Egyperces

2017.12.04. 08:00

Rákász Gergely: ünnepi lemezbemutató

Lassan húsz éve karácsonyozik együtt közönségével Rákász Gergely orgonaművész, aki az adventi ünnepkört is beleszámítva több mint húsz koncertet ad alig néhány hét alatt.Kreatív csapatát is meglepve újra elkészítette azt a karácsonyi lemezt, ami 2005 óta töretlen siker.

kisalfold.hu

– Az egyszerűbb út helyett – művészként mi mást – a rögösebbet választottuk – magyarázta az új lemez születését a művész. – A klasszikus zenészek olyanok, mint a jó bor, ha a szervezetünk bírja a strapát, akkor idővel mi is egyre jobban játszunk. Jómagam például azóta, hogy apa vagyok és a türelem erényét a fiam mindennap rám kényszeríti, rengeteg pozitív változást hallok a felvételeimen. Soha nem gondoltam volna ezt, inkább attól féltem, ha családom lesz, majd az elvesztett idő miatt romlik a játékom, és az élet fricskája, hogy pont fordítva történt minden. Ennek tudatában nem engedtem újra kiadni egy 2005-ös felvételt.


Visszaült a stúdióba, hogy a hallgatói a legszebbet kaphassák karácsonyra, amit csak adni tud.

 

A popzene keresztapja


Tudta, hogy Pachelbel Ünnepi kánonját olyan gyakran koppintották, hogy a német mestert a popzene nem hivatalos keresztapjának is nevezik?


– Csodálatos munka volt, és persze kíméletlenül őszinte. 2005-ben is a legszebbet akartam adni a hallgatóknak, és csak békés derűvel lehet elviselni az érzést, ami a 12 évnyi távolságban készült felvételek egymás után hallgatása közben tör rám, hogy miért is nem tudtam ezt én már akkor is így eljátszani. Vagy ötévesen. Tudom persze, hogy ez az élet, a tanulás rendje, azt is, hogy 12 év múlva remélhetőleg erre a felvételre is ugyanezt mondom majd, de bizonyára érzi a kedves olvasó a feloldhatatlan dilemmát, ami minden művészt folyamatosan ostromol. A lelkünket tesszük egy-egy alkotásba, nehéz szembesülni vele, hogy ez a lélekdarabka korábban csiszolatlanabb volt, és hogy minden bizonnyal egyre több csiszolnivalót veszünk észre benne, ahogy egyre jobban látjuk a szakterületünket. Azonban muszáj néha elengedni ezt a gondolatmenetet, mert különben semmi nem készül el. Nem tudok 12 évvel öregebb Rákász Gergelyként játszani, de a mai tudásom legjavát tettük ebbe a lemezbe és mivel sok ember munkája van benne, talán nem szerénytelen, ha azt mondom, gyönyörű lett.

A 2017-es év is mozgalmas volt Rákász Gergely  számára. Útjára indult a Lords of the Organ sorozata, amely a tervek szerint minden évben más-más műsorral tér vissza a fesztiválokra.

Rákász Gergely orgonaművész naptára az adventi időszakban a legzsúfoltabb. Fotó: Rózsa Erika

– Nem titkolt célom volt már a címválasztással is, hogy oda helyezzem az orgonát, ahová Michael Flatley tette az ír szteppet a Lord of the Dance sorozatban. Valami ősi, elementáris erejű és értékes anyagot képes volt a széles tömegek számára is érdekessé tenni, és ez a célja az én fesztiválműsoromnak is. Szembe kellett néznem vele, hogy a hangszerem sokak szemében az unalom és a régimódiság szimbólumává vált. Évek óta dolgozom ez ellen a negatív trend ellen mind a látványkoncertjeimmel, mind a zenetörténeti narrációkkal. Ez a műsor egy újabb lépés ebben az irányban. Nagyon boldog vagyok, mert az indítás sikertörténet, minden helyszínen telt házzal és rengeteg tapssal. A jövő évi Lordok is készülődnek már Gershwin és a mindig megszólaló Bach vezetésével.

Idén a reformáció 500. évfordulójára emlékeztek, ennek kapcsán a látványkoncertjei megszólaltak több mint 20 helyszínen a történelmi Magyarország területén. Jártak Erdélyben, Franciaországban. Ajándékoztak Böjte Csaba tusnádi házának több mint egymillió forintot, amiből az ottani gyerekeknek egy évig tudtak magyar énektanárt fogadni.


Voltak egészen rendhagyó hangversenyek, mint a Bach és Bacchus műsor, ahol a zene borral párosult, volt hajóutuk Vízizenével a Szajnán és már erősen telik a 2018-as naptár is.

Koncert

2017. december 26., 19.00, Helyszín: Győr, belvárosi református templom, Kossuth utca. Jegyelővétel: Richter Terem jegypénztára – Aradi vértanúk útja 16. Tel.: 96/312-452.  Jegyárak: 3000/4000 Ft.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában