Egyperces

2018.03.02. 09:37

Botrány Keszthelyen: Frankenstein tanár úrnak hívták az élő csibét boncoltató tanárt - 18+

Frankenstein tanár úr - diákjai csak így hívják a bizarr szakkörök vezetőjét, aki élő állatokat boncoltat tanítványaival. A rendőrség állatkínzás miatt nyomoz.

Döbbenetes tartalmú videó jutott állatvédők birtokába: a felvételen az látható, amint a keszthelyi Vajda János Gimnázium tanára a biológia-szakkörön élő csibét boncoltat fel diákjaival. A felvételen egy közvetlenül a kikelés előtt lévő, majdnem kifejlett csibét fordítottak ki a tojásból a tanulók a tanár instrukciói alapján. Az állat a túlélésért küzd, apró lábával rugdos. Egy döbbent diáklány azt mondja: "jaj, csipog", mire dr. G. Zsolt azt feleli:

Tökmindegy, úgyis elvérzik már szegény.

- tudta meg a BorsOnline.

 

kép: BorsOnline

kép: BorsOnline

Áramot vezettek a békába


De a tanár nem csak az élő csibét boncoltatta fel. A témával elsőként foglalkozó HVG szerint az évek során nyúl, skorpió, gőte, papagáj, tengerimalac és egy vaddisznó feje is a műtőasztalra került, nem tudni, hogy ezek között is voltak-e még élő álla­tok. Egyszer pedig még egy albínó karmosbékába vezettek áramot, hogy megvizsgálják a reflexeit.

 

kép: BorsOnline

kép: BorsOnline

A telefonon próbálták elérni a boncolásokat irányító tanárt, de egész nap ki volt kapcsolva a telefonja. A családját viszont sikerült utolérni, őket a tanár korábban értesítette a botrány kirobbanásáról.


A Bors megkereste a Nagykanizsai Tankerületi Központot is, ahol elmondták: az iskola belső vizsgálatot rendelt el, a tanár elismerte, hogy néhány foglalkozáson nem a leadott pedagógiai munkatervben írtaknak megfelelően járt el. A tanár beadta felmondását, helyette egy pályakezdő érkezik.

 

Etikailag és jogilag is megengedhetetlen, hogy Magyarországon tizenéves gyerekeknek ilyet és így tanítsanak. Indokolatlanul fájdalmat okoztak az állatoknak, ami kimeríti az állatkínzás fogalmát. Ráadásul az állatok elpusztultak. Élve boncolás nem lehet oktatási cél.

– hangsúlyozta Perédi Gergely, a fővárosi Tetovált Állatmentők Egyesületének elnöke, aki feljelentést tett az ügyben, ugyanis hozzájuk jutott el a csibe felboncolásáról készült felvétel. A Keszthelyi Rendőrkapitányság a hvg.hu cikke nyomán nyomozást rendelt el állatkínzás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

 

A boncolásban részt vevő diákoknak segíteni kell feldolgozni a történteket, ugyanis a látottak traumát okozhatnak.

– mutatott rá Csehák Hajnalka pszichológus. A szakember szerint fennáll a veszélye, hogy némely tanulóban az a kép alakul ki: megengedett és elfogadott dolog élő állatokon ilyen kísérleteket végezni.

 

Borsonline.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában