Egyperces

2017.12.09. 08:00

A karácsony lehetőség, hogy figyeljünk egymásra - interjú Pokorny Liával

Pokorny Lia idén nem lesz túlterhelt karácsonykor, és mint mindig, most is örömmel készül a közelgő ünnepre. Nagyon szereti ezt az időszakot, és nem ért egyet azokkal, akik szerint álságos a szeretetet ilyenformán ünnepelni. Azt viszont még nem tudja, mit fog főzni.

Trogmayer Éva

 

– Beköszöntött advent időszaka. Kétféle ember létezik, aki szereti a karácsonyi készülődős heteket, és aki legszívesebben elkerülné. Ön melyik típus?

– Én nagyon szeretem! Azok, akik azt mondják, hogy nem szeretik ezt az időszakot, arra szoktak hivatkozni, hogy azt a szeretetet, azt az odafigyelést, azt a törődést, amit egész évben adnunk kellene, nem szabadna egy napba sűríteni. De az az igazság, hogy én év közben is ugyanúgy szeretek mindenkit, a hétköznapok azonban nem ennek az ünnepléséről szólnak. Mindennek megvan a funkciója: ha mindennap ünnepelnénk, akkor nem lenne értelmük az ilyen alkalmaknak.

– Fontosak a szertartások az ön életében is?

– Persze, ahogy a legtöbb embernek fontosak. De nem ettől fogunk jobban vagy kevésbé szeretni valakit! Egyszerűen csak kapunk egy másfajta lehetőséget arra, hogy figyelni tudjunk egymásra. Semmilyen szempontból nem érzem ezt álságosnak.


Befelé fordul


– Ez az időszak – advent – a régi szokások szerint a befelé fordulás, az önmagunkkal való számvetés időszaka is, amire a mai rohanó világunkban nem könnyű időt szakítani...

– Sőt, nehéz! Ám én nagyon igénylem. Nem is szeretem ilyenkor például, ha próbaidőszakom van, mert nem tudok rendesen odafigyelni a próbákra sem, hiszen folyton az jár a fejemben, hogy hogyan tudok megágyazni ennek a pár napnak.

 A befelé fordulás nálam egyébként akkor kezdődik, amikor már minden kész van: elérkezett a szenteste, és jön a karácsony. Az előtte álló hetekben viszont mindent, de mindent annak érdekében teszek, hogy egyszer csak ott üljünk annál az asztalnál, és lássam mindenki szemében az izgatottságot és az örömöt, hogy egy újabb év elteltével is mind együtt vagyunk. A boldogság, ami abból fakad, hogy fontosak vagyunk egymásnak, nem tud elmúlni. Olyan jó megállni egy kicsit, és újra meg újra rácsodálkozni erre!

– A hozzáállás a korral változik. A gyerekeknek még az ajándékvárásról szól a karácsony, a felnőtteknek már nem. Ön is így érzi?

– Igen, ha van gyerek, akkor egyértelműen ő adja meg ennek az időszaknak a ritmusát, az izgalmát. Nagyon más volt, amikor a fiam még kicsi volt, és mindent úgy kellett elintézni, hogy ő ne tudjon róla. Minden annak az izgalmáról szólt, hogy sikerül-e őt meglepnünk! Hihetetlen élmény volt, amikor hazajött, és egyszer csak ott állt készen, ünnepi díszbe öltözve az egész lakás. Nagyon más volt az ő szemén keresztül készülni a karácsonyra, hiszen az ő izgalma valami igazán különlegessel fűszerezte meg az ünnepet. Ez mára megváltozott, nem kisgyerek többé. Huszonnegyedikén pedig az egész család ott sürög nálam már dél körül, együtt készülődünk, és ez nagyon jó!

Pokorny Lia a teljes adventi időszak alatt az ünnepre készül. Fotó: Centrál Színház

Pokorny Lia a teljes adventi időszak alatt az ünnepre készül. Fotó: Centrál Színház.

Nem veszekszik senki


– Akkor nem abba a típusba tartoznak, akik ilyenkor jól összevesznek, hogy aztán estére kibéküljenek?

– Nem, soha nem is voltunk ilyenek! Mi nagyon szeretünk együtt lenni úgy egyébként is, de ilyenkor még jobban figyelünk rá, hogy mindenki érezze, mennyire fontos a másiknak.

