Egyperces

2016.07.06. 08:56

Egy csók és más semmi - július 6. a csók világnapja

Az emberek szeretik, ha hosszan összeforr az ajkuk.

Varga Víta S.

Az egész világon július 6-án ünnepeljük a Csók Világnapját. Máig tisztázatlan, hogy ki kezdeményezte e jeles nap megünneplését, ahogy az is miért szeretünk csókolózni. Annyi azonban bizonyos, hogy az emberek szeretik, ha hosszan összeforr az ajkuk. Vannak, akik nem is várnak a nyár derekáig ennek megtartásával, hanem már tavasszal-április 28-án vagy május 18-án-annak rendje, módja szerint megünneplik.

 

10 meglepő tény a csókról


1.    Az emberek 2/3-a reflexből jobbra dönti a fejét, ha csókra készül.

2.    Egy percnyi csók 26 kalóriát éget el. Vagyis ha megiszol egy nagy adag tejeskávét, ami kb. 280 kalória, 10.8 percnyi csókkal le is dolgozhatod azt.

3.    Egy szenvedélyes csók közben összesen 34 arcizmot mozgatunk. (A szájrapuszihoz csupán két darabra van szükség.)

4.    A világ leghosszabb csókjának rekordját Thaiföldön állították fel---50 óra, 25 perc és 1 másodpercig tartott!

5.    Egy átlag ember élete során összeadva kb. két hetet tölt csókolózással.

6.    Azok a pasik akik reggel csókkal búcsúznak el a barátnőjüktől/feleségüktől, tovább élnek, mint, azok akik nem.

7.    A középkorban a hivatalos iratokat az emberek egy X-szel írták alá, majd nyomtak egy csókot a papírra- innen ered az üzenetek végére írt xx, ami a csókot szimbolizálja.

8.    Napi háromszor 5 perc csókolózás véd a fogszuvasodástól.

9.    Egy kínai nő ideiglenesen megsüketült csókolózás közben, mert partnere kiszívta a levegőt a szájából, s a keletkező nyomáskülönbség miatt beszakadt a hölgy dobhártyája.

10.    Egy hosszú szenvedélyes csóktól a pasik 40%-a azonnal begerjed és készen áll a szexre.A csók veszélyei


A csókolózás valamennyi módja veszélyeket rejt magában, hiszen ilyenkor egy közeli, intim kapcsolatba kerülsz egy másik emberrel, de bizonyos baktériumokkal, vírusokkal is.


A könnyű csók is hordoz magában veszélyeket, hiszen például a herpesz így is terjed, ha nyílt seb vagy sérülés van az ajkak közvetlen közelében. Mielőtt bárkit is elrettentenék a csókolózástól, felhívom a figyelmet, hogy ez csak akkor számít, ha bármelyik fél beteg, egyébként a könnyű csók viszonylag biztonságos dolog

A „mély" csók nagyjából ugyanezeket a veszélyeket hordozza magában, viszont ilyenkor a testnedvek is keverednek, így nő a fertőzések kockázata is. Ilyen módon akár szexuális úton terjedő betegségek is terjedhetnek, például a herpes symplex, a Hepatitis B és a szifilisz. A legjobb védekezés az, ha az első csók előtt alaposan megismered a partneredet, és megbizonyosodsz arról, hogy nem beteg


A csók jótékony hatásai


 A csókolózásnak a védőoltáshoz hasonló hatásai lehetnek. Közel 4 000 db baktérium cserél gazdát egy-egy- alkalommal, így aktivizálva a szervezet védekező rendszerét és erősítve az immunrendszert. Azoknak, akik sokat csókolóznak a fogaik is egészségesebbek maradhatnak, mert több nyál termelődik, amely a zománcot erősítő kalciumot tartalmazza.


Továbbá stresszcsökkentő hatással rendelkezik. Egy kontroll vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy a csókolózás gyakoriságának növelése a házas és együtt élő pároknál egyaránt érezhető stresszcsökkenést, az együttélési elégedettség növekedését és koleszterinszint-csökkenést okozott.


 

Egy átlag ember élete során összeadva kb. két hetet tölt csókolózással.
Híres csókok


Legaranyosabb: Gustav Klimt: Csók


A csók számos műalkotás tárgya, mégis kevés annyira emlékezetes van köztük, mint Gustav Klimt: Csók című festménye. A művész arany-korszakában festette, amikor különösen sok aranyfestéket és valódi aranyat használt művei elkészítéséhez. Klimt nemcsak a művészvilágot rengette meg híres festményével, hanem hihetetlen népszerűségre tett szert, amit jól mutat, hogy ma is számos használati tárgy (füzetek, táskák, esernyők, stb.) hirdeti Klimt és a csók nagyszerűségét.


Legmesésebb: Csipkerózsika


A történetet a legtöbben a Grimm testvérek feldolgozásában ismerik pedig már 1697-ben lejegyezte Charles Perrault francia meseíró. A mese különféle változatai kisebb-nagyobb mértékben eltérnek ugyan, de abban mindegyik megegyezik, hogy az elátkozott hercegnő életét a hős herceg csókja menti meg, aki felébreszti 100 éves álmából. Azóta is nők milliói várják a herceget fehér lovon és a világrengető csókját.


A legcuppanósabb: Tarkan: Kiss Kiss


Számos sláger szól a csókról, de a legemlékezetesebb ezek közül mégis Tarkan török énekes Simarik (Kiss kiss) című dala, melyben a refrén nem más, mint két nagy cuppanás. 1999 nyarán minden rádióból ez szólt, ma viszont már csak hazájában népszerű Tarkan. Ez a csók nem tartott örökké.

 A legszomorúbb: Oscar Wilde


A tragikus sorsú ír költő és író Oscar Wilde sírja sokáig a párizsi Pere Lachaise temető egyik legkülönlegesebbje volt. Az 1990-es renoválást követően terjedt el az a szokás, hogy a zarándokok jól látható csókot nyomtak a Jacob Epstein szobrász által készített síremlékre. A rúzsban található zsír- és vegyi anyagok azonban behatoltak a kőbe és bomlasztani kezdték, ezért Wilde családja és az ír kormány úgy határozott, hogy felújítják az emlékhelyet, s egyben egy üvegfallal el is választják a látogatóktól így 2011 óta már csak a képek emlékeztetnek az egykori csókkal borított sírkőre.


Legismertebb csók: Júdás csókja


A kereszténység leghíresebb csókja nem a szerelem, hanem az árulás jelképe. A bibliai leírás szerint Kajafás főpap 30 ezüstöt fizetett Jézus tanítványnak, hogy egy csókkal árulja el mesterét. A történetet mindenki ismeri: Júdás elárulta Jézust, akit ezután elfogtak és keresztre feszítettek. Júdás megbánta tettét és öngyilkos lett. A művészetben számos műben ábrázolják ezeket a jeleneteket, leghíresebb köztük a reneszánsz nagy alakjának, Giottonak Júdás csókja című munkája.


Legjobban várt csók: Katalin és Vilmos hitvesi csókja


Hosszú évek óta a legjobban várt esemény volt Nagy-Britanniában, s a nők körében valószínűleg egész Európában Vilmos herceg és Kate Middleton esküvője. Az érdeklődést jól mutatja, hogy világszerte körülbelül 2 milliárd tévénéző követte az eseményeket és látta az első hitvesi csókot. A Huffington Post szájról olvasó szakértője szerint az első hivatalos csók után Vilmos azt mondta: „Még egyet!"

 

Címkék#bulvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!