Egyperces

2017.12.16. 08:00

Befogadóbbak lettek a királyi családok

Vilmos után Európa második leghíresebb hercege is elkel, Harry megnősül. A választottja azonban korántsem nevezhető királyicsalád-kompatibilisnek. Meghan Markle amerikai, félvér, elvált, ráadásul színésznőként a szexjelenetek forgatásától sem riadt vissza. A nép azonban szereti a love storykat.

Trogmayer Éva

– Az első pillanatban tudtam, hogy ő az igazi – mondta Harry herceg, amikor az újságírók arról kérdezték, mikor jött rá, hogy újdonsült menyasszonyával, az amerikai Meghan Markle-lel szeretné leélni az életét. A közrendű, amerikai, félvér, ráadásul elvált színésznő nem az első az uralkodódinasztiák életében, aki kívülállóként kerül be egy nemesi családba. A dolga nem lesz könnyű – ahogy elődeinek sem volt az. De a kor elvárásaihoz igazodva talán mégis jobb helyzetből indul, mint azok, akik megelőzték.

Grace Kelly tündérmeséje


Minden idők talán leghíresebb Hamupipőke-története Grace Kellyé, bár Vilmos felesége, Katalin hercegné iskétségkívül versenghet a címért.

 


Kelly már Oscar-díjas színésznő volt, amikor találkozott III. Rainier herceggel, Monaco uralkodójával. A randevú nem indult zökkenőmentesen, sőt majdnem el is maradt. A herceg kétórás késéssel érkezett, épp akkor, amikor az egész napos szerencsétlenkedés miatt igencsak paprikás hangulatban lévő sztár távozni készült.

A többi már legenda: fényes esküvő, kétmillió dolláros hozomány, három gyermek, végül egy szörnyű autóbaleset. 1982. szeptember 13-án, 52 éves korában Grace hercegnő autóbalesetet szenvedett Monacóban, másnap belehalt sérüléseibe.


Azt viszont már kevesebben tudják, hogy Monaco uralkodó hercegnője Grace Kelly előtt is egy színésznő volt. Ghislaine Dommanget francia komika 45 évesen ment hozzá III. Rainier herceg nagyapjához. Ő volt az egyetlen monacói hercegné, akit hozomány nélkül vettek el.

Kizárt, hogy igent mondott


Grace Kelly magaviselete, megjelenése, neveltetése és családi háttere egy kicsivel különbözött Meghan Markle-étől, mondja Micski Marianna protokollszakértő. S bár Meghan Markle is színésznő, mégsem lehet őket összehasonlítani vagy egy lapon emlegetni, vélekedik. – Kelly élvonalbeli sztár volt, aki minden helyzetben tökéletesen tudott viselkedni. Markle múltja viszont – legyen bármilyen szimpatikus is – bőven hagy kívánnivalót maga után – magyarázza, és megsúgja, egyáltalán nem volt ez a lánykérés olyan egyértelmű és zökkenőmentes, mint ahogy azt most beállítja a média.


– II. Erzsébet nemhogy nem adta áldását azonnal a frigyre, de határozottan ellenezte azt. Markle-t ugyanis nem egyszerűen származása teszi eredetileg elfogadhatatlanná a királyi család számára, de megkérdőjelezhető „szakmai" múltja is – fejti ki a protokollszakértő, és rámutat, hiába kedves és megnyerő személyiség Meghan Markle, ha a filmes és tévés szereplései nem illenek egy leendő hercegné „portréjához". 

Márpedig az egyik legnagyobb felnőttfilmmegosztó oldal szerint az utóbbi időben óriásira nőtt az érdeklődés Meghan iránt: az eljegyzés bejelentése után a Briliáns elmék című sorozatban látható szexjeleneteire 2208 százalékkal több kattintás érkezett, mint korábban.

Erotikus modellből hercegné


Ha megköttetik a frigy, azért mégsem ő lesz az első hercegné, aki sikamlós jeleneteket tudhat maga mögött. Sofia Hellqvist, a svéd Károly Fülöp herceg felesége valóságshow-sztárból lett tündérmese főszereplője. Nem is fogadta be könnyen a svéd királyi család. Hosszú évekig járt a herceggel, mire hivatalosan is beletörődtek a jelenlétébe. Nem lehetett könnyű: Sofia nemcsak valóságshow-ban szerepelt, de nem idegenkedett a meztelenkedéstől sem, egy ideig erotikus magazinok számára állt modellt.Ma már példás családanya, Károly Fülöppel két gyermeket nevelnek, és megszerette őt a nép is.

