Egyperces

2018.02.24. 08:00

Mező Misi érzi A Dalt

A Magna Cum Laude énekes-frontembere is izgalommal várja már A Dal ma esti döntőjét. Mező Misi a zsűriben ülve hallgat az érzelmeire is, hiszen zenészként nem tudja, de nem is akarja ezeket az öltözőben hagyni.

Kiss Tímea

 

– A The Voice-ban Mester, a Rising Starban zsűritag volt. Most, A Dalban miben más ehhez képest a felelőssége?

– Mindkét műsorban felelőssége van a zsűrinek, hiszen komolyan befolyásolhatja a nézőket a véleményével, és formálhatja is a mezőnyt. Mindenki hoz magával egy elképzelést, egy nézőpontot, és az alapján próbálja irányítani a produkciókat, persze van, hogy ez nem párosul a közönség elképzelésével, véleményével. Fontosnak tartom a következetességet.

Névjegy

Mező Misi Gyulán született, 39 éves, háromgyermekes édesapa. A zenekar 1999-es alapítása óta a Magna Cum Laude énekese. 19 éves fennállásuk alatt számos Fonogram-díjat begyűjtöttek már. Több zenei projektben isközreműködik, a Budapest Bárral is színpadra lép.


A Dalban lehetőség nyílt arra, hogy más platformról érkező előadók, énekesek is képviseltessék magukat, részünkről ez is egy tudatos, következetes döntés volt. Megtaláltuk az egészséges arányt, hogy a pop – ha úgy tetszik, Eurovízió-kompatibilis dalok – és a szűkebb rétegekhez szóló produkciók is megférjenek egymás mellett a döntőben. A tehetségkutató műsorokban fontos az együttérzés, érzékenynek kell lennünk és nem mindegy, hogyan segítjük a kezdő előadót. Ha ez nem megfelelő, egy életre is elvehetjük a kedvét a zenéléstől, nekünk pedig nem ez a célunk.


Nincs recept


– Mit gondol, milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie annak, aki az Eurovízión képviseli majd hazánkat?

– Nincs recept. Éveken keresztül a trendi dalok hódítottak, de a tavalyi győztes dal, a portugál Salvador Sobral Amar Pelos Dois című versenydala mindent felülírt. Nem tudom, hogy minek a hatására történt ez: a jó háttérsztori juttatta a dobogó felső fokára? Vagy valóban a szakmaiságot vették figyelembe? Mindenesetre egy minőségi produkció nyerhette el az első helyet. Remélem, hogy a magyar versenyző is helyt tud állni, és büszkén tudjuk nézni a menetelését a cél felé.

– Magyarország követi a nemzetközi trendeket, vagy egyáltalán kell, érdemes-e követnie?

– Mindig is a popműfaj volt az, ami évről évre valami újjal rukkolt elő. A trendek diktálása véleményem szerint nem műfajokhoz, annál inkább nemzetekhez köthető. Amerikából és Angliából érkeznek a trendi újítások, amikben a skandinávok, belgák vagy akár a hollandok is komoly szerepet vállalnak.

Mi, magyarok ezen a térképen nem vagyunk jelen, mi csak másolói és nem diktálói vagyunk ezeknek a trendeknek. Úgy vélem, emiatt a legjobb út, ha saját zeneiségünkre koncentrálva arra törekszünk, hogy a saját utunkat találjuk meg. Ha nem a trendek követése az elsődleges szempont, abból tisztább, őszintébb, akár egyedibb dolgok születhetnek.


Mindenkinek a sajátja a legjobb


– Érték, hogy különböző véleményeket, sőt, kritikát is megfogalmaz a zsűri. Mi a nehezebb: szakmai vitát folytatni vagy nem bántóan megfogalmazni azt a bírálatot?

– A szakmai vita egyáltalán nem nehéz. Színpadi emberek vagyunk mindannyian, az ilyen jellegű nézeteltérés szinte mindennapos. A nem bántóan megfogalmazott kritika már nagyobb fejtörést okozhat. Mindenkinek fontos a szerzeménye, véleménye szerint az a legjobb, legszebb, legtökéletesebb és ez így is van rendjén. Viszont nekünk az is feladatunk, hogy az őszinte véleményünket, észrevételünket elmondjuk, ha azt látjuk, hogy valami nem úgy működik, nem úgy hat, ahogy annak kellene. Ez mindig is így működött, ebben semmi új nincs.

– Milyen szempontrendszert, taktikát követve értékel nagyon különböző produkciókat?

– Én mit kapok az előadótól és a daltól, milyen érzelmeket tud kiváltani bennem. Ha ez a bizonyos „hook" megvan, akkor jön a mélyebb elemzése az előadónak, dalnak. Egy ideig érzelmi döntés születik bennem, a döntőben viszont már a racionalitásnak is szerepet kell játszania.

Mező Misi (balról) Frenreisz Károly, Schell Judit és Both Miklós - A Dal 2018 zsűrije. Fotó: MTVA/Kaszner Nikolett

Mező Misi (balról) Frenreisz Károly, Schell Judit és Both Miklós – A Dal 2018 zsűrije. Fotó: MTVA/Kaszner Nikolett

Nem tesz különbséget


– Nemcsak „kezdő" zenekarok, már elismert pályatársai is a versenyzők közt vannak. Hogyan éli meg ezt a különbséget?

– Előadó van és dal van. Jó és kevésbé jó dalok, előadók. Nem próbálok különbséget tenni, az elfogultság és a részrehajlás nem jó út.


– Személyes vallomásokat is láthattunk A Dal alatt a zsűri és a fellépők részéről is. Miért fontos, hogy ne „csak" szakemberek párbeszéde jelenjen meg a képernyőn, hanem ember forduljon emberhez?

– Megtaláltuk az arany középutat. Színpadi emberek vagyunk, nem tudjuk az öltözőben hagyni az érzéseinket és csak szakmai szemmel nézni, hallgatni a produkciót. Igenis komoly hatással van ránk egy-egy előadás, és ezt az érzelmi töltetet mi sem tudjuk szó nélkül hagyni. Azok a legszebb pillanatok a műsorban, amikor a szakmai zsűri is nagyon nehezen tud mit tenni a helyzettel. Ezért érdemes abban a bizonyos székben ülni.

Köztük van a nyertes

A Dal 2018 döntőjébe ők nyolcan kerültek, egyikük képviseli majd hazánkat az Eurovíziós Dalfesztiválon Lisszabonban májusban:


Horváth Tamás: Meggyfa

yesyes: I let you run away

Király Viktor: Budapest Girl

AWS: Viszlát nyár

Süle Zsolt: Zöld a május

Dánielfy Gergely: Azt mondtad

Heincz Gábor BIGA: Good Vibez

Leander Kills: Nem szól harang 


Rock and roll és teológia


– Teológiát tanul, közben azért a Magna Cum Laude énekes-frontembere is. Hogyan fér össze a hittudomány és a rock and roll – akár szellemiségében, akár a puszta gyakorlatban, hiszen koncert után is órára kell menni?

– Most, hogy utolsó éves vagyok, jobban koncentrálok a tanulmányaimra. Sok időt vesz igénybe, de szerencsére a szezon csak áprilisban kezdődik, addig tudok teljes egészében a sulira fókuszálni.

– Hogyan fogadta a zenekar, hogy most pár hétig más teendői is voltak?

– Támogatott mindenki, hiszen a január, február mindig pihenéssel telik a zenekarban. Van, aki nyaralni megy, van, aki wellnessezik, én pedig munkával töltöttem, amit egyáltalán nem bántam meg.

– Előbb-utóbb elolvad a hó, és kezdődik a következő koncertszezon. Milyen nagy dobásra készül a zenekarral?

– 2018 a felkészülés éve. Jövőre arénás jubileumi koncertet tartunk áprilisban, hiszen 20 éves lesz a Magna Cum Laude. Idén egy új stúdióalbumot is kihozunk „Hússzal ezelőtt érkeztem!" címmel. Nyáron szeretnénk ismét egy nagyszabású szimfonikus koncertet adni a Margitszigeten. Mozgalmas és munkával teli év lesz az idei a zenekar életében.

Színpadon a NAZA

Az kell, ami nincs címmel elkészítette bemutatkozó albumát tavaly a NAZA. A formációt Szűcs Krisztián (ének, gitár), Mező Misi (ének, basszusgitár), Szepesi Zsolt (gitár, billentyűk) és Mihalik Ábel (dob, vokál) alkotja, afféle szupergroupnak tekinthető. „A NAZA-ban nem gitározom, húsz-egynéhány év után ideiglenesen letettem ezt a hangszert, és az éneklés mellett végre billentyűzhetek, amit mindig is imádtam. A lehetőségeket bővíti, hogy mind a négyen vokálozunk is. Nem hangszeresek vagyunk elsősorban, hanem olyanok, akik a zenét annak teljes egészében nézik, és ahhoz képest használják a hangszereket" – mondta el korábban a projektről az MTI-nek Mező Misi. Megfogalmazása szerint a NAZA hangszerelése leginkább popos, mégis elég eklektikus. „Csillogó papírba csomagolt számok ezek, de ami belül van, az nem mindig csillog."

 Döntő

A Dal 2018 döntőjét szombaton 20.30-tól követhetjük a Duna TV műsorán.

 

Cikkünket a Kisalföld hetente szombaton megjelenő Szieszta mellékletében olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!