Egyperces

2017.05.16. 09:00

Időskori átok a csípőfájdalom

A combnyaktörések, illetve az egyéb csípőkörnyéki sérülések többsége jellemzően az idős embereket érinti, a sérülések túlnyomó többsége otthon következik be.

Az idős korosztály az ilyen jellegű károsodás tekintetében a fokozottan veszélyeztetettek közé tartozik. Ennek hátterében kiemelten fontos, hogy a korral megváltozik a csontok szerkezete  (csontritkulás alakul ki), továbbá a pácienseknél gyakran társulnak ehhez egyéb fizikai változások, betegségek, melyek tovább fokozzák az elesés kockázatát.


A csontritkulás áll a háttérben


A csontok  szerkezeti megváltozását elsősorban és leggyakrabban a kor növekedésével megjelenő csontritkulás jelenti. A betegség során a csontok mésztartalma csökken, így  szerkezetük változik, ellenállásuk, tartásuk meggyengül. Előfordulhat, hogy a csontállomány csak adott ponton változik meg, károsodik. Ilyet okozhatnak bizonyos helyileg zajló folyamatok, például gyulladásos vagy daganatos (jó- és rosszindulatú) eredettel. Mindezeken túl csontkárosodást okozhatnak bizonyos, a szervezet egészét érintő öröklött vagy szerzett betegségek is, illetve számtalan gyógyszer, kémiai anyag. Lényeges, hogy a szteroidtartalmú készítmények ismerten jelentős csontszerkezet-gyengüléssel járhatnak együtt.

A betegség a nők körében gyakoribb, ennek hormonális eredete van.Idősek esetén nő a rizikó


A korral nemcsak a csontszerkezet változik, hanem az esés kockázata is nagyban nőhet. Ebben szerepet játszik  bármilyen okból bekövetkező mozgáskorlátozottság, mely lehet   egyszerű, apróbb sérülés kapcsán meglévő fájdalom  vagy akár összetett kopási eredet, esetleg krónikus mozgásszervi betegség. Kiemelten fontosak az érzékszervi károsodások, a látás- és hallásromlás. Előfordulnak idegrendszeri eredetű problémák, akár szédülés  vagy idegkárosodás kapcsán kialakult gyengeség, bénulás. Fontos, hogy bizonyos gyógyszerek mellékhatásai is gyakran gyengeséget, szédülést okozhatnak.


Néha mi magunk vonzzuk a sérülést


Nem is gondolnánk, hogy az idősek elesésének hátterében milyen gyakran állhatnak a lakásban lévő különféle „tereptárgyak", úgymint szőnyeg, földön hagyott dolgok, a saját lábra nem megfelelően felvett papucsok  vagy épp a küszöbök, lépcsők, valamint a felsoroltak végeláthatatlan kombinációja. Fokozott kockázatot jelentenek a csúszós utak is télen.


Így előzzük meg a bajt!


1. Fontosak a megfelelő csontszerkezet megtartására irányuló lépések:  kalcium- és D-vitamin-pótlás, kiegyensúlyozott táplálkozás, a mozgás, amely mechanikai inger hatására mind csont-, mind izomerősítő, ismert csontritkulás esetén pedig annak szakember irányította kezelése.


2. Érdemes odafigyelni a környezetre. Az idős emberek rendszeres felügyelete, a lakókörnyezet viszonyainak „optimalizálása", a lakásban lévő tárgyak megfelelő elhelyezése, a szőnyegek rögzítése, az akadályok számának csökkentése jelentősen mérsékelheti a sérülésveszélyt.


3. Mára elérhetővé váltak speciális vészjelző rendszerek, melyek lehetővé teszik egy egyedül lévő idős embernek a segítségkérést, a mielőbbi szakellátást, csökkentve a komplikációk lehetőségét.


A fiatalokat sem kímélik a csapások


Csípőtáji sérülések fiatalabb életkorban is előfordulhatnak, ilyenkor jórészt nagy energiájú behatásra (például  közlekedési baleset, magasból esés) következnek be. Kisebb százalékban a fokozatos, nagy megterhelés során bizonyos „extrémebb" helyzetekre alakulnak ki úgynevezett fáradásos jelleggel, illetve néhány esetben a megjelenés hátterében konkrét csontszerkezeti eltérés azonosítható.


Ha egészséges csontokat szeretne...

...három dologra van szüksége: megfelelő mennyiségű kalciumra, D-vitaminra, valamint rendszeres testmozgásra.

Szerző:  dr. Burkus Máté ortopéd-traumatológus szakorvosjelölt


Cikkünket a Kisalföld hetente kedden megjelenő Gyógy-ír mellékletében olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!