Egyperces

2018.01.18. 08:00

Téli kirándulás lovas szánon, sítalpakon és bakancsban

A Keleti-Kárpátok vulkáni hegyvonulata, a Hargita szebbnél szebb túraútvonalai és természeti csodái télen is felfedezésre várnak.

Kaprinyák Nikolett

Mesebeli havas táj és végtelen fenyőerdők látványa fogadja a Hargitára érkező vendégeket, hiszen a magashegység egyes részeit egész télen vastag hóréteg borítja. Ebben a varázslatos erdélyi környezetben található a Madarasi-Hargita, a Hargita hegyvonulatának legmagasabb része, amelyet népiesen a székelyek „Szent hegyének" is  neveznek. 

 

Előttünk végtelen horizont: a Madarasi-Hargita csúcs


Télen-nyáron remek kirándulást ígér a Madarasi-Hargita csúcs meghódítása, amely a Madarasi Menedékház melletti ösvényen indul és fenyőerdőkön, sziklatömbökön és meredek szakaszokon át vezet fel a „Nagy Csúcsra". Az Erdélyi-medencét felölelő panoráma lélegzetelállító, hiszen minden irányban hegyvonulatokat és nevezetescsúcsokat mutat be. A horizontot nyugaton a 230 kilométerre fekvő Bihari-hegység és délebbre haladva a Retyezát hegytömbje, a déli oldalon a 130 kilométerre fekvő Fogarasi-havasok, Királykő és Bucsecs határolja, keleten, 30–50 kilométernyi távolságban a Csíki-havasok, a Gyimesek, a Nagyhagymás tömbje, északon pedig 50–70 kilométerre a Görgényi- és a Kelemen-havasok láthatók.

 


Rövid táv kezdőknek

– Túratáv: 3,6 km

– Időigény: 1,5 óra

– Szintkülönbség:  360 m

– Emelkedés: 180 m

– Süllyedés: 180 m

– Nehézség: könnyű

Körülölelnek a Csíki-havasok: Hargitafürdő


Szintén a Madarasi Menedékház melletti ösvényen indul az a túra, amelyen keresztül felmehetünk az északi vízválasztó nyeregbe. A Rákosi-sétának nevezett széles tisztásra érve szép kilátás tárul elénk, a távolban látszanak a Csíki-havasok, a Gyimesek, a Nagyhagymás az Egyes Kővel.


A túraútvonal elhalad a Rákosi-Hargita csúcs és a Madéfalvi-Hargita csúcs alatt is, majd a Hargita főkráterét elhagyva átvált az 1755 méter magas Csicsói-Hargita csúcs keleti oldalára és innen halad tovább Hargitafürdőre. A teljes túra erőnléttől függően 3–4 órát vesz igénybe. Télen az út járhatósága és a menetidő a hóviszonyok, valamint az aktuális időjárás függvényében jelentősen változik.

 


Hosszabb táv haladóknak

– Túratáv: 11 km

– Időigény: 3,5 óra

– Szintkülönbség: 610 méter

– Emelkedés: 150 méter

– Süllyedés: 460 méter

– Nehézség: közepes

Kirándulás Erdély három  legszebb tava körül


Tündérek védelmében: a Szent Anna-tó 


Egy téli túra során vétek kihagyni Erdély legszebb tavainak felkeresését! A Szent Anna-tó, a Gyilkos-tó vagy a szomszédos Maros megyében található Medve-tó csodás időtöltést ígér. A Csomád-hegység egy-egy vulkáni kúpjában jött létre a 950 méter magasan elterülő, szinte szabályos kör alakú Szent Anna-tó, illetve 1050 méter magasságon a Mohos-tőzegláp. A helyiek szerint aki a vízben megfürdik, azt a tó tündére egy évig védelmezi. A Szent Anna-tó mellett romantikus kápolna áll, amely évtizedek óta jelentős zarándokhely a környékbeliek között.


Gyógyító Medve-tó


Szováta közelében több sós- tavat is találunk, a legnépszerűbb a gyógyhatásáról is ismert Medve-tó, amely vadregényes erdők ölében, 500 méterrel a tengerszint felett fekszik. A 306 méter hosszú, kb. 18 méter mély tó nevét onnan kaptam, hogy felülről nézve alakja egy kiterített medvebőrre hasonlít. A tó partján gyógyközpont működik, ahol különböző kezeléseket, többek között iszappakolást, súlyfürdőt vagy különböző masszázsokat élvezhetünk.


A misztikus Gyilkos-tó


Igazán misztikus hangulatot áraszt a Hargita megye északkeleti részén fekvő Gyilkos-tó, amely 1837-ben keletkezett egy közeli hegyről lecsúszó törmelék következtében. A vízből kiálló facsonkok között nyáron akár csónakázni is lehet, de a hegyek által körülvett tó látványa télen is lenyűgöző! Orbán Balázs a Székelyföld leírása című, 1868-ban megjelent művében így ír a Gyilkos-tóról: „A legmeglepőbb, a legelragadóbb képek egyike áll előttünk. Még ma is, aki felső Olaszország nagyszerű és Svájcnak nagyszerű tavait látta, bámulattal fog e látvány előtt megállni. Nagyobbszerű tüneményt talán igen, de szebbet, vonzóbbat bizonnyal nem rejtenek a havasok keblökben."

 

Különleges élmények: kutyaszános kalandtúrák


Magas fekvésének köszönhetően a Hargitát szinte egész télen vastag hóréteg fedi, ezért ha ott járunk, érdemes kipróbálni néhány havas programot. Az egyik legnépszerűbb és legautentikusabb élmény a csengős lovas szán, de a kutyaszános kalandtúrák, a motoros hószántúrák vagy a sítalpas kirándulások is felejthetetlen élményt ígérnek.

 


Aki pedig inkább síelne, annak a Madarasi-Hargitán erre is van lehetősége! Székelyudvarhelytől 36 km-re összesen 4,5 km-nyi sípályát találunk és december közepétől áprilisig élvezhetjük a síelés örömét. Az 1500–1760 méter magasan fekvő síközpontban mindenki megtalálja a neki megfelelő pályát, hiszen a tanulópályától az extrém pályáig 5 nehézségi fokozat között lehet választani. 

Királyok lábnyomain: rejtekajtók a kastélyban 


Ha kedvet kapott Erdély bebarangolásához, akkor ajánljuk, hogy kalandozzon el a Déli-Kárpátokhoz, a Sinaia településen található Peles-kastélyba. Románia egyik legfontosabb történelmi jellegű műemléke neoreneszánsz stílusban épült  I. Károly román király megbízásából, Johannes Schultz és Karel Liman építészek tervei alapján. 1953-tól múzeumként működik. A látogatható termek közé tartozik a díszterem, a fegyverterem és a tanácsterem is. Amit nem szabad kihagyni: a királyi könyvtárból rejtekajtó nyílik, mely egy titkos folyosóra juttatja a látogatót. Anno innen közelítette meg titokban az uralkodó a különböző termeket.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!