érthetetlen

2020.06.20. 13:20

Az ausztrál őslakosok többtucatnyi kulturális emléke semmisülhet meg

A BHP ausztrál bányavállalat engedélyt kapott rá, hogy megsemmisítse az ausztrál őslakosok mintegy 40 kulturális emlékét az ország nyugati részén – jelentette be a helyi kormány.

Forrás: Shutterstock

Az engedélyt május 29-én adták meg, mindössze három nappal azután, hogy a Rio Tinto brit-ausztrál bányaóriás megsemmisített egy kulturális helyszínt, amelyet több mint 46 ezer éve az ausztrál őslakosok laktak. A Rio Tinto Nyugat-Ausztrália állam kormányának engedélyével bővített ki egy vasbányát robbantásos módszerrel. A történtek nagy felzúdulást váltottak ki.

Ben Wyatt, Nyugat-Ausztrália őslakos ügyeiért felelős miniszter megerősítette: engedélyezték, hogy a BHP ipari tevékenységet folytasson az őslakosok kulturális örökségéhez tartozó helyszíneken.

A vállalat a South Flank-i vasbánya kiterjesztését tervezi.

Ez a bánya a banjima törzs területén található, amelynek képviselői 2015-ben egyezményt kötöttek a térségben folytatandó bányászati tevékenységről pénzügyi kárpótlásért cserébe. A megállapodásban rögzítették 72 fontos kulturális helyszín védelmét.

A banjima törzs egyelőre nem nyújtott be fellebbezést az ügyben. Azonban a helyi törvények és a 2015-ös egyezmény értelmében a hatóságok a törzs tagjainak meghallgatása nélkül dönthetnek az engedély kiadásáról.

Wyatt – aki maga is az őslakosok közé tartozik – elmondta, hogy olyan tervezeten dolgozik, amely az őslakos közösségekkel folytatott közvetlen tárgyalásokra kötelezné a bányavállalatokat hasonló helyzetekben.

A tárcavezető elmondta: kérte a BHP-t, működjön együtt a helyiekkel annak érdekében, hogy megóvjanak egy jelentős kulturális helyszínt.

A Sydney Morning Herald című napilap azt írta, hogy a bányavállalat a terjeszkedés felfüggesztését tervezi a szakvélemény megérkezéséig és az őslakosokkal folytatott konzultáció lezárásáig.

A vasérc Ausztrália egyik fő exportcikke, amelyből tavaly 77 milliárd ausztrál dollár (16 160 milliárd forint) bevétele származott az országnak. Az ásványkincs bányászatának központja a ritkán lakott Pilbara, amelynek jelentős részén őslakosok élnek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!