nem végleges

2020.08.04. 13:00

Egyre valószínűbb, hogy mérgezés áll a tömeges elefántpusztulás hátterében

Az előzetes eredmények alapján a kutatók azt gyanítják, a több száz elefánt természetes toxinok miatt pusztult el.

This image provided on July 3, 2020 courtesy of the National Park Rescue charity shows the carcass of one of the many elephants which have died mysteriously in the Okavango Delta in Botswana. - Hundreds of elephants have died mysteriously in Botswanas famed Okavango Delta, the wildlife department said on July 2, 2020, ruling out poaching as the tusks were found intact. The landlocked southern African country has the worlds largest elephant population, estimated to be around 130,000. (Photo by - / NATIONAL PARK RESCUE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /NATIONAL PARK RESCUE" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP

Fotó: NATIONAL PARK RESCUE

Több száz elefánt pusztult el eddig rejtélyes körülmények között Botswanában, az Okavango folyó deltájának vidékén. Habár a laboratóriumi vizsgálatok még nem értek véget, az előzetes eredmények alapján egyre valószínűbb, hogy mérgezés áll a tömeges elefántpusztulás hátterében – írja az Origo.

Botswanában él a világ legnagyobb elefántpopulációja, az ormányosok létszáma az országban eléri a 130 000-t. Éppen ezért aggasztó, hogy március óta becslések szerint körülbelül 300 elefánt pusztult el rejtélyes körülmények között.

A hatóságok kizárták, hogy az állatokkal lépfene végzett, ahogy azt is, hogy orvvadászoknak estek áldozatul – az elhullott egyedek agyarait ugyanis nem fűrészelték le. A minták elemzése még nem ért véget, de az előzetes eredmények alapján a kutatók azt gyanítják, az elefántok természetes toxinok miatt pusztultak el.

Ismert, hogy egyes baktériumfajok elszaporodása az állóvizekben veszélyes méreganyagok felhalmozódását eredményezi.

Szintén a mérgezés gyanúját erősíti, hogy az elefántok haláluk előtt zavarodottan viselkedtek, tántorogva, legyengülve járkáltak.

A vizsgálat végleges eredményeire még várni kell. A kutatómunka nemzetközi együttműködéssel valósul meg, a mintákat dél-afrikai, kanadai, zimbabwei és egyesült államokbeli kutatólaboratóriumokban elemzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!