Egyperces

2016.10.20. 17:27

Lesz ez még így se - A legszórakoztatóbb ˝nyugger˝ naplója

Öregember nem vénember - mondja a magyar, és ugyanígy gondolja ezt a Lesz ez még így se holland főhőse, a 83 és 1/4 éves Hendrik Groen. Az idős férfi az Alkonypír öregotthon lakója, ahogyan magát nevezi, nyugger, aki nem várja ölbe tett kézzel a Kaszást, hanem elébe megy a kalandoknak, hogy életének utolsó éveit színesítse. A könyv szarkasztikus humorával, imádnivaló karaktereivel, és egyáltalán nem szokványos cselekményével hódította meg Hollandiát, és most hazánkban is megmutatja, hogy aki öreg, az még közel sem halott!

kisalfold.hu

 A Lesz ez még így se főhőse akár a te nagypapád is lehetne. Vagy az édesapád, az édesanyád, esetleg te magad most, vagy ötven év múlva. Hendrik Groen titka nagyon egyszerű: attól, hogy öreg, még nem akar belehalni a panaszba és az unalomba... Sőt, ő maga a plafonra tudna mászni azoktól az öregektől, akikkel az Alkonypír öregotthonban együtt lakik, akik a szőnyegbe tapossák a mézes puszedlit, folyamatosan zsörtölődnek és nyögnek, és máson sem jár az eszük, mint a panaszon és az elmúláson. Nem bírja a napi rutint, nem hajlandó elfogadni, hogy az élet már csak egyhangú, hosszú napokból, étkezésekből, orvosi vizsgálatokból és tévénézésből állhat számára, ezért keresi az izgalmakat – és számára olykor egy séta a havas úton, vagy az otthon halainak „megmérgezése" is óriási esemény. Hendrik úgy dönt, nem panaszkodik, hanem cselekszik: néhány bentlakó társával együtt megalakítja az Öreg, de még nem halott-klubot és a titkos kalandokról naplót vezet. Hogy életkedvüket fenntartsák, kaszinóba, pétanque-bajnokságra, főzőtanfolyamra és tájcsizni járnak, és miközben minden erejükkel azon vannak, hogy az elmúlás a lehető legszórakoztatóbb legyen, néhány nem várt fordulattal is számolniuk kell. A barátság és a szerelem ugyanúgy áthatja a mindennapjaikat, mint a felettük lebegő elmúlás gondolata...

A Lesz ez még így se nem kizárólag Groen korosztályának szól, sőt! A Lesz ez még így se a te könyved lesz, ha:

 

- nyugdíjas vagy

- vannak nyugdíjas korú szüleid, nagyszüleid, dédszüleid, rokonaid, ismerőseid

- tudod, hogy egyszer mind megöregszünk, de nem mindegy, hogyan tesszük ezt

- bízol abban, hogy a "humorod a régi" nálad legalább százéves korodig jellemző lesz

- szeretsz nevetni magadon minden helyzetben

- hiszel abban, hogy az életkor csak egy szám

 

A ​​Lesz ez még így se az utóbbi idők legnagyobb holland könyvsikere. Hendrik Groen valóságos nemzeti hős lett hazájában, képmásával bögréket díszítenek, a rajongók magukra is tetováltatják. Hendrik naplója hónapokig vezette a sikerlistákat, az eladások rekordot döntöttek, jelenleg 29 nyelvre fordítják. A könyvet felső korhatár nélkül ajánljuk mindenkinek, aki szereti a megható, kedves, vicces, szarkasztikus, szórakoztató történeteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!