Egyperces

2017.10.06. 09:00

Jön a Terápia, veszélyben a kliensek

Már nem kell sokáig várniuk a Terápia-rajongóknak, ősszel folytatódik az HBO saját gyártású drámasorozata. A harmadik évad sztárparádéja és megújult látványvilága talán feledteti a tényt, az utolsó részeket látjuk majd, a sorozat véget ér. A főszereplő Mácsai Pál mellett díványra ül Schell Judit, Udvaros Dorottya, Czintos József, Vilmányi Benett és Balsai Móni is.

Czeiner-Szücs Anita

Novembertől látható az HBO-n a Terápia befejező évada, amelyben ezúttal a Mácsai Pál alakította főszereplő, Dargay András pszichológus szakmai és magánéleti válsága kerül a középpontba. Az epizódok végére összeállhat a kép és megtudhatjuk, ki is valójában a neves terapeuta. 


Mácsai véleménye


A színészi feladat a három évad alatt nem változott – mondta Mácsai Pál. Mint fogalmazott, a Terápia „nagyon eredeti és jól megkomponált sorozat", olyan szép és jelentékeny fejezet, amelynek az az előnye is megvan, hogy a későbbiekben is meg lehet nézni, szemben a színházi munkával.   A főszerepet játszó művész egyébként a Terápia 2. évadában nyújtott alakításáért elnyerte a Magyar Televíziós Újságírók Díját is. Szerinte a széria eredetisége abban is rejlik, hogy három műfajt ötvöz: a kalandfilmet, a krimit és a voyeur szemléletet. „Előfordul, hogy a páciens vagy a terapeuta komoly veszélyben van, bár a hős nem egy helikopterről lóg vagy erdőben menekül, hanem egy kanapén ül, és próbálja megérteni, hogyan kerül ki a csávából. Az azonosulás és izgalom révén ez a kalandfilmjelleg is átitatja a sorozatot. De egyúttal krimi is, nyomozás, mint a Derrick vagy a Columbo, csak amiért nyomoznak, az belül van, amit meg kell találni. És a voyeurség is megjelenik benne, hiszen a terápia lényege az intimitás, mindenki más illetéktelen a páciensen és a terapeután kívül" – fejtegette Mácsai Pál.  Hozzáfűzte, hogy 70–80 napig forgattak, de legalább ennyi időt töltöttek még a próbákkal is. A sorozatban nagyszerű partnerekkel játszhatott, és szerinte a magyar írók is végtelenül jó munkát végeztek, kiérlelt szövegkönyvek készültek. „Nagyon sok minden adott ahhoz, hogy ez egy emlékezetes és sűrű anyag legyen" –  foglalta össze a színész.   


Sztárparádé


Az új évadban hét hét alatt 35 epizód kerül a képernyőre. A hét első négy napján egy-egy új páciens, a gyilkossággal vádolt 23 éves Zsolt (Vilmányi Benett), Krisztina, a férje által lelkileg terrorizált feleség (Schell Judit), a székely falujából a városba költöztetett, megözvegyült Sándor (Czintos József) és Edit, a húga betegségével és memóriagondokkal küzdő híres színésznő (Udvaros Dorottya) beszélget Dargayval. Péntekenként pedig a pszichológus új terapeutája, Adél (Balsai Móni) segítségével próbál kiutat találni krízishelyzetéből, amelyet Parkinson-kórra utaló tünetek súlyosbítanak – mondta el Angyalosy Eszter, az HBO forgatókönyvek fejlesztéséért felelős szakembere.


A harmadik szériában a rendezőként itt debütáló Schwechtje Mihály csatlakozott a sorozat korábbi rendezőihez, Enyedi Ildikóhoz, Gigor Attilához és Nagypál Orsihoz. A Gigor Attila, Tasnádi István, Jeli Viktória és Baráthy György alkotta forgatókönyvírói csapat pedig Székely Csaba erdélyi drámaíróval egészült ki.  

A sorozat kreatív producere, Wayne Henry kiemelte, hogy a Terápia harmadik évadának forgatásakor nagy hangsúlyt helyeztek a filmes látványvilág megteremtésére, és így a maga nemében egészen különleges produkció született.   


Mint a színházban


Enyedi Ildikó rendező – akinek Testről és lélekről című filmje elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét – ezúttal egy szálat vitt a történetből. „Örültem, hogy a Czintos József által játszott karakter jutott nekem. Nagyon lelkes voltam, hogy ilyen különlegesen nagy formátumú színésszel dolgozhatom. Meglepett, hogy milyen elképesztő gyorsasággal levette, milyen is a kamera előtt létezni, és egészen csodálatos, hogy milyen kevés gesztussal, szemrezdüléssel, egy fél szóval, hümmögéssel mi mindent tudott kifejezni" – mesélte a rendező, aki az idei őszi velencei filmfesztiválon a nemzetközi zsűri tagjaként vett részt.  Mint elmondta: a Terápia sorozatot azért is tartja különlegesnek, mivel itt, akárcsak a színházban, a színészen múlik minden, csak az arca, a lénye, a testbeszéde a fontos. Felidézte, hogy nagyon jó emléket hagyott benne a sorozat forgatása, egyfelől az egész stáb elkötelezettsége miatt, másrészt azért, mert az HBO biztonságos hátteret teremtett az alkotók számára. „Mindenkinek a tehetsége szabadon tudott beleáramlani ebbe a munkába" –  hangsúlyozta.    

 

Cikkünket a hetente pénteken megjelenő tévémagazinban találják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában