Egyperces

2018.01.17. 08:00

Recepttár - Zöldséges finomságok

A téli zöldségek jellemzően levesekben, főzelékekben vagy köretként kerülnek a tányérunkra - pedig némelyikből fantasztikus desszertek is készülhetnek, melyek nemcsak egészségesek, tartósak is, hiszen lassabban száradnak ki. Mutatjuk, melyek azok!

Gondolta volna? Ezek a zöldségek süteményreceptjeink főszereplői: 


Avokádó 

Az avokádó (Persea americana) a babérfélék (Lauraceae) családjába tartozó, örökzöld fa. A termése, amit aligátorkörtének is neveznek, körte alakú vagy gömbölyded. Az avokádó csekély cukortartalma miatt a cukorbetegek számára is értékes, tápláló termés, mely sok A-, B1-, B2-, C- és E-vitamint tartalmaz.

 

 

Édesburgonya 

Az édesburgonya (Ipomoea batatas) vagy batáta a szulákfélék családjába és a hajnalka nemzetségbe tartozó növény, melyet főként gyökérgumójáért termesztenek. Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá. Az édesburgonya a fejlődő országokban igen gyakori táplálék, magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin-tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma, és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják. 


Cékla 

A cékla (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. conditiva), más néven céklarépa, ritkábban vörös répa, régóta ismert salátanövény. A cékla gyógyászati hatása annak köszönhető, hogy tele van antioxidánsokkal, amelyek a sejteket külső szabad gyökök támadásától védik. Gátolja a ráksejtek szaporodását, vérképző, a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere-folyamatait szabályozza.

 

 


Csicsóka 

A csicsóka (Helianthus tuberosus) az őszirózsafélék családjába tartozó gumós évelő, gyógynövény. A csicsókagumónak a burgonyánál 5–6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hizlaló tápanyagok felszívódását, fokozza laktató hatását és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1-, B2-vitamin-, niacin- és C-vitamin-tartalma.


 


Cukkini 

A tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozik. Beltartalmi értéke a többi spárgatökhöz hasonló (mivel ezek közé tartozik). Színe a sötétzöldtől a csíkozott szürkészöldig sokféle lehet. Rendszerint 20–25 cm-es korban, tehát egészen zsengén szedik, mert ilyenkor a legjobb az íze. Univerzális konyhai alapanyag. 


Recept: 


Csokoládé avokádóval 

Elkészítés: 20 perc 

Nehézség: 1 


Hozzávalók (kb. 200 g): 

2 db avokádó (kb. 200 g, tisztítva), 4 ek. méz (kb. 80 g), 100 g vaj, 5 ek. cukrozatlan kakaópor (50 g), 1 tk. vaníliakivonat 


Elkészítés 

A vajat olvasszuk fel, de ne hagyjuk megbarnulni. 

Az avokádót magozzuk ki, kanalazzuk ki a héjából és turmixoljuk össze a mézzel, a kakaóporral és a vaníliakivonattal, végül keverjük hozzá az olvasztott vajat is. 

A dermesztéshez megfelelő forma hiányában megteszi a jégkockakészítő tálka is, ráccsal vagy anélkül: kanalazzuk bele a kakaós masszát, simítsuk el a tetejét, és tegyük a hűtőbe, míg megszilárdul. Kiváló, adalékanyag-mentes csokoládét kapunk. 


Össz-tápanyagtartalom: 1412 kcal; 15,3 g fehérje; 114,6 g zsír; 88,1 g szénhidrát


Dietetikus tanácsa: Epebántalmaktól szenvedők egyéni tűrőképességük függvényében fogyasszák. Cukorbetegek és fogyókúrázók hagyják ki a receptből a mézet, ha szükségét érzik, eritrit/stevia keverékével édesíthetik a desszertet. Laktózérzékenyek laktózmentes vajjal készítsék.

 

 


Csilis-narancsos édesburgonya-torta 

Elkészítés: 80 perc 

Nehézség: 3 


Hozzávalók (16 szelet): 500 g édesburgonya, 1 bionarancs héja és leve, 2 tojás, 6 ek. olívaola , 3 ek. barna cukor, 150 g liszt 1 tk. szódabikarbóna, 1 kk. fahéj, 1 kk. csilipor 


Elkészítés: 

1. Az édesburgonyát süssük meg a sütőben, majd húzzuk le a héját és pürésítsük. 

2. A tojásokat válasszuk szét: a fehérjéből verjünk habot, a sárgáját keverjük ki a cukorral és az olajjal. 

3. A lisztet habverővel keverjük össze a szódabikarbónával, a fahéjjal és a csiliporral. 

4. A narancsot mossuk meg: a héját reszeljük le, a levét facsarjuk ki. 

5. Az édesburgonya-püréhez keverjük hozzá a narancs héját és levét, majd a tojásos-olajos cukormasszát, végül kanalanként adjuk hozzá a lisztes keveréket és dolgozzuk ki homogén tésztává, végül lazán keverjük hozzá a tojásfehérjehabot is. 

6. Egy 23 cm átmérőjű tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, simítsuk bele a masszát, a sütőt melegítsük elő 200 fokra. 

7. A tortát 5 percig süssük 200 fokon, majd vegyük le 170 fokra a hőmérsékletet, és így süssük 40 percig – a sütőforma tetejére tanácsos sütőpapírt tenni, hogy ne égjen meg a teteje. 

8. Tálalás előtt szórjuk meg fahéjas porcukorral. Kínálhatunk hozzá gyümölcsmártást vagy kompótot is. 


1 szelet tápanyagtartalma: 125 kcal; 2,3 g fehérje; 4,7 g zsír; 18,2 g szénhidrát 


Dietetikus tanácsa: Epebetegek egyéni tűrőképességük figyelembevételével fogyasszák, mellőzzék a csili használatát. Lisztérzékenyek barna rizsliszttel; fogyókúrázók teljes kiőrlésű tönkölyliszttel és natív cukormentesen készítsék. 

 


Krémes, céklás csokitorta


Elkészítés: 80 perc 

Nehézség: 3 


Hozzávalók (16 szelet): 

A tésztához: 200 g főtt cékla pépesítve, 150 g liszt, 50 g kakaópor, 100 g barna cukor, 100 g étcsokoládé, 100 g vaj, 1 tk. vaníliakivonat, 2 tojás, 1 púpozott tk. sütőpor 


A krémhez: 50 g főtt cékla pépesítve, 50 g mascarpone, 50 g fehér csokoládé, 1 ek. méz, 1 tk. vaníliakivonat +, 50 g szeletelt mandula a beszóráshoz 


Elkészítés: 

1. A céklát főzzük meg, húzzuk le a héját és pürésítsük, majd tegyük félre a krémhez szükséges adagot. Először készítsük el a tésztát. 

2. A tojásokat válasszuk szét: a fehérjéből verjünk habot, a sárgáját keverjük simára a cukorral és a vaníliakivonattal. 

3. A vajat és a csokoládét gőz fölött olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a pépesített céklához és adjuk hozzá a sárgájás krémet is. 

4. A lisztet habverővel keverjük össze a kakaóporral és a sütőporral, majd kanalanként adjuk a céklás krémhez, a végén keverjük hozzá a tojásfehérjehabot is. 

5. A masszát öntsük egy 23 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt tortaformába és 170 fokon kb. 30 perc alatt süssük meg a tésztát. 

6. Közben készítsük el a krémet: a fehér csokit vízgőz felett olvasszuk fel, majd keverjük simára a céklapürével és a mascarponéval, végül ízesítsük a mézzel és a vaníliakivonattal. 

7. A krémet a kihűlt tészta tetejére kenjük és megszórjuk szeletelt mandulával is. 


1 szelet tápanyagtartalma: 209,8 kcal; 4,2 g fehérje; 11,5 g zsír; 21,5 g szénhidrát 


Dietetikus tanácsa: Cukorbetegek és fogyókúrázók natív cukormentes csokoládéval és cukor/méz helyett eritrit/stevia keverékéből készült édesítővel; lisztérzékenyek barna rizsliszttel és gluténmentes csokoládékból/tejtermékekből; laktózérzékenyek laktózmentes csokoládékból és tejtermékekből készítsék. 


Cukkinikenyér 

Elkészítés: 60 perc 

Nehézség: 3 


Hozzávalók (16 szelet): 400 g cukkini, 250 g liszt, 200 g barna cukor, 100 g darált dió, 1 tk. vaníliakivonat, 1 kk. őrölt fahéj, 6 ek. olívaolaj, 2 tojás, 1 cs. sütőpor, 1 kk. szódabikarbóna 


Elkészítés: 

1. A cukkinit megmossuk, héjastul finomra reszeljük és kinyomkodjuk. 

2. A tojásokat szétválasztjuk: a fehérjéből habot verünk, a sárgáját kikeverjük a cukorral, a vaníliakivonattal és az olajjal. 

3. A lisztet habverővel összekeverjük a darált dióval, a fahéjjal, a sütőporral és a szódabikarbónával. 

4. Először a cukkinit keverjük össze a sárgájás krémmel, majd a lisztes keveréket adjuk hozzá kanalanként, végül a tojáshabot is hozzákeverjük. 

5. Sütőpapírral kibélelt, hosszúkás sütőformába töltjük, 200 fokra előmelegített sütőben sütjük 5 percig, majd 170 fokra visszahűtjük a sütőt, így sütjük további 20 percig. 


1 szelet tápanyagtartalma: 195,8 kcal; 4,1 g fehérje; 8,1 g zsír; 25,6 g szénhidrát 


Dietetikus tanácsa: Cukorbetegek és fogyókúrázók barna cukor helyett eritrit/stevia keverékű édesítővel készítsék. A hiányzó cukor tömegét pótolhatják reszelt almával. Gluténérzékenyek gluténmentes liszttel készítsék. 


Mákkrémes csicsókatorta 

Elkészítés: 70 perc 

Nehézség: 3 


Hozzávalók (12 szelet): 

A tésztához: 250 g főtt csicsókapüré, 200 g darált mandula, 150 g darált keksz, 150 g cukor, 150 g almadzsem, 1 ek. vaj 


A krémhez: 50 g darált mák, 100 g mandulaliszt, 1 ek. keményítő, 1 ek. méz, 1 tk. vaníliakivonat, 1 tojás, 1 l tej, 2 dl tejszín, habbá verve 


Elkészítés: 

1. A csicsókát főzzük meg, húzzuk le a héját és pürésítsük. 

2. A tészta többi hozzávalóját keverjük a csicsókához, gyúrjunk belőle homogén masszát és sodrófával nyújtsuk ki kör alakúra. 

3. Egy 23 cm átmérőjű, 2 cm magas sütőformát kenjünk ki vajjal, majd a tésztát helyezzük bele, és nyomkodjuk bele úgy, hogy 2 cm vastag pereme legyen – így tegyük fél órára a hűtőbe, hogy megszilárduljon. 

4. Közben elkészítjük a krémet: a tojást felverjük, összekeverjük a tejjel és a többi hozzávalóval, majd kis lángon, kevergetve sűrű krémet főzünk belőle. Kihűtjük, majd betöltjük az előkészített tésztába. 

5. Friss vagy mirelit bogyós gyümölcsökkel kínáljuk. 


1 szelet tápanyagtartalma: 386,4 kcal; 10,9 g fehérje; 23,9 g zsír; 29,3 g szénhidrát 


Dietetikus tanácsa: Savtúltengéstől szenvedők méz helyett cukorral készítsék a krémet. Cukorbetegek diabetikus teljes kiőrlésű kekszből, cukor helyett xilittel, méz helyett folyékony édesítővel, almadzsem helyett natúr almapürével; lisztérzékenyek gluténmentes kekszből/keményítőből és tejtermékekből; laktózérzékenyek laktózmentes tejtermékekből készítsék el a desszertet. 

Fotók: StockFood 


Cikkünket a kéthetente szerdán megjelenő Gasztromagazinban találják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!