, amelyet ebből a szempontból vizsgáltak.

A nagy-britanniai Plymouth-i Tengeri Laboratóriuma májusban azt állapította meg, hogy az Atlanti-óceán mikroműanyag-szennyezettsége kétszerese lehet az eddigi becsléseknek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!