Egyperces

2017.12.12. 08:00

Mikor nem kell a sürgősségire menni?

Ok nélkül az orvosnál: apróbb balesetek, sérülések mindenkit érhetnek a munka vagy akár az átlagos, otthoni tevékenység közben is, melyek túlnyomó többségének ellátása szaksegítség nélkül is gond nélkül elvégezhető.

kisalfold.hu

Egyszerűbb sebek ellátása


Bármilyen sérülés esetén az elsődleges feladat a seb kellő megtisztítása.


Javasolt az alapos folyóvíz alatti kimosás, a könnyen észrevehető szennyeződések, idegen testek, például kavicsok gondos eltávolítása, majd a seb környezetének fertőtlenítése. A fertőtlenítésre különböző, jód- vagy alkoholtartalmú fertőtlenítők használatosak, melyek recept nélkül elérhetők. Mindezeket követően a sebet lehetőleg steril kötszerrel kell fedni.


A házi csodaszerek mellőzése


Tartsuk szem előtt, hogy kerülendő bármilyen, nem sebellátásra szolgáló anyag (mint só, hintőpor, esetleg egyéb házi „csodaszer") sebbe szórása, továbbá kerüljük a vatta vagy akármilyen más, könnyen beleragadó anyag direkt a sebre tételét, mert annak eltávolítása a fájdalom mellett a seb ismételt megnyílását fogja okozni.

 A későbbiekben a seben kialakult, úgynevezett pörköt eltávolítani, megtépkedni nem szabad, mert az egyrészt megnyújtja a gyógyulását, továbbá növeli a fertőzésveszélyt, valamint a visszamaradó heg is nagyobb, „csúnyább" lehet ezáltal. Kerülendő a sebek légmentesen történő lezárása, mert a „befülledés" a gyógyulást hátráltatja.

Fotó: Dreamstime

Szennyezett és erősen vérző sebek


Nagyobb, mélyebb, a bőr felületes rétegei alá vagy izomba terjedő, illetve erősen szennyezett (főleg földdel) seb esetén, valamint ha a sérülés, bár felületesnek tűnik, de hosszabb ideig fennáll, forduljunk orvoshoz. A nagyon vérző sebre helyezzünk nyomókötést. Az arcot, szem környékét érintő sérüléseket szintén jó hozzáértőnek megmutatni. Mindenképp szakellátónak kell ellátni minden égett és fagyott sebet, valamint minden szúrt vagy lőtt sérülést is.


A gyógyulás esélyei


Amennyiben egy seb ellátása 6 órán belül megtörténik, az elsődleges gyógyulás esélye nagy, de a gyógyulást számos tényező befolyásolhatja. Ilyen általános (a szervezet egészét érintő) ok lehet az érelmeszesedés, cukorbetegség, melynek „hatásai" a sérüléstől függetlenül is fennállnak, és elégtelen vérkeringést okozva hátráltatják a sebgyógyulást. Fontos továbbá a sérült általános tápláltsága, mint fehérje- és vitaminbevitel, hormonháztartás és immunállapot is. A cukorbetegség nagyságrendekkel fokozza a seb fertőződésének veszélyét, valamint a járulékos perifériás idegrendszer károsításán keresztül tovább hátráltatja a sebgyógyulást.

Az otthoni patika alapkellékei


A házi patikánkban mindenképpen tartsunk fertőtlenítőszert, steril kötszert és rögzítőanyagokat, valamint fáslit is.

Szerzőnk dr. Burkus Máté ortopéd-traumatológus szakorvosjelölt

Cikkünket a Kisalföld hetente kedden megjelenő Gyógy-ír mellékletében olvashatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában