tilalom

2020.07.24. 14:03

Bezárják a vadon élő állatokat árusító piacokat Vietnamban

Természetvédelmi szervezetek régóta követelték már ezt a kormánytól.

Forrás: Shutterstock

Betiltják a vadon élő állatok kereskedelmét Vietnamban, és ennek részeként bezárják a vadállatokat árusító falusi piacok ezreit is a délkelet-ázsiai országban.

Nguyen Xuan Phuc miniszterelnök pénteken rendeletben tiltotta be a vadon élő állatok importját, vadászatát, leölését, fogyasztását, adásvételét, szállítását, tárolását, reklámozását mind a piacokon, mind az online térben.

Természetvédelmi szervezetek régóta követelték a kormánytól, hogy tiltsa be a vadon élő állatokat árusító piacokat és az ilyen állatokkal, testrészeikkel folytatott internetes kereskedelmet. A koronavírus-járvány megjelenése után közös petícióban szólították fel a hanoi vezetést a cselekvésre, és felhívásuk a jelek szerint meghallgatásra talált.

Ez az első eset, hogy a kormány minisztériumok és más hatóságok tucatjait mozgósította a vadállatokkal folytatott, évek óta pusztító hatással járó és aggodalomra okot adó kereskedelem problémájának tevőleges megoldására – közölte a WildAid természetvédő szervezet vietnami képviselője.

A természetvédők szerint a tilalomnak aktualitást ad a koronavírus-járvány, amelynek keletkezését összefüggésbe hozzák vadon élő állatok húsának fogyasztásával.

A VNA vietnami hírügynökség jelentése szerint a miniszterelnök felszólította az illetékes minisztériumokat, hogy vegyék fontolóra az illegális vadkereskedelemért járó büntetési tételek szigorítását is.

Vietnamban szerte az országban ezrével működnek olyan kisebb piacok, amelyeken vadon élő állatokat árusítanak élelmezési célra vagy társállatnak, és virágzik az online piac is.

Egy felmérés szerint a vietnamiak 15 százaléka vásárolt vadon élő állatot a megkérdezése előtti egy évben, vagy ismer olyan személyt, aki így tett.

Thaiföld mellett Vietnam a térség egyik fő vadkereskedelmi központja, ahol főleg teknősökkel, cibetmacskákkal, tobzoskákkal és madarakkal kereskednek, de az ország jelentős felvevőpiaca az elefántcsontnak és az orrszarvútülöknek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!