Egyperces

2016.07.21. 15:46

Adócsalás gyanújába keveredett Christoph Waltz

Adócsalás gyanújába keveredett Christoph Waltz kétszeres Oscar-díjas osztrák színész - írta csütörtökön a Bild című német lap.

A beszámoló szerint a filmművész nevére az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi adóhivatal nyomozói bukkantak egy feltételezett adócsalók adatait tartalmazó CD-n. A hivatal által vásárolt adathordozón rögzített információk alapján az osztrák-német kettős állampolgár legkevesebb százezer eurót tartott egy külföldi számlán, a gyanú szerint azért, hogy kivonja az adózás alól. 


A Los Angeles mellett Berlinben is bejelentett lakóhellyel rendelkező színész ügyében a német főváros ügyészsége indított eljárást adózási bűncselekmény gyanújával. A hatóság az adótitok védelméről szóló jogszabályra hivatkozva nem közölt részleteket - írta a Bild. 


Az észak-rajna-vesztfáliai adóhivatal a tartományi kormány felhatalmazásával az utóbbi években számos CD-t vásárolt, amely svájci vagy liechtensteini bankoktól kiszivárogtatott kimutatásokat tartalmaz pénzüket az adózás elől külföldre menekítő német állampolgárokról.  


A hivatal több millió eurót költött ilyen adathordozókra, és országszerte több százmillió euró bevétel keletkezett a leleplezett csalók ellen indított eljárások révén, illetve a lebukás megelőzése és a büntetés elkerülése céljából saját magukat feljelentő adókerülők befizetéseiből.  


Christoph Waltz 2009-ben szerzett nemzetközi hírnevet Quentin Tarantino Becstelen Brigantyk című filmjében nyújtott alakításával, amelyért Cannes-ban a legjobb színész díjával jutalmazták. Szerepéért egy-egy Bafta- és Golden Globe-díj mellett első Oscar-díját is megkapta, amelyet 2013-ban követett a második a Django elszabadul című újabb Tarantino-filmben nyújtott alakításáért. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!