Egyperces

2017.04.22. 09:00

Rádiós műsorvezetőként debütált Pataki Zita

Kilépett a tévés időjárás-előrejelzések adatai mögül Pataki Zita, és rádiós műsorvezetőként mutatja meg a személyiségét a Class FM-en. A tévétől sem búcsúzik el azért, és sem a rosszindulatú hozzászólások, sem a tavaszi esők nem riasztják meg, inkább gumicsizmát húz.

Kiss Tímea

– Az egyik kereskedelmi tévé időjárás-előrejelzésében az ön tanácsaival alszunk el, és már reggel a rádióban is az ön hangjára kelhetünk, csütörtökön halhattuk először műsort vezetni a Class FM-en a Morning Show-ban Janklovics Péter és Stohl András mellett. Mit jelent az új kihívás?

– Hihetetlen érzés! Megtisztelt, hogy meghívtak a válogatásra, ami azt jelenti, hogy megbecsülik a munkámat és elismerik a személyiségemet. Húsz év után most kilépek a tények, adatok mögül, tényleg megváltozik az életem. Lehet, hogy sokan láttak a televízióban, de nem igazán ismertek. El kellett döntenem, akarom-e ezt vállalni, többen óvtak, védtek volna az esetleges támadásoktól.


– Mostantól közéleti témákkal is foglalkozik. Készül az esetleges támadásokra ezekben a viharos időkben?

– Örülök, hogy aggódtak, de ezen a kérdésen már túl vagyok. Jólesik a sok gratuláció, és ha valaki kritikát fogalmaz meg, nem tudja elrontani a napomat. A világ legtermészetesebb dolga, ha valakinek nem tetszek vagy nem kedvel. Van, amikor tök jó napsütésben sétálni, de ha éppen beteg vagyok és az ágyban fekszem, jobb, ha nem süt kinn a nap.

 

A tévénézők Pataki Zita időjárás-előrejelzésével zárhatják, a rádióhallgatók pedig most már a hangjával kezdhetik a napot. FOTÓ: RTL Klub

A tévénézők Pataki Zita időjárás-előrejelzésével zárhatják, a rádióhallgatók pedig most már a hangjával kezdhetik a napot. FOTÓ: RTL Klub

Őszintén, kulturáltan


– Gulyás Márton aktivista, a Slejm – a torkon ragadt politika című show arca volt az első vendégük. A politikai támadásoktól sem tart?

– Olyan vendéget kerestünk, aki az elmúlt hetekben a középpontba került, de mégsem ismerjük emberként. Amikor bejött a műsorba, kiszúrtam, hogy a zsebében volt egy zacskó, amit kutyasétáltatáskor használunk. Kiderült, hogy tényleg egy eb gazdája, az emberi oldalát láttam egy fiatalembernek.

Politikailag független vagyok, és az is szeretnék maradni. Ilyennek neveltek, vagy ilyennek neveltem magam, de nem tudnék egy párt mögé beállni. Kritikát pedig még az édesanyámmal vagy a férjemmel szemben is megfogalmazok kulturáltan, ha a helyzet indokolja. Olyan jó lenne, ha őszintén, nyitottan és tényleg kulturáltan beszélnénk a témáról Magyarországon!


– A napi aktualitásokkal is többet kell foglalkoznia. Változtatott az új feladat a napirendjén, életmódján?

– Bizony! Mindig azt gondoltam, hogy nagyon tartalmasan élek, minőségi időt töltök a szeretteimmel, színházba járok vagy kutyát sétáltatok. De rájöttem, hogy lehet még ennél is tartalmasabban tölteni az időt. Azt gondoltam magamról, hogy követem a híreket, és rálátok a magyar közéletre, elvégre egy híradóban dolgozom, de tovább tágítottam most a határaimat.


 A tévében a hírigazgatónk is megkérdezte, hogy mekkora pluszteher nekem a rádiózás, és örültem, hogy a biztonságomról érdeklődik. Az jutott eszembe, hogy az én koromban a nők több gyerek után rohangálnak, nincs időzítés, napi 24 órában improvizálni kell, és különös energiákat mozgósítani. Nekem eddig nem sikerült családot alapítani, tele vagyok energiával. És amikor megkerestek a rádióból, tudtam, hogy ezt az energiát máshova tudom csoportosítani. Ugyan korán kell kelnem, de van rendszer az életemben, soha sehova nem kell rohannom szerencsére. A rádió és a tévé mellett még mindig tudok tanácsadóként dolgozni, a héten óvodapedagógusoknak tartottam tréninget. Ezt életfeladatomnak tartom, nem szeretném feladni, csak egy jó naptár kell.

 

A Morning Show-t csütörtök óta Janklovics Péterrel (balról) és Stohl Andrással vezeti Pataki Zita. FOTÓ: Class FM

A Morning Show-t csütörtök óta Janklovics Péterrel (balról) és Stohl Andrással vezeti Pataki Zita. FOTÓ: Class FM

A neten szól a rádió


– A digitalizáció mindannyiunk szokásait átírta valamelyest, ma már a Class FM is az interneten működik. Mit jelent ma a rádió?

– Nagyon vágytam egy igazi retró rádiókészülékre, ami jól mutat ma már a konyhában, de zavar, hogy recseg-ropog, ezért ritkán hallgatom. Ennek ellenére van rajta egy USB- csatlakozó MP3- és egyéb lejátszókhoz. Kicsit ilyen a mostani világ is. Jó érzés, hogy részese lehetek a Class FM úttörő munkájának. Ha megszokják a hallgatók, hogy az interneten érhetik el, az az összes online rádiónak segíteni fog. Én is a laptomon keresztül szoktam rádiót hallgatni, vagy amikor autózom.


 – Ha szól a rádió, akkor a zene is.

– Vicces, hogy visszatért a zene is az életembe. Zeneiskolába jártam, mert az édesanyám úgy gondolta, műveltté, kulturálttá tesz ez a képzés. Gyerekként nyűglődtem, amiért zongoráznom, furulyáznom vagy épp kottáznom kellett, inkább a szabadba vágytam. Később már nem fért bele, hogy folytassam, de most a rádióban indult egy Classz Tus című rovatunk, élőben dúdolunk a „tus" alatt. Janklovics Péter és Stohl András is színész, tud énekelni, de én inkább bohóckodom, mintha a tus alatt dúdolnék.

Pataki Zitától mindig megkérdezik, milyen idő várható. Véber István meteorológussal mindig tudják, honnan fúj a szél. FOTÓ: RTL Klub

Pataki Zitától mindig megkérdezik, milyen idő várható. Véber István meteorológussal mindig tudják, honnan fúj a szél. FOTÓ: RTL Klub

 


Felkapja a gumicsizmát


– Az időjárásról is szól egy dal, a magyar elektronikus zenész Yonderboi is készített pár éve egy számot, People Always Talk About the Wheather, azaz Az emberek mindig az időjárásról beszélnek címmel. Tényleg mindig arról beszélünk?

– Nagyon-nagyon gyakran. Vicces, ha a vonaton vagy a metróban hallom, hogy felettem beszélgetnek az időjárásról, vagy elöntik a közösségi oldalamat az áprilisi hóról készült fotók. Fontosnak tartom, hogy a világ és a természet működési rendjét is úgy figyeljük, mint az életünk alapját. Dühít, ha valaki órákon át zuhanyzik, nem issza meg a csapvizet, vagy ha egy életen át nem megy ki a természetbe. Bringázok, kutyát sétáltatok, nekem van valamennyi kapcsolatom vele.


Így természetes, hogy mindig megnézem, milyen időjárás várható. És nagyon sokan fordulnak hozzám tanácsért, inkább vissza szoktam kérdezni: miért, mit tervezel? Nem mindegy, hogy valaki tetőt akar a házán cserélni, vagy egy kerti sütögetésre készül. Egy kis esőben simán kimegyek a természetbe, vízálló ruhát veszek fel, és inkább alkalmazkodom, mint hogy irányítson az időjárás.

 

A rádióban a műsorvezető-trió vendége Gulyás Márton volt, aki a CEU-törvény ellenes tüntetések egyik arca lett. FOTÓ: Class FM

A rádióban a műsorvezető-trió vendége Gulyás Márton volt, aki a CEU-törvény ellenes tüntetések egyik arca lett. FOTÓ: Class FM

– Felhúzza a gumicsizmát is?

– Ó, nagyon kerestem egy olyat, ami csak a bokámig ér, mert a többi trendi gumicsizmában úgy nézek ki, mint Csizmás Kandúr, nagyok rám. Megtaláltam.


Cikkünket a Kisalföld hetente szombaton megjelenő Szieszta mellékletében olvashatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában