lesújtó hír

2020.02.11. 22:28

Drámaian csökkent az állszíjas pingvinek száma az Antarktiszon

Egyes kolóniákhoz akár 77 százalékkal is kevesebb madár tartozik, mint az 1970-es években végzett utolsó felmérés szerint.

Barbijo penguins (Pygoscelis antarcticus) are seen at Orne Harbour in South Shetland Islands, Antarctica on November 08, 2019. (Photo by Johan ORDONEZ / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Johan Ordonez

A csőre alatt futó vékony fekete csík miatt állszíjasnak nevezett pingvinfaj a Csendes-óceán déli szigeteinek és az Antarktiszi-óceán partjainak lakója, világítórákot eszik.

Az expedíció a klímaváltozás antarktiszi hatásait vizsgálta
Fotó: Johan Ordonez / AFP

„Amit láttunk, valóban drámai. A tápláléklánc alapvető építőköveivel történik valami. Kevesebb élelem áll rendelkezésre, ezért a pingvinek idővel egyre kevesebben és kevesebben vannak, a kérdés pedig az, hogy így megy-e tovább” – mondta el Steve Forest biológus, természetvédelmi szakértő, aki a Stony Brook-i Egyetem és a Northwestern Egyetem kutatócsoportjával együtt nemrég tért haza egy, a klímaváltozás antarktiszi hatásait vizsgáló expedícióról.

A tudósok a Greenpeace két hajóján, az Esperanzán és az Arctic Sunrise-on utazva január 5. és február 8. között dolgoztak a térségben, ahol kézi eszközökkel és drónokkal mérték fel a károk nagyságát.

Az Elefánt-szigeten, az állszíjas pingvinek egy fontos élőhelyén nagyjából 60 százalékkal csökkent a számuk az 1971-ben végzett utolsó számlálás óta, így ma már kevesebb mint 53 ezer szülőpár tartozik a kolóniához – állapította meg az expedíció.

„Noha sok tényező játszhat szerepet, minden bizonyíték, ami a kezünkben van, arra mutat, hogy a klímaváltozás számlájára írható a populáció csökkenése” – magyarázta Heather Lynch, a Stony Brooks ökologusa és evolócióbiológusa.

A Meteorológiai Világszervezet múlt héten közölte, hogy egy antarktiszi kutatóbázison az eddigi legmagasabb hőmérsékletet, 18,3 Celsius-fokot mértek a feljegyzések kezdete óta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!