 


De Meghan Markle-nek a válását is sokan felróják, pedig ez sem példa nélküli a királyi családok történetében. Letícia spanyol királyné VI. Fülöp spanyol király feleségeként már kedvelt szereplője a közéletnek, pedig ő isközrendű földi halandóként, ráadásul elvált nőként házasodott be a királyi családba.

 

Elérhetőbbnek tűnnek


Jól látszik, hogy ami száz éve még elképzelhetetlen lett volna, ma már messze nem az. Micski Marianna szerint a nép szereti az igazi love storykat, és inkább szimpatizál azokkal az uralkodócsaládokkal, amelyek elérhetőnek tűnnek, mint azokkal, amelyek ragaszkodnak az ezeréves szabályokhoz.


– Változik a világ, lazulnak az erkölcsök. Nagyon nehéz lehetett II. Erzsébetnek végül mégiscsak elfogadnia Harry és Meghan kapcsolatát. Ő egészen más világban, más szabályok közepette nőtt fel. Édesapja, VI. György azért lehetett király, mert a bátyja, VIII. Eduárd lemondott a trónról a szerelme, a kétszer elvált, amerikai Wallis Simpson kedvéért – világít rá, és hozzáteszi, valószínűleg egy végleges elutasítás esetén Harry is ezzel állt volna elő.


– Kilátásba helyezte, hogy kész minden rangjáról és pénzéről lemondani Meghan kedvéért, ha a királynő nem adja áldását a szerelmükre – avat be a protokollszakértő, és azzal folytatja, hogy Diana halála után nagyon megrendült a királynőbe, a királyi családba és az egész monarchiába vetett bizalom, népszerűségük is hatalmasat esett. Katalin és Vilmos végre visszaállította a királyi családdal szembeni bizalmat, ami ismét jövőképet biztosít a monarchiának. Egy botrány újra évekre visszavethette volna ezt, így ez már nem volt és nem lehetett alternatíva a királyi udvar számára, vélekedik.

Harisnya nélkül lázad


A döntés pedig megszületett: megpróbálják a lehető legjobbat kihozni a dologból. A szakértő szerint nem leszkönnyű dolga a leendő hercegnének, még akkor sem, ha csak nagyon kicsi eséllyel kerül valaha is a trónközelébe. Hiába tűnik ugyanis mesebeli történetnek az övék, a királyi család mindennapjai megterhelők lehetnek annak, aki nem ebben a közegben nőtt fel.

 


– Meghan Markle nemcsak a színészi karrierjét adja fel – hiszen a királyi család tagjai semmilyen reklámtevékenységben nem vehetnek részt –, de az egész eddigi életét is. Ez az elején lehet, hogy könnyebb lesz, de később okozhat még feszültséget – vélekedik a protokollszakértő, és elmondja, Harrynek és Meghannek sokkal nagyobb szabadsága lesz, mint Katalinnak és Vilmosnak, akik hamarosan a Brit Birodalom uralkodói lesznek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell megfelelniük bizonyos protokolláris elvárásoknak.


– Diana is az ellentmondásairól volt híres, és megvan rá az esély, hogy Meghannel sem lesz könnyű dolga a tanácsadói stábnak – emeli ki Micski Marianna. Sokat sejtetően fejezi be ezt a gondolatot. Markle ugyanis már az első hivatalos megjelenésén felrúgta az egyik legfontosabb protokollszabályt, amely a női öltözködésre vonatkozik: harisnya nélkül mutatta meg lábait a nyilvánosság előtt.

Szerelemre cserélt rang


Már hivatalosan is lemondott a japán Mako hercegnő minden címéről, hogy hozzámehessen szerelméhez, aközrendű Kei Komuróhoz. Mako hercegnő és Kei Komuro 2012-ben találkoztak, amikor mindketten az International Christian University nevű magánegyetemen tanultak Tokióban, és rögtön egymásba szerettek. A japán törvények azonban kimondják, hogy a királyi család tagjai csak abban az esetben házasodhatnak közemberekkel, ha hivatalosan is feladják a korábbi életüket, és minden titulusuknak búcsút intenek. Pedig Makóból egy nap császárnő lett volna, hiszen apja után ő a második az öröklési rangsorban.

 

Moziban adták a kézfogót


Grace Kelly és III. Rainier herceg 1956 tavaszán tartott esküvője volt az első, amit a tévé Európában és Amerikában is közvetített. A filmezés jogát az MGM stúdió szerezte meg. Az esküvőről készített filmet két héten belül már a mozik is vetítették.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában