Egyperces

2017.06.08. 09:00

Gubás Gabi: A gyermekeltűnésről beszélni kell

Gubás Gabi Jászai Mari-díjas színésznő idén először szerepelt abban a kampányban, ami a gyermekeltűnésekre hívja fel a társadalom figyelmét. Mint mondja, a legfontosabb, hogy a problémáról beszéljen a család, és ne akarják szőnyeg alá söpörni.

Pavló Péter

– Nemrég került sor az idei Ezer Lámpás Éjszakája nevű civil kezdeményezésre, amely a gyermek-

eltűnések problémájára hívja fel a figyelmet. Miért tartotta fontosnak, hogy szerepet vállaljon a kampányban?

– Az már önmagában is beszédes, hogy ma Magyarországon évente tízezres nagyságrendben tűnnek el otthonról a gyermekek. A probléma mellett nem mehetünk el némán, hiszen sorsokról, életekről van szó. Éppen ezért vettem szívesen a felkérést, amikor a főszervező Kárász Róbert megkeresett, hogy segítsek nekik az idei évben.


– A legtöbben összerezzennek, ha egy ilyen téma kerül szóba, pláne akkor, ha már szülők is. Önnel is ez volt a helyzet?

– Mindenki reménykedik benne, hogy vele ilyesmi nem fordulhat elő. A számok ugyanakkor mást mutatnak. Éppen ezért nem szabad magunktól eltolni ezt a problémát, igenis foglalkozni kell vele. Amennyire csak lehet, elébe kell menni, beszélni kell velük, el kell nekik magyarázni a helyzetet.

 


Beszélgetni kell


– Kétgyermekes édesanyaként azért ez nem lehet könnyű feladat.

– Attila fiam már 10 éves, Anna lányom pedig a napokban ünnepelte a hatodik születésnapját. A saját tapasztalatom szerint az, hogy melyik gyermekkel hogyan lehet beszélni egy ilyen komoly témáról, abszolút személyiségfüggő. Szerencsére a koruk ellenére őket már „mini felnőttként" lehet kezelni, vagyis kellő komolysággal tudunk beszélni az egyébként nagyon is valós veszélyekről.


– Ezek szerint már megvolt ez a beszélgetés?

– Persze. Egy szülő sem lehet mindig a gyermeke mellett, ezért igyekeztem nekik mielőbb elmagyarázni, hogy mit szabad, mit nem, miért nem szabad az idegenekkel beszélgetni, elmenni velük. Nagyon fontos, hogy a családi asztalnál ezekről a dolgokról is beszéljünk. Egy-két ilyen mondat után a gyerekek vissza fognak kérdezni.


„Távolról" is megvan a kapocs


– Ahogy ön is mondta, a szülő nem lehet mindig a gyermeke mellett. Hogyan vigyáz a csemetéire?

– A nyáron sokat dolgozom, most indul a Válótársak harmadik évadának forgatása, eközben Szabó Győzővel is készülünk a Ha lenne más is... című önálló estünkre. Szóval nagyon sok az elfoglaltság, éppen ezért számomra az egyik legfontosabb, hogy a láthatatlan köldökzsinór ne szakadjon el, mindig legyen meg a gyermeki bizalom a szülő felé. Bárhol is legyen, érezze azt, hogy tartozik valahova, hazavágyik, nem akar elmenni, mert szeretve van.


Persze vannak olyan korszakok, amelyek nehezebbek, és még a legjobban szeretett gyereknél is erőt próbáló feladat. A tinédzserkorról beszélek, aminek még előtte állunk, de már sok rémtörténetet hallottam róla. Remélem, hogy ebben az időszakban az ösztönök segítenek majd abban, hogy mindent helyesen csináljak.

 

Gubás Gabi szívesen segített az Ezer Lámpás Éjszakája kampányában. Fotó, ékszer: Sophie Molnar Design

Gubás Gabi szívesen segített az Ezer Lámpás Éjszakája kampányában. Fotó, ékszer: Sophie Molnar Design

Irány a Balaton


– A rengeteg munka mellett lesz azért idő a pihenésre is?

– Szerencsére már megvan az az egy hét, amikor biztosan el tudunk majd menni nyaralni. Egyébként is törekszem arra, hogy ne csak a munkáról szóljon a vakáció, hanem a családról és az együtt töltött hasznos időről is.


– Van olyan kedvenc úti céljuk, ami egyik évben sem maradhat ki a nyárból?

– A Balaton! Imádom a vizet, imádom Tihanyt, emellett a levendula szerelmese is vagyok. Ha tehetjük, lemegyünk majd a Balatonhoz, hogy ott pihenjünk egy keveset. Ha pedig ez véletlenül még a tihanyi levendulafesztivállal is egybeesik, akkor minden szempontból tökéletes az ott töltött idő.

Évente egy kisvárosnyi gyermek tűnik el


A fiatalkorúak eltűnésével kapcsolatos bejelentések száma évről évre növekszik. Míg 2010-benkörülbelül 11 ezer fiatalkorú eltűnését jelentették be hazánkban, 2015-ben ez a szám megközelítette a 17 ezer főt. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon egy kisebb város lakosságának megfelelő gyermek- és fiatalkorú tűnik el otthonról és a környezetéből minden évben.

Ezer Lámpás Éjszakája


Az Ezer Lámpás Éjszakája civil kezdeményezés 2011-ben indult el azzal a céllal, hogy felhívja a társadalom figyelmét a gyermekeltűnések aggasztó jelenségére. A legfőbb cél, hogy segítséget nyújtsanak az eltűnt gyermekek minél hatékonyabb felkutatásában, és felhívják a figyelmet a preventív intézkedések fontosságára. Képünkön résztvevők világító léggömbökkel az eltűnt gyermekek világnapjához kapcsolódó, Ezer Lámpás Éjszakája elnevezésű rendezvényen Budapesten az Ötvenhatosok terén.


Névjegy


Gubás Gabi Jászai Mari-díjas színésznő 1974. április 7-én született Debrecenben. 1996-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, azóta több társulatnál is megfordult. Játszott a Nemzeti Színházban, a Pécsi Nemzeti Színházban, a Thália Színházban, a Merlin Színházban, a József Attila Színházban és a Vidám Színpadon is. Néhány éve a Válótársak című magyar filmsorozatban tűnt fel aképernyőn, melynek harmadik évadát a nyáron forgatják.

Cikkünket a Kisalföld hetente csütörtökön megjelenő Bizalmasan mellékletében olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!