Egyperces

2017.01.29. 08:00

Hiteles Piramis-dalok

˝Sándor, téged keresnek!˝ - hallatszik a megbeszélt időpontban a vonal másik végéről, mielőtt a keresett Révész Sándor átveszi a készüléket: ˝Elnézést, továbbra sincs mobilom, ebben a tolnai községben, ahol a családommal élek, amúgy sem lenne rá szükségem, ha a szokásos sakkpartira igyekszem.˝

Mohay Gábor

A hetvenes évek legnagyobb hazai rajongótáborával rendelkező együttes, a Piramis énekese a másik ikonikus Piramis-tag Závodi Jánossal február 11-én a győri ETO Park második emeleti rendezvénytermében ad koncertet.


Múltidézés Závodi Janóval


– A nosztalgia elérte az együttest, vagy van más célja is a Piramis Évek című műsornak?

– Sokan emlékeznek rá, hogy a megszűnés után egy évtizeddel még visszatértünk egy öt koncertből álló sorozattal, majd 2006-ban, már a Papp László Budapest Sportarénában sikerült még kétszer megszólaltatni eredeti felállásában a Piramist. Hatvanhárom évesen kedvet éreztem a múlt felelevenítésére, amely viszont lehetetlen lenne eredeti hangszerelésben a saját kis zenekarommal. A Piramisban gitárral Závodi Janó mindig prímásnak számított, mellette én mint énekes az hangommal a leghitelesebben képviseljük a valaha volt zenénket. Nem nézem az időközben született egyéb próbálkozásokat, nem is hallottam őket játszani és egyébként sem rossz az, hogy általuk is tovább él a Piramis. A B52 előzenekar fiatal tagjaival túl vagyunk tíz előadáson, a Piramis Évek produkciót Janóval mi ketten, valamint négy világklasszis társ, Nagy Gergő, Horváth Ákos, Delov János és Megyaszay István alkotja. Régi dalaink a régi dinamikával nem csak a régi rajongóknak élmény, nekik mindenesetre felidézik azt az ars poeticát, melyet évtizedekkel ezelőtt tudtunk kifejezni. 

 Závodi János gitáros (b) és Révész Sándor énekes, gitáros (j) újra együtt játssza a Piramis dalokat. Fotó: MTI

Závodi János gitáros (b) és Révész Sándor énekes, gitáros (j) újra együtt játssza a Piramis dalokat. Fotó: MTI

Hála a rajongásért és szeretetért 


– Nehéz a mai zenerajongóknak visszaadni azt a rajongást, amely a Piramist körülvette. Révész Sándor hogy élte meg?

– Mérhetetlen köszönettel tartozunk a zenebarátoknak az egészen máig elkísérő hűségért. A harmincöt év előtti befejezés után sem vagyunk híján a Piramis iránti szeretetnek és lojalitásnak, és ezért csak hálás lehetek a sorsnak. A nagy menetelés, a feledhetetlen sikerek után 1981-ben már éreztem, hogy valahol megrekedt a kreativitásunk, az Erotika című nagylemezünk meglehetősen nyögvenyelősen készült el. Ekkor már más tköznapi alapok között éltünk, időnként másfelé fordult a figyelem. Az NDK-beli turnén, egy berlini koncerten spontán érett meg bennem a befejezés bejelentése, és tényleg az volt a zárófellépésünk.


A régi idők szava a fiatalokhoz is elér


– Mit gondol, miért tud négy évtized távlatából is érzelmeket kiváltani például a Szállj fel magasra, vagy a Ha volna két életem című sláger?

– Dallamaik ezer és ezer elhangzás után ott vannak az emberek fülében. Ennél a két dalnál maradva, hanghordozásuk mintegy sugallat az érzelmekben gazdag magyar szíveknek. Egyiket sem én írtam, de mindkettő akkordokban és szavakban egyformán olyan egyetemes megfogalmazás, amely a mai fiatalokat sem hagyja érzéketlenül. Utóbbiakra példa az az őrület, amely képes egy mostani Rolling Stones-nosztalgiakoncerten tombolni, pedig hol voltak a mai ifjú hallgatóik az együttes fénykorában? Ez az analógia is azt mutatja, hogy a régi idők szava elér a múltban szívesen búvárkodó fiatalok érzelemvilágához. 

Révész Sándor szerint a régi dalaik a régi dinamikával nem csak a régi rajongóknak jelentenek élményt.

Révész Sándor szerint a régi dalaik a régi dinamikával nem csak a régi rajongóknak jelentenek élményt.

Kifürkészhetetlen tolnai dombok 


– Hogyan alakult az élete a Piramis utáni időszakban?

– A harmincnégy évvel ezelőtti befejezéskor tudtuk, hogy következik egy légüres tér, szerencsére nem járt együtt a légtornásznál előforduló tériszonnyal. Számomra is eljött egy új karakterpálya egy más tevékenységi vonulattal, és ahogy a mai fogadtatásból következtetek, azért nem alakultak rosszul a dolgaim. Rengeteg zenét, szöveget írtam, tudnék akár új albummal is előjönni, de a lemezkiadás mai mélyrepülési időszakában ennek nem lenne értelme. Dolgozom kreatívan, dolgozom ezerrel és a jelek szerint nemhiába, mert sikerünk alapja a szakmai tapasztalat mellett a meglévő hitelesség és az odaadás. Ugyanazon elvek mentén élem az életem, mint arról néhány éve is nyilatkoztam. Rátaláltam a családi életre, imádok együtt lenni idősebb koromban született Ráhel lányommal. Valaha volt tibeti álmaimnak is szimbolikus értelme volt, az időközben szerzett ismeretek, a saját magam megismerése juttatott el oda, hogy az egyik legfontosabb a kifürkészhetetlen tolnai dombok közötti lét intimitása. Benne a sakkpartikkal  meg a nemritkán harminc kilométeres természetjárással.

csúzott a Piramis együttes 


Som Lajos, Gallai Péter, Révész Sándor, Závodi János és Köves Miklós, a Piramis együttes tagjai 2006. december 26-án tartották búcsúkoncertjüket a Papp László Sportarénában. Fotó: MTI


Cikkünket a Kisalföld hetente tfőn megjelenő Kultúra mellékletében olvashatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!