Egyperces

2017.05.31. 13:42

Patay Gábor szerint Schobert Norbert termékei károsak az egészségre - orvos harcol a fitneszguruval

Keményen nekiment Schobert Norbertnek egy orvos, aki több Facebook-bejegyzésben kel ki a fitneszguru által hirdetett táplálkozási reformok ellen. Patay Gábor szerint Schobert termékei károsak az egészségre. Az Update megalkotója több millió forintra pereli az orvost.

Timár Kriszta

„Igazi rohadék vagy." Ezt írta Facebook-oldalán [namelink name="Schobert Norbert"]nek címezve egy orvos. [namelink name="Patay Gábor"] az ismert fitneszguru évek óta építgetett táplálkozási reformját kritizálta meg több hosszú levélben, amelyek nem mentesek a személyeskedésektől sem. Ennek lényege, hogy a súlytöbblet, ami ellen Norbi évtizedek óta harcol, nem betegség, illetve hogy a cukor édesítőszerre való cserélése veszélyes.


Mint írja, az Update atyja azt hirdeti, büntetlenül ehet mindenki édeset, a megoldás az édesítőszer. „És ostoba emberek hada hallgatja, miközben elsőként tönkremegy a bőrük, begyulladnak a beleik, és minőségileg éheznek. De hát kit érdekel, ha közben lefogynak? (...) Ja, hogy közben már van néhány kísérlet, ahol rövid távon is rákos elfajulást okoznak? Na és? Nem hizlal (...) És kajálják, hiszen függővé tesz. Még a cukornál is jobban, mert a függőséget már az idegrendszer útján fejti ki."


Az orvos azt is leírta, hogy a cukor nemhogy nem drog, de nélkülözhetetlen a szervezet működéséhez. Az ipari élelmiszer viszont hosszan tartó gyulladást okoz a szervezetben. És hiába van benne kalória, ha valódi tápanyagot nem tartalmaz. Éppen ezért egyre több a beteg – a szerző szerint Norbi miatt is. „Amit árulsz, az hulladék! Nem vitatja senki, hogy fogyni lehet tőle, csak azt mondjuk, hogy életveszélyes" – fogalmazott Patay, aki szerint csoda, hogy Norbit nem jelentették még fel kuruzslásért.


Arról, hogy miért ment neki Norbinak, egy másik posztjában írt, amelyet [namelink name="Csapó János"]nak címzett. A professzor a Magyar Tudományos Akadémia tagja, Norbi szaklektora. Ebben az szerepel, hogy régóta ismert tény: a feldolgozott, ipari élelmiszerek és az édesítőszerek megváltoztatják a bélrendszer baktérium-összetételét. Ez tehető felelőssé számos krónikus gyulladásos betegség megjelenéséért, amelyek a rosszindulatú elváltozások előszobáját is jelenthetik.


Minden tudományos területen dolgozó szakember felelőssége, hogy a növekvő számú, a nem megfelelő élelmiszereket forgalomba hozó cégek hozzáállásán változtasson. A szakmai magánvéleményem az, hogy egy százas skálán a spanyol paradicsom, amely sem termőföldet, sem természetes tápanyagot nem látott, a 0 pontnál található a benne lévő összes vegyszerrel együtt. Az „öko"-nak nevezett termék valahol 60-70 körül, míg a valóban élő talajban megtermelt társa közelíti a skála jobb szélét. Az Update1-et erre az egyenesre felrajzolni sem tudom" – írta.


Megkerestük Patay Gábort, ő azonban úgy fogalmazott, az ügy nem a személyéről szól, így nem kívánt nyilatkozni. Schobert Norbert ügyvédje megkeresésünkre annyit írt, ügyfele már mindent elmondott az egyik országos bulvárlapnak az üggyel kapcsolatban, a továbbiakban nem szeretne ezzel foglalkozni. A lapnak egyébként azt mondta, ezekkel a kijelentésekkel a doktor úr nekimegy a teljes magyar élelmiszergyártásnak, és annak a 64 gyártócégnek is, amelyekkel együtt dolgozik. Kiemelte, minden forgalomban lévő élelmiszert bevizsgál a Nébih, cége 14 év alatt soha semmilyen büntetést nem kapott. Patay kirohanásai miatt pedig bírósághoz fordult, és több millió forintos sérelmi díjat követel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!