Egyperces

2017.07.14. 09:00

Fáy Miklós kritika - A kevésnél is kevesebb

 

 

Alapvetően egyetértek. A kultúrából nem muszáj nagy ügyet csinálni, nem kell hozzá csokornyakkendő és szmoking, hagyni kell, hogy mindenkinek úgy váljon az élete részévé, ahogy ő akarja. Csak legyen, éljen, és mi éljünk vele, mondják meg, hol van és hol volt valami érdekes, hogy ne hagyjuk ki, vagy legalább legközelebb jusson az eszünkbe. 


 De hiába az alapvetés, ami az M5-ön történik KulTúra gyanánt, az valahogy mégis kevés. Valami főcímszerű után megjelenik egy fiatal férfiú, izgalmasan feszülő, bár amúgy elég nevetséges farmerbermudában, és nem mondja meg, ki ő, azt sem mondja meg, hogy épp merre jár, csak egy sétálgatós beszélgetésbe kezd a hegedűs Pál István Szalonnával. A merre járnak egyébként kiderül a beszélgetésből, és ki is van írva a képernyő jobb sarkában, legfeljebb magunkat okolhatjuk, hogy már teljesen leszoktunk a képernyő sarkainak olvasgatásáról, biztos valami hülye műsorajánló. 


 Rendben van, lazulnak, nyár van. De a beszélgetés nívójából talán mégsem kellene engedni. A riporternek azonban egyetlen kérdés van beragadva az agyába, ami valamilyen módon a helyszínhez kapcsolódik. Milyen érzés az erdőben játszani. Szalonna válaszol, hogy csodálatos, de ugyanígy csodálatos a Műpában is vagy egy táncházban is. Rendben, de mégis milyen ezen a helyszínen, Szentkúton? 


 Lehetne jó is a kérdés, hiszen az ember pontosan nem tudja, miért kell egy kegyhelyen népzenélni, egy óvatos kísérletet tesz is a riportalany, hogy elmondja, ők ugyan nem egyházi zenét játszanak, de azoknak az embereknek, akik ezt írták vagy hallgatták, éppúgy az életük része volt a vallás, a templom, így talán bekerült a mindennapi muzsikájukba is ez az élmény. Kicsit gyönge érvelés, mert nyilván az életük részevolt a tejfölös lángos is, mégsem állnak meg minden nagyobb lángossütőnél egy-egy rögtönzött minikoncert erejéig. Mindenesetre kalapot le Szalonna bácsi előtt, aki legalább megpróbál ebből a nem létező beszélgetésből valamit összehozni. Amúgy teljesen reménytelen a helyzet, mert a zárókérdés arról szólt, hogy vajon ivott-e már a hegedűs a szent kút vizéből, de hát eszében sem volt, így aztán semmiféle spirituális élményről nem tud beszámolni. 


A műsornak pedig ezzel vége is. Értelme semmi, legfeljebb azon lehet elgondolkodni, hogy ha van egy kulturális csatorna, akkor azt vajon miért nem arra használják, hogy kultúrát közvetítsenek rajta. Költőileg kérdem, természetesen. 


KulTúra – M5

Cikkünket a hetente pénteken megjelenő tévémagazinban találják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában