Egyperces

2018.01.02. 08:00

Kint is díszesen

Lépjen ki az ajtón, és ne csak a lakást, hanem az udvart, a teraszt, a bejárat környékét is dekorálja, így messziről hívogatóvá és dekoratívvá varázsolhatja otthonát!

Ezeket a vidám hóembereket   egy kis kézügyességgel nem nehéz megfesteni. Az alap natúr fa- vagy farostlemez, amit vágjunk formára – a kalap karimáját és az orrot külön –, majd alapozzunk le fehérre. Ezután rajzoljuk elő ceruzával a mintát és fessük ki. Végül díszítsük, és drótból hajlítsunk akasztót a hóemberünknek. 

Egy köteg fenyőág és néhány csupasz vessző egy öreg dézsában – mindössze ennyi is elég, hogy egy-egy kopár pontra valami szépet alkossunk. A lehullott hó fehér díszbe vonja a tűleveleket, az ágak közé helyezett piros díszgömbök pedig egyszerűségükben is ünnepivé teszik az összeállítást.


Ha vendégeket várunk, hangulatos gyertyadíszt készíthetünk a köszöntésükre néhány üres befőttesüveg felhasználásával. Az üvegek felső részét kenjük be dekupázsragasztóval, majd szorosan simítsunk rájuk egy-egycsík széles, finom csipkét. Az üveg száját tekerjük körbe natúr zsinórral, díszítsük műhóval (hóspray) és tobozokkal. Töltsünk az üvegbe sót, majd állítsunk bele egy vastagabb gyertyát! 

 


Egy nagyobb fadoboz és egy befőttesüveg alkotja az alapját ennek a kinti dísznek. A befőttesüvegbe állított gyertya biztonságosan éghet, körülötte jól mutatnak a zöld és bogyós ágak. A dobozba állítsunk több nagy, vízzel töltött konzervdobozt, ezekben sokáig frissek maradnak a levágott ágak. A doboz köré széles díszszalagot isköthetünk, de önmagában is jól mutat. 


A régi tárgyak különleges hangulatot árasztanak,  nemcsak bent a lakásban, hanem a teraszon, a bejárat előtt is. Akár egy pár elnyűtt, klasszikus korcsolya, amit hanyagul felakasztunk, néhány szép fenyőág és egy régi petróleumlámpa társaságában. Rusztikus stílusban díszíthetünk régi kosarakkal, szánkóval, fa sílécekkel, zománcozott kannákkal és más edényekkel is – ilyen tárgyakat a bolhapiacokon, ismerősök padlásán találhatunk –, rendezzük őket dekoratív csoportokba!  


Kedves és sokféleképpen variálható dísze a terasznak egy függő koszorú. Az alapja házilag koszorúvá hajlított ágak kötege, amelyeket a közelben fellelhető örökzöldágakkal – fenyő, tuja – vonunk be. Sokféleképpen díszíthetjük, aggathatunk rá téli díszeket, figurákat, szárított narancskarikát, tobozokat, szalagokat. 


Azért, mert tél van és hideg, még nem kell üresen árválkodnia az ablakládának sem: készítsünk bele rögtönzött kompozíciót örökzöld és színes bogyós ágakból, vesszőkből, termésekből! Töltsük meg földdel, abba szurkáljuk a kertben vagy a környezetünkben gyűjtött alapanyagokat, amelyeket a tél folyamán folyamatosan cserélgethetünk, variálhatunk. 

 


Egy régi zománcozott tejeskanna és egy csokor a kert kincseiből – jó érzés, ha egy ilyen kedves teraszdísz fogadja az érkezőt, ráadásul percekben mérhető az összeállítása. Felhasználhatjuk hozzá a karácsonyfa levágott ágait, a bogyós bokrokról szedett vesszőket. 


Rusztikus és játékos díszek ezek a natúr lécekből készített hópelyhek, az elkészítésük tökéletes apa-fia program lehet a téli szünetre. Az elkészítésük nem bonyolult, csak fűrészre és szögre, na meg némi erőnlétre lesz szükség. Előre tervezzük meg papíron a hópelyheket, és hogy mennyi és mekkora lécekre lesz szükség. A kész díszeket lekenhetjük fehér festékkel; nem kell hogy túl egyenletes legyen, sőt, éppen az esetlegesség adja a hópelyhek rusztikus jellegét és báját. Készítsünk egyszerre többet, csoportosan még jobban mutatnak!


Cikkünket a kéthetente kedden megjelenő Lakás és Kert magazinban találják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!