Kísérteties hang

2020.01.25. 18:02

Megszólalt egy háromezeréves egyiptomi múmia (videó)

Kutatóknak sikerült életre kelteni egy háromezeréves egyiptomi múmia hangját: háromdimenziós nyomtatással, képalkotó eljárással és egy elektronikus gégefővel újraalkották a múmia hangképző szervének nagy részét.

Forrás: YouTube

A Scientific Reports című tudományos folyóiratban csütörtökön bemutatott tanulmány szerzői szerint ez a módszer lehetővé tette egyetlen az e és az a magánhangzó közötti hang megszólaltatását.

A kísérteties hang valószínűleg nem pontosan tükrözi Nesziámon egyiptomi pap beszédét, akinek múmiáját a Leedsi Városi Múzeumban őrzik, és amellyel a kutatók dolgoztak. Azért választották a pap múmiáját, mert a nyelv nagy része az enyészeté lett az elmúlt háromezer évben.

A pap XI. Rámszesz fáraó uralkodása idején élt Kr.e. 1099 és 1069 kötött. Théba papjaként valószínűleg erős hangja volt a rituálékhoz.

Hangképző szervei jelen állásában egy hiteles hangot alkottunk, nem számítottunk pontos beszédegyezésre nyelvének állapota alapján

mondta David M. Howard, a londoni Royal Holloway College kutatója, a tanulmány társszerzője.

A létrehozott modell egyedül kevés teljes szavak vagy mondatok szintetizálásához közölték a kutatók. Ehhez szükség lenne a hangképző szervek hangteljesítményének ismeretére.

Ezen dolgozunk, egy nap ez is megvalósulhat

tette hozzá Howard.

John Schofield, a Yorki Egyetem régésze, a tanulmány társszerzője kiemelte: ez a technika felhasználható arra, hogy segítse az embereket a történelmi örökség interpretálásában.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=tcOY8ziJdLk&feature=emb_logo

Amikor a látogatók a múlttal találkoznak, az egy vizuális találkozás. Egy ilyen hanggal ezt megváltoztathatjuk, és a találkozást többdimenzióssá tehetjük

magyarázta.

Semmi sem személyesebb, mint valakinek a hangja, ezért azt gondoljuk, hogy egy ilyen régi hangot hallani, feledhetetlen tapasztalat, életre kelnek az olyan történelmi helyek, mint a karnaki Nesziámon-templom

tette hozzá.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!