betekintés a múltba

2020.06.27. 10:42

Bámulatba ejtő felfedezést tettek a régészek Stonehenge közelében

A mérések szerint a földalatti létesítmények az újkőkorból származnak, több mint 4500 éve vájták ki azokat. A több mint tíz méternyi átmérőjű, öt méter mély tárnák egy két kilométeres gyűrűt alkotnak az ősi település Durrington Walls közelében, három kilométerre Stonehenge-től.

01 August 2019, Saxony-Anhalt, Pömmelte: Archaeologist students from Martin Luther University Halle and Southampton University dig at the outlines of a hill grave not far from the Ring Sanctuary. The oldest grave is dated to the Schnurkeramische culture about 4800 to 4350 years ago. The ring sanctuary of Pömmelte was built by people of the bell cup culture, about 4300 years ago. According to experts, Pömmelte is comparable with the English Stonehenge, which was also established by the representatives of the bell mug culture. Photo: Klaus-Dietmar Gabbert/dpa-Zentralbild/ZB

Forrás: AFP

Fotó: Klaus-Dietmar Gabbert

A St Andrews, a Birminghami, a Warwicki, a Glasgow-i és a Walesi Egyetem régészei szerint a húsz vagy még annál is több tárna egyfajta határként szolgálhatott a Stonehenge-et összekötő szent területen.

„Távérzékelők és mintagyűjtés segítségével betekintést kaphatunk a múltba, amely megmutatja, hogy egy még komplexebb társadalom volt itt. A bonyolult alkalmazások azt mutatják, hogy az emberek oly mértékben összhangban voltak a természet történéseivel, amit alig tudunk elképzelni a modern világban” – mondta Richard Bates, a St Andrews Egyetem kutatója.

Kollégája, Tim Kinnaird hangoztatta, hogy a tárnák megvizsgált üledékei „egy korábban ismeretlen természeti információ gazdag és elképesztő archívumát adják”.

A leletek tanulmányozása segíti a régészeket abban „hogy részletesen leírják a Stonehenge vidékét az elmúlt 4000 évben” – tette hozzá.

Nick Snashall, az UNESCO világörökség részét képező Stonehenge-ért felelős brit hivatal, a National Trust régésze bámulatba ejtőnek nevezte a felfedezést.

„Durrington Walls volt az a hely, ahol a Stonehenge építői éltek és ünnepeltek, ez a hely fontos a részletes Stonehenge tájkép törtétének feltáráshoz – magyarázta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!