Egyperces

2017.05.12. 09:00

Vajda Pierre: séfet küld recept helyett

Új műsorában Vajda Pierre kiváló séfeket irányít olyan családokhoz, akik nehezen boldogulnak a saját konyhájukban. A szókimondó ételkritikus is kipróbálta, milyen, amikor vendégséf főz az otthonában.

Szükösdi Judit

Vendégséf, RTL Klub, vasárnap, 10.50


– A Vendégséfbe jelentkező családok egy profi séftől tanulhatják meg, hogyan lehet otthon is éttermi fogásokat készíteni. Mi a fő üzenete a műsornak?


– Szerintem a legfőbb üzenete éppen az, hogy nem éttermi ételekről – bár lehetnének azok is –, hanem leginkább a háztartásokban napi szinten jelentkező, népszerű fogásokról van szó. Csak azt szeretném bebizonyítani, hogy ha ezek profi kézbe kerülnek és valaki egyszer látja, hogyan is készülnek, onnantól kezdve nagyon egyszerűen megtanulhatja a módját. Felvilágosító, „jószolgálati jelleggel" viszem a családokhoz a séfeket. Mert az a tapasztalatom, hogy a háztartásokban sokszor kezdetleges módon készítik saját kedvenc ételeiket is, ám ha ismernék a helyes elkészítési módot, akkor még jobban kedvelnék.


– Mit ért a kezdetlegesség alatt?


– Úgy tapasztaltam, hogy nagyon sok zsiradékkal, bő olajjal főznek ott is, ahol nem szükséges, mindenbe tesznek lisztet, ami ugyancsak felesleges. Emberfia nem tudja nekem megmagyarázni, hogy minek a liszt a tökfőzelékbe, biztos, hogy kiváló anélkül is. Sajnos sok olyan eleme van a mai gasztronómiánknak, ami egész egyszerűen rossz ipari beidegződés, még a hatvanas-hetvenes évekből származik. A műsorban szereplő séfeket az alapján kérem fel, hogy tudom róluk: korszerű, egészségtudatos, és egyébként a tradícióknak megfelelő receptekkel és tudással állnak oda a konyhába. De ez nem azt jelenti, hogy olyan különleges dolgokat produkálnak, amit ne lehetne megismételni házi körülmények között. Mert a Vendégséfnek pont az a lényege, hogy odaviszem őket a családok konyhájába, és ott készítik el az ételt, azokkal az eszközökkel, amik ott találhatóak.


– Van olyan, amiben ön is kérné egy vendégséf segítségét?


– Pont a múltkor kipróbáltam. Heiszler Olivér Michelin-csillagos séfet idehívtam a konyhámba és borjúagyvelőt készített nálam. Mindig tudok tanulni és ellesni újabb dolgokat másoktól, erre nagyon nyitott vagyok. Az ittléte még arra is bizonyíték volt, hogy az én konyhám sem különösebben felszereltebb, mint másé, egyáltalán nincsenek benne nagy csodák. De idejött a profi, nem hozott magával semmit, és a nálam található eszközökkel ugyanúgy el tudta készíteni az ételt – pont emiatt is csináltam a tesztet, hogy lássam, működik az elképzelés.

Fotó: RTL Klub– Azt olvastam, minden napra főz otthon, mindig kitalál valamit…


– Ez így van, heti ötször biztosan főzök, de ebben vannak nagyon egyszerű dolgok is. Egyébként én azért is csinálom ezt, mert a szenvedélyem, nagyon jól érzem magam a konyhában egyedül, közben elgondolkodom, igazi kreativitáspótlék. Ráadásul a rendszeres főzés az étteremkritikák írása miatt is hasznos. Mert minél több közöm van a nyersanyagokhoz és ahhoz az átváltozáshoz, amin adott esetben keresztülmennek a konyhában, annál biztosabb vagyok a dolgomban, amikor szembetalálkozom az étellel egy étteremben.


– A tévés szereplések miatt tud még inkognitóban tesztelni egy éttermet?


– Szerintem még igen. Bár nyilván kevesebb az esélye, de ha bemegyek valahová, nem mindig ismernek rám azonnal. Korábban Ted Aprajev néven publikáltam a kritikákat – ez a Vajda Péter betűiből egy anagramma –, de amikor elkezdődött a tévés szereplés, okafogyottá vált és a saját nevemen folytattam. Egyébként teljesen mindegy, hogy van-e inkognitó vagy sem, mert ha bemegyek valahová, öt perc alatt semmilyen drasztikus változtatásra nincs lehetőségük egy étteremben.


– Hosszú évek alatt végigkóstolta a világot. Előfordult, hogy gyorsétteremben is evett?


– Igen, ettem már, de különösebb boldogság nem járta át a testemet tőle. De ez nem sznobizmus. Nem dolgom, hogy a gyorséttermeket teszteljem, bár az is érdekes lehet, csak az a gond velük, hogy bárhol a világon, Kamcsatkától Uruguayig egyformák, szinte alig észlelhető olyan sajátosság, amikor az adott helyre jellemző ízekkel próbálkozna. Az egésznek az ipari jellege, ami nagyon zavar, taszít ez a gasztronómiai szemlélet. Hasonlóan a kávéházláncokkal sem vagyok kibékülve. Minden más, a legegyszerűbb étkezde, kifőzde, kis vendéglő, ahol azt érzem, hogy valami személyesség van mögötte, az érdekel. Számomra nagyon fontos a gasztronómiában a személyesség, van egyfajta intimitása annak, hogy valakit etetünk.


– A Vendégséf első epizódjában a család hívása golfozás közben érte. Mennyire van valóságalapja a jelenetnek, szeret golfozni?


– (Nevet.) Az az igazság, hogy golfoztam. Sajnos már abbahagytam, ezzel a gesztussal felidéztük a múltat. Szerintem a mozdulaton is látszik, hogy meglehetősen gyengébben tekeredik a derekam – szakszerűen a „swingem" már nem olyan jó sajnos –, mint amikor gyakorlatban voltam…


Cikkünket a hetente pénteken megjelenő tévémagazinban találják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!