Egyperces

2017.07.22. 09:00

Amit nem hamisítanak, azt gyártani sem érdemes

Lóvizelet a parfümben, műanyag hulladékból készült rizs és biztos, ami biztos, három pipával ellátott sportcipő - megszokott és veszélyes tárgyak ezek a hamis termékek piacán. A kamu holmikat kedvező áruk miatt (is) vesszük, bele sem gondolva abba: mi van, ha a gyereknek szánt plüss például tűket rejt?

Kiss Tímea

 

– Nem baj, ha kamu, úgy néz ki, mint az igazi – mondta egyik olvasónk gyanúsan olcsó, de trendi és márkás táskájára utalva.


– Amit nem hamisítanak, azt gyártani sem érdemes – beszélt a végeláthatatlan kamukínálatról dr. Németh Mónika, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) főtitkára. Megtudtuk, hogy míg korábban a luxuscikkeket érte meg „koppintani", ma már a 200–300 forint értékű termékeket is – így könnyen kerülhet a fürdőszobánkba is akár egy-egy hamis fogkrém. Ilyen-olyan piacokon, utcai árusoktól, az interneten, de még a nagyobb boltokban is felmarkolhatunk időnként hasonló termékeket. Hát még hakülön keressük

 Ugye, milyen jól néz ki? Népszerűek, de veszélyesek a márkás, de hamis táskák. Fotó: Dreamstime

​ Ugye, milyen jól néz ki? Népszerűek, de veszélyesek a márkás, de hamis táskák. Fotó: Dreamstime


Lóvizelet a parfümben

Magyarországon a leggyakrabban hamis ruhákkal találkozunk fogyasztóként, emellett a hamis elektronikai cikkek, játékok és a gyógyszerek is népszerűek a hazai fogyasztók körében.  Ám az olcsóbb sokszor drágább.

A „leggagyibb" műanyag gyermekjátékokat szemétből préselik össze. Ez nem egy környezettudatos módja az újrahasznosításnak: anyaguk például egészségkárosító hatású lehet. De találkozott már a HENT álstrasszokkal ellátott plüssel is. Ez a nyuszi amilyen cuki, olyan veszélyes volt, a popóján a díszek – alapanyag híján – gombostűkből készültek. De mi történik, ha ráharap a gyerek?


– A hamisítókat nem érdekli az egészségünk vagy a testi épségünk – válaszolt a főtitkár. – Az a céljuk, hogy minél nagyobb haszonra tegyenek szert. Így kerülhet például az egyik slágertermékbe, a hamis parfümbe lóvizelet, amely egyébként felerősíti az illatokat – tette hozzá.


Ennek oka, hogy a hamis termékekre nem érvényesülnek a legális gyártókra vonatkozó szabályok, esetükben minőségi garanciát sem várhatunk el – főleg, hogy minőségvizsgálaton sem esnek át. A hamis cipők így például nemcsak korábban esnek le a lábunkról, de sokszor linóleumragasztóval vagy más olcsó alapanyagokból készülnek. Előbbi májrákot is okozhat.

A szövetségi hatóságok és az NFL 19,5 millió dollár értékű hamis sportrelikviát foglalt le egy év alatt a Super Bowl előtt. Ez több mint 325 ezer terméket jelent, köztük mezek, sapkák és más, a Super

A szövetségi hatóságok és az NFL 19,5 millió dollár értékű hamis sportrelikviát foglalt le egy év alatt a Super Bowl előtt. Ez több mint 325 ezer terméket jelent, köztük mezek, sapkák és más, a Super

Műanyag hulladék ebédre


És ha a fogkrémet „megéri" hamisítani, akkor az élelmiszereket is. – A hamis rizs összepréselt műanyag hulladékból készül, Afrikában adják el olcsón az éhezőknek. Még szerencse, hogy főzéskor a hő hatására gyanús lesz az állaga, gyorsan kiderül, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmas – folytatta az elképesztő felsorolást a szakember, aki szerint a gyógyszerhamisítás legalább ilyen súlyos gond.


– Sokan szégyellnek orvoshoz fordulni a problémájukkal, ezért az internetről rendelnek inkább szereket – például férfibajokra. Pedig volt, hogy az aszfaltfestéktől lett kék az egyik jól ismert potencianövelő hamis változata. De a gyanútlan megrendelőnek ebben az esetben is szerencséje volt, a kapszula egyben távozott a szervezetéből – idézte fel egy másik esetüket Németh Mónika. Máskor rákos betegektől rabolnak időt (és reményt) a hamisítók, amikor hatástalan vagy még többet ártó készítményt értékesítenek számukra.

Az interneten bármikor felugorhat egy hirdetés, amely álmaink ruháját kínálja rettentő olcsón. Ennyiért biztos nem valódi, gondoljuk, de a kisördög ott bujkál: talán ennyit megér a kockázat... Források:

Az interneten bármikor felugorhat egy hirdetés, amely álmaink ruháját kínálja rettentő olcsón. Ennyiért biztos nem valódi, gondoljuk, de a kisördög ott bujkál: talán ennyit megér a kockázat… Források:

A terrorizmust támogatják


– Nagyon pozitív tapasztalatom van. Hamis építőkockát rendeltem, harmadannyiba került, mint az eredeti, de a minősége megközelíti azt – mondta olvasónk, Eszter, akivel a hazai fogyasztók 65 százaléka egyetért. Az ár még akkor is sokaknál meghatározó, ha kilóg a lóláb. A szétesett, hamis bűvös kockával kapcsolatban érkezett már a HENT-hez olyan bejelentés, amely szerint műtéttel is alig helyreállítható sérülést okozott. A minőségi és egészségügyi kockázattól eltekintve a hamisítás máskárokat is okoz.


Az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatalának (EUIPO) egyik korábbi jelentéséből kiderült, hogy hazánkban évente 230 milliárd forint esik ki (például azért, mert a hamisító nem adózik) közvetlenül a kalózkodás és hamisítás különböző fajtái miatt, ami az értékesítés 12 százalékát teszi ki. Ennek tudható be 11 ezer hazai munkahely megszűnése is. Ezekkel a számokkal az átlagot meghaladva az Európai Unió hetedik helyén állunk, ahol az értékesítésből származó bevétel közel 7 és fél százaléka, vagyis több mint 48 milliárd euró esik ki közvetlenül a hamisított áruk miatt.

Nemrég 250 ezer fontnyi hamis cipőt foglaltak le az Egyesült Királyságban, az egyik legnagyobb sportmárka koppintásait találták meg.

Nemrég 250 ezer fontnyi hamis cipőt foglaltak le az Egyesült Királyságban, az egyik legnagyobb sportmárka koppintásait találták meg.

És hová megy ez a nyereség? – Az IRA nevű ír terrorista szervezet például cigarettahamisításból finanszírozta tevékenységét, többek között a párizsi Charlie Hebdo elleni támadás elkövetői hamis cipőkértékesítéséből fedezték az akciót. De gyógyszerhamisítással is próbálkoznak, ötszázszoros haszonnal tudják a veszélyes termékeket eladni.


– Más hamisítók sem az árva gyerekek élelmezésére fordítanak, inkább a gyerekmunkát „támogatják" vásárlóik – magyarázta Németh Mónika. A főtitkártól azt is megtudtuk, hogy ez ellen mi, fogyasztóktudatos döntéssel tehetünk. – A hamis luxusmárka helyett inkább válasszunk egy kisebb presztízsű gyártó eredeti, szintén jó minőségű, olcsóbb termékét – tette hozzá. – Nehéz ezt a döntést elmagyarázni például egy divatfüggő kamaszgyereknek, de meg fogja érteni.

Legyen gyanús, ha…

1. …a nagy világmárkák termékeire megtévesztően hasonlító, például Adios, Like stb. nevű vagy feliratú portékát látunk.

2. …nem kapunk számlát, vagy ha a nyugtán nem tüntették fel egyértelműen a forgalmazó székhelyét.

3. …túl olcsó a termék.

4. …egy márkásabb terméknek nem tökéletes a csomagolása, például lötyög a celofán a parfümön.

5. …az utcán kínálnak valamilyen terméket, vagy ha az autó csomagtartójából kapják elő.

5+1. …más az ismert márkát jelző megszokott szín, logó, betűtípus stb., mint szokott, vagy ha a logó el van felezve például a csomagolással, vagy rossz helyen van.

Tippek a hamis áruk elkerüléséhez

Eredeti gyógyszert, étrend-kiegészítőt vásárolhatunk a neten is online patikákban, keressük a speciális logóval ellátott, ellenőrizhető forgalmazókat!

Ellenőrizzük internetes vásárlás előtt az eredeti gyártó oldalán, hogy valóban van-e olyan terméke, amire mi rátaláltunk.

Ha a terméken a márkát jelző logók nem egyformák, például a ruhák címkéjén és felületén különböznek, ne vegyük meg, bármilyen jó minőségűnek is tűnik.

Külföldön legyünk még óvatosabbak! Az adott márka márkaboltja biztos, hogy eredeti termékeket árusít.

Internetes vásárlás esetén ellenőrizzük az árusító weboldalát, webshopját, nézzük meg a vásárlási feltételeket, és válasszuk biztonságos módját a fizetésnek.

Legyünk mindig gyanakvók.


Tapasztalatok hamis termékekkel

Schmidt Péter: – Nem vásároltam még hamis terméket, esetleg kaptam belőlük a termékbemutatókon – de az ingyen volt. Mint tudjuk, a termékbemutatókon minden hamis, még az előadó is.

Gurzó Dávid: – Már volt szerencsém hozzájuk. Meglepő módon többségében mégis pozitív volt a végeredmény. Egyedül az elektronikai termékeknél volt bajom a hamisított termékekkel.

Brenner Vilmos: 

– Biztos, hogy mindenki vásárolt már hamis terméket, az nem biztos, hogy tud róla.

Medgyesi Mihály: 

– Jobbak, mint az eredetik, azok is Kínában készülnek…

Maráczy Gyöngyi: 

– Nem vagyok márkafüggő, úgyhogy mindegy, mi van a ruhámra, cipőmre írva.

HENT

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testületet (HENT) 2008-ban a szellemitulajdon-jogok megsértése elleni fellépés hatékonyabbá tétele érdekében hozták létre. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában