bozóttüzek miatt

2020.04.24. 14:24

Több száz faj létét veszélyeztetik az ausztrál bozóttüzek

Több száz növény- és gerinctelen állatfaj létét veszélyeztetik az ausztrál bozóttüzek: ausztrál kutatók 471 növényfajt és 191 gerinctelen állatfajt azonosítottak, melyeknek azonnali segítségre van szükségük a populáció felépüléséhez a szakértők szerint.

This picture taken on December 31, 2019 shows a firefighter hosing down trees and flying embers in an effort to secure nearby houses from bushfires near the town of Nowra in the Australian state of New South Wales. (Photo by SAEED KHAN / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: SAEED KHAN

A bozóttüzek, melyek több mint 12 millió hektárnyi területet égettek fel augusztus és március között, sokkot jelentettek az ökoszisztéma számára – mondta el Sally Box, Ausztrália veszélyeztetett fajokkal foglalkozó megbízottja pénteken.

„Dél- és Kelet-Ausztrália tüzei nagyon kiterjedtek és bizonyos esetekben nagyon súlyosak voltak, nagy hatásuk volt állatainkra és növényeinkre” – mondta a szakértő.

A tudósok becslései szerint több mint egymilliárd állatot öltek meg a lángok.

A kormány által a bozóttüzek után az állat- és növénypopulációk felépülésének segítésére létrehozott bizottság kiadott egy elsődleges prioritási listát, mely több mint 660 növény- és gerinctelen állatfajt azonosított, melyekről „vagy biztosan tudott, vagy sejtett, hogy súlyosan károsodtak a bozóttüzekben”.

Box kiemelte: természetes, hogy növényeink és gerinctelen állatfajaink nem annyira jól ismertek, mint más állataink, de ugyanolyan fontosak. A 191 gerinctelen faj közül 49 már a tüzek előtt is veszélyeztetett volt.

A tudósok szerint Ausztráliában mintegy 320 ezer ismert gerinctelen faj él, jóval több, mint ahány növény- vagy gerinces állatfaj.

A kontinensen becslések szerint 25 ezer ismert növényfaj honos. Néhány faj a bozóttüzek előtt is veszélyeztetettnek számított, kihalásuk kockázata pedig most még nagyobbra emelkedett. A sürgős beavatkozást igénylő növényfajok a vegetáció széles skáláját képviselik az esőerdők növényvilágától kezdve a szubalpesi vegetációig.

Egyes növényeket, mint a Forrester kefevirágot (Callistemon forresterae) vagy a Betka kefevirágot (Callistemon kenmorrisonii) a kihalás fenyegeti, mivel minden ismert élőhelyük leégett, ráadásul ki vannak téve más veszélyeztető tényezőknek, például a szárazságnak, betegségeknek, újabb tüzeknek is – közölte a bizottság.

Sussan Ley környezetvédelmi miniszter elmondta, a bizottság munkája során meghatározza, hol van a legnagyobb szükség a segítségre.

A 2019 ősze és 2020 tavasza között tombolt tüzek olyan pusztítóak voltak, hogy mintegy 50 százalékkal nagyobb területet égettek fel, mint bármely korábbi évben 1850-ig bezárólag.

Borítókép: Egy tűoltó küzd a lángokkal 2019. december 31-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!