Űrkutatás

2019.10.05. 09:19

Újabb kutatórobotot küldött a Ryugura a Hajabusza-2 japán űrszonda

Az aszteroida sűrűségéről és gravitációs erejéről gyűjt információkat.

Yuichi Tsuda (3rd from L), Japan Aerospace Exploration Agency Project manager, and other project members pose for photo with a model of Haybusa2 during a press conference at JAXA Sagamihara Campus on June 27, 2018. Japanese asteroid explorer Hayabusa2 reached a point about 20 kilometers above its target asteroid, Ryugu, at 9:35 a.m. same day, after having left the Earth at the end of 2014. This autumn, Hayabusa2 will land on the surface of Ryugu to collect rocks and other samples for research. Researchers will analyze organic matter believed to be contained in the rocks and try to find clues to the origin of life.( The Yomiuri Shimbun )

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: TAKHIKO SUZUKI / YOMIURI / THE YOMIURI SHIMBUN

Újabb kutatórobotot küld a Ryugu kisbolygóra a Hajabusza-2 japán űrszonda.

A Minerva-II2 nevű kis felderítőrobot az aszteroida sűrűségéről és gravitációs erejéről gyűjt információkat.

A szonda csütörtökön a korai órákban, egy kilométeres távolságból indította útnak az aszteroidára – közölte a JAXA japán űrügynökség.

A kis, dob alakú műszer a következő öt napban nyolcszor kerüli meg a Ryugu egyenlítőjét, mielőtt leereszkedne a kisbolygó felszínére.

Az anyaszonda 8-10 kilométeres magasságból fog felvételeket készíteni a Minerva-II2 munkája során.

A 2014 decemberében útnak indított űrszonda 2018 júniusában érte el az aszteroidát. Szeptemberben és októberben már sikeresen a felszínére bocsátott három kutatórobotot. A robotok azóta is folyamatosan küldik az adatokat a földi űrközpontba, felvételeket készítenek az aszteroidáról, és mérik a felszíni hőmérsékletet.

Először februárban landolt a Hajabusza-2 a Földtől 280 millió kilométer távolságra lévő Ryugu felszínén.

A mindössze néhány másodperces művelet során a Hajabusza-2 kiengedett egy csövet és másodpercenként 300 méteres sebességgel tantálsörétet lőtt ki a kisbolygó felszínére, hogy a felverődő por- és kőzetszemcséket begyűjtse egy mintagyűjtő csővel és elküldje a Földre.

Áprilisban mesterséges krátert robbantott, melyből júliusban mintákat gyűjtött úgy, hogy mindössze néhány másodpercre leszállt le a felszínre.

Egy különleges mechanizmussal fémlövedéket lőtt ki a talajba, hogy a becsapódás következtében felszálló porból és törmelékből mintát vehessen beépített „porszívójával”.

A Hajabusza-2 várhatóan novemberben vagy decemberben elhagyja az aszteroidát és a következő év végére visszaérkezik a Földre.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!