Egyperces

2018.02.27. 18:38

Őrizetbe vették Szimferopolban a Pussy Riot punkzenekar több tagját

Őrizetbe vették a Krím félszigeti Szimferopolban a Pussy Riot punkzenekar több tagját, mert tiltakozó akciót kíséreltek meg - közölte kedden egy helyi újságíró és az együttes mikroblogbejegyzésében.

Marija Aljohina, a rendszerellenes zenekar egyik tagja kedden egyszemélyes akciót kísérelt meg - jelentette az Interfax orosz hírügynökség. Értesülések szerint ennek során sikerült rövid ideig feltartania egy "Szabadságot Szencovnak" feliratú plakátot, amellyel a terrorvádakkal elítélt Oleh Szencov krími ukrán filmrendező ügyére akarta felhívni a figyelmet, akit 2015-ben 20 évre bebörtönöztek az orosz hatóságok. 


Az akciót követően Aljohinát egy kávézóban fogták el egy kozák félkatonai szervezet tagjai, akik egy rendőrőrsre kísérték a nőt - írta Anton Naumljuk újságíró a Facebook-oldalán. 


A zenekar két további tagját, Olga Boriszovát és Alekszandr Szofejevet hétfőn meghallgatásra őrizetbe vették a helyi hatóságok, majd röviddel ezt követően szabadon távozhattak - mondta egy helyi jogvédő. 


A Pussy Riot a Twitteren azonban közölte, hogy hollétükről hétfő óta nem tudnak. Őket az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) már többször is őrizetbe vette korábban, mobiltelefonjaikat és számítógépeiket pedig megsemmisítette - tette hozzá a punkzenekar mikroblogoldalán. 


Aljohinát legutóbb decemberben ítélte egy moszkvai bíróság 40 órányi közmunkára engedély nélküli tüntetésen való részvétel miatt. Aljohinát és Boriszovát azt megelőzően augusztusban Jakutszkban vették őrizetbe néhány órára, amiért engedély nélküli szolidaritási akciót tartottak Oleh Szencovval. 


A Pussy Riot azzal vált ismertté világszerte, hogy a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban 2012 februárjában tartott, botrányt keltő akciója miatt elítélt két tagja, Nagyezsda Tolokonnyikova és Aljohina 21 hónapon át börtönben raboskodott. 2013 decemberében szabadultak, miután közkegyelemben részesültek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!