– Fontosnak tartja az ajándékozást, vagy inkább az együttlétről szól az ünnep?

– Évről évre szoktattuk rá egymást, hogy nem kell szétszakadnunk abban, hogy temérdek ajándéklegyen a fa alatt. A fiam is így van ezzel, már kimondja, hogy neki is az a legfontosabb, hogy együtt legyünk. Ő sem szeretne már traktát, és a család is úgy van ezzel. Mindig van egy-egy ajándék, de nem erről szól az ünnep.

– Ha kívánhatna valamit, ami nem tárgy, mi lenne az?

– Jólesne egy pár hetes, téli, túrázós kirándulás. Szívesen elutaznék most egy ilyenre, de nem síelésre gondolok, mert azt nem tudok.


A nagymama bejglije


– A színészek élete ebben az időszakban egy kicsit zsúfoltabb, mint az átlagemberé. Amikor mások a családdal töltik az időt, akkor sokszor dupla előadásokat játszanak. Önnel hogy lesz idén?

– Most szerencsére nem lesz ennyire zsúfolt az ünnepi időszak, de az igaz, hogy színészként ez különösen nehéz. Én most december 20. után dolgozom majd kevesebbet, nem lesz annyira erőltetett menet.

– Mi a legszebb karácsonyi emléke? Mire emlékszik gyerekkorából?

– Elsőre az jutott eszembe, ahogy együtt megyünk a nagymamámékhoz. A karácsonyfa náluk, és a sütizés... Élesen villan be egy pillanat, ahogy ülök az asztalnál, eszem a bejglit, és nézem a fát, miközben átjár valami különös hangulat.

– Azt tudjuk, hogy nagyon szeret főzni. Mi lesz a menü?

– A halászlé és az anyukám bejglije fix, de a többi mindig változik. Még nem döntöttem el, idén mi kerül az asztalra.

Névjegy

Pokorny Lia 1971. november 23-án született Hatvanban. Színészi pályafutását a budapesti Pinceszínháznál kezdte, a nagyközönség a Beugró című műsorból ismerhette meg. 1997–2002 között a Bárka Színházban, majd az Atlantiszban játszott. 2002–2012 között az Új Színház társulatának tagja volt, 2012-ben a Centrál Színházhoz igazolt. Egy gyermeke van, Misi, aki már 14 éves.


A Valami Amerika-szériában

Február közepén moziba kerül az egyik legsikeresebb magyar film, a Valami Amerika harmadik része is, amelyben Pokorny Lia is szerepet kapott. A történet szerint Tamás, Ákos és András, a balek testvérek minden eddiginél lehetetlenebb helyzetbe kerülnek a szélhámos Alexnek köszönhetően. A körülményeket bonyolítja a rendőrség és a két rivális maffiabanda, Baláék és Toniék is. Egy rejtélyes, milliókat érő, lopott bélyegért indul hajsza, aminek tétje a fiúk sorsa. Eszter és Timi is beleveti magát a nyomozásba, mindenki versenyt fut az idővel. Vajon ezúttal is sikerül kikeveredniük a slamasztikából? A Valami Amerika 3. szereposztása nagyrészt követi az első két részét, de új sztárok is feltűnnek majd a vásznon. Pindroch Csaba, Szabó Győző, Hujber Ferenc, Szervét Tibor, Ónodi Eszter, Oroszlán Szonja, valamint Csuja Imre, Faragó András, Thuróczy Szabolcs, Tompos Kátya mellett a harmadik részben Pokorny Lia, Stohl András, László Zsolt, Nagy Ervin, Kovács Lehel, Ganxsta „Döglégy" Zoli és Scherer Péter is jelentős szerepet kapott.

 

Érdemes élni

A Lepkegyűjtő Produkció Duncan MacMillan Dolgok, amikért érdemes élni című monodrámájában Pokorny Lia a női lélek fejlődéséről, a nővé válásról, az élet pozitívumairól és negatívumairól beszél úgy, hogy közben a közönséget is bevonja a játékba.


 

Cikkünket a Kisalföld hetente szombaton megjelenő Szieszta mellékletében olvashatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában