Egyperces

2015.09.28. 16:46

Csányi Vilmos a XXI. században

Kutyabolond etológus, raprajongó és a nők bálványa. Világhírű tudós, akinek a hírnévnél fontosabb az élet. Csányi Vilmos lesz az RTL Klub XXI. században című műsorában kedden késő este.

munkatársunktól

Egyetlen kutyájával sem bírt, ezzel döbbentette meg először a XXI. század stábját Csányi Vilmos. Barátai, akik a kutyabolond etológusról beszéltek, elmesélték, miért tartják őt a magyar Szürke Gandalfnak, hogy miért tündéri a kertje, hogy valóban jóságos nagyapó-e, no és hogyan képes bárkinek a szemébe mondani mindent, ami kellemetlen.


Persze a legnagyobb meglepetés a stábot akkor érte, amikor leültek a világhírű tudóssal szemben a lakásában. Lábuknál Jankával, a kutyával, akivel szintén nem bír. Szóval a forgatáson megtörtént mindaz, amire nem számítottak, mikor elkezdtek forgatni Csányi Vilmosról, a tudósról, akit idéz a Science, aki új kutatási területet indított el. Ő volt ugyanis az, aki a világon először megnézte, hogyan tanul egy kutya, hogyan követi gazdája kommunikációját, hogyan illeszkedik be az ember világába vagy épp hogy utánoz és hogy old meg feladatokat. Jó tíz évig tartottak a kísérletei, eleinte a szakma teljes elutasítása mellett. Viszont a kutatásai eredménnyel jártak, kimondta, hogy a kutyák már nem állatok, de még nem emberek. Az igazi áttörés 1992-ben történt, amikor a világhírű tudományos magazin, a Science kiküldött egy riportert az isten háta mögöttinek számító közép-kelet európai kutatólaborba. Megjelent egy több oldalas cikk, melyben először hangzott el: a kutyák szőrös gyerekek. „Azt vettük észre, mi vagyunk a világon az elsők valamiben, ez hihetetlen érzés, főleg egy fiatalembernek." – mondta el az RTL Klub kamerái előtt Csányi Vilmos. 


Kutatásainak sikere ismeretterjesztő könyvek sokaságát is hozta, híres lett és népszerű, olyan tudós, aki nemcsak okosakat mond, hanem meg is lehet érteni, amit mond. Ő lett az etológia, evolúció- és kommunikációkutatás magyar Stephen Hawkingja. Lassan mindenről őt és csapatát kérdezgették újságban, tévében és konferenciákon.  Újonnan megközelíteni minden kérdést, ez Csányi titka. És ahelyett, hogy ülne a babérokon, tovább gondol mindent, amit addig felfedezett. Például hogy mi mindenre lenne jó, ha a viselkedéskutatásban elért eredményeiket felhasználnák