Egyperces

2016.11.24. 11:53

Jogerősen is felmentették Dopemant

A rapper ledöntött egy Orbán Viktor ábrázoló hungarocell szobrot, és belerúgott a fejébe. Bűncselekmény hiányában felmentették.

Jogerősen  felmentette a Fővárosi Törvényszék csütörtökön Pityinger Lászlót,  akit Orbán Viktor kormányfő hungarocellből készült szobrának három  évvel ezelőtti ledöntésével kapcsolatban garázdasággal vádoltak.      

   

A törvényszék - az elsőfokú bíróság döntésével megegyezően -  bűncselekmény hiányában mentette fel a vád alól a Dopeman néven  ismertté vált rappert.    

   

A kormányfő hungarocellből készült szobrát 2013 szeptemberében  az I. kerületi Clark Ádám téren egy ellenzéki demonstráción  döntötték le, majd amikor a fej letört, a vádlott, a rendezvény  műsorvezetője, Pityinger László egyszer belerúgott. Ezek után a  szobor maradványaiból a jelenlévők darabokat vágtak le, késsel  szurkálták.    

   

A tényállás tartalmazza azt is, hogy a tüntetésen a vádlott a  Himnuszt trágár szavakkal megszakítva adta elő. Ez ügyben nemzeti  jelkép megsértésének gyanújával indult eljárás, ám azt 2014-ben  maga az ügyészség szüntette meg.    

   

Az eljárás magánszemélyek feljelentésére indult, akik az  eseményről szóló televíziós tudósítások nyomán felháborodva  fordultak a hatóságokhoz.    

   

A tényállást az ügyben senki sem vitatta, a kérdés a másodfokon  eljáró bíró szerint is az volt, hogy a cselekmény kimeríti-e a  garázdaság fogalmát.    

   

A büntető törvénykönyv szerint az követ el garázdaságot, aki  olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít,  amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat  keltsen. Büntetése minősített esetben - például ha nyilvános  rendezvényen követik el - akár három év is lehet.    

   

FotókA bíró szóbeli indoklásában rámutatott: a garázdaság  megállapításához az szükséges, hogy a három tényállási elem  egyszerre álljon fenn, ám ebben az ügyben ebből kettő hiányzott.  Bár a törvényszék szerint az eseménysor alkalmas volt másokban  riadalom és megbotránkozás keltésére, a másik két tényállás nem  állapítható meg.    

   

Annak vizsgálatával összefüggésben, hogy a történtek kihívóan  közösségellenesnek tekinthetőek-e, a bíróság - egyezően a védői  érveléssel - az alapjogokra utalt. A bíró indoklásában kifejtette:  mindenkinek joga van a békés gyülekezéshez, a gyülekezési jog  gyakorlása közben pedig a résztvevők a véleményüket szabadon  kinyilváníthatják.    

   

A gyakorlat alapján rámutatott: a véleménynyilvánítás  korlátozása csak kivételes esetekben lehetséges, ebben az ügyben  pedig azt kellett vizsgálnia a bíróságnak, hogy a garázdaság mint  köznyugalom elleni bűncselekmény esetében indokolt-e a vádlott  szabad véleménynyilvánításhoz való jogát korlátozni a köznyugalom  érdekében.    

   

Hozzátette: a vádlott a magatartását a hatóságok által  tudomásul vett olyan politikai demonstráción valósította meg,  amelynek célja az Orbán-rendszer elleni tiltakozás volt, így a  szobor ledöntésével, valamint azzal a szimbolikusnak tekinthető  aktussal, hogy az elgurult fejbe belerúgott, Pityinger László nem  lépte túl a szabad véleménynyilvánítás határát. A másodfokú bíróság  álláspontja szerint így nem indokolt a véleménynyilvánítás  korlátozása a köznyugalom érdekében, az alapjogok gyakorlása pedig  kihívóan közösségellenes magatartásként nem értékelhető.    

   

Azzal összefüggésben, hogy az erőszakos magatartás tényállása  megállapítható-e, még az elsőfokú bíróság úgy vélte, a szobor  rendeltetése eleve az volt, hogy ledöntsék, anyagi értékkel már nem  bírt, így a vádlott cselekménye nem tekinthető erőszakosnak. A  másodfokú bíróság ugyanakkor egy kúriai határozatra utalva arra  mutatott rá, hogy nem az értéket, hanem a cselekmény jellegét kell  vizsgálni. A bíróság indoklása szerint azért nem állapítható meg az  erőszakos jelleg, mert a vádlott a véleménynyilvánítását az  alkotmányos gyakorlatba nem ütköző módon valósította meg.    

   

FotókA törvényszék arra is rámutatott: az első fokon eljáró bíróság  helyesen utalt arra, hogy garázdaság meg nem állapíthatósága esetén  felmerül a becsületsértés vétsége, ez azonban magánindítványra  büntethető, amelynek előterjesztésére a sértett jogosult. A  büntetőeljárási törvény kimondja azt is, ha az eljárás során derül  ki, hogy a cselekmény magánindítványra büntethető, akkor be kell  szerezni a jogosult nyilatkozatát. A törvényszék ezért kereste meg  Orbán Viktort, hogy becsületsértés vétsége miatt kíván-e  magánindítvánnyal élni. Mivel a 30 napos határidőn belül a  kormányfő nem terjesztett elő ilyet, a bíróság nem vizsgálhatta,  hogy a vádlott cselekménye megvalósította-e a becsületsértés  vétségét, illetve ha még a becsületsértés tényállási elemei fenn is  állnának, akkor korlátozható-e Pityinger László  véleménynyilvánítása immár nem a köznyugalom, hanem az emberi  méltóság védelmében.    

   

"A vádlott cselekményének ízlésessége megkérdőjelezhető, az  nyilvánvalóan alkalmas volt megbotránkozás keltésére, azonban a  cselekmény kihívó közösségellenességének és ezzel összefüggésben  erőszakos jellegének hiányában nem valósít meg bűncselekményt" -  szögezte le a bíró.   

   

A jogerős végzés kihirdetése után Pityinger László újságíróknak  azt mondta, győzött az igazság, ugyanakkor ijesztőnek nevezte, hogy  "az embernek a véleménynyilvánítása miatt a törvény elé kell  járulnia". Megjegyezte, három évig tartott az eljárás.    

   

Azzal összefüggésben, hogy a törvényszék megkereste Orbán  Viktort, Pityinger László közölte: "végre találkoztunk volna  személyesen és esetleg megbeszéltük volna az ország problémáit".  Arról is beszélt, neki nem Orbán Viktorral mint magánszeméllyel van  problémája, "hanem mint miniszterelnökkel és mint regnáló  hatalommal", és a vád alapját képező cselekményével is emiatt  fejtette ki a kritikáját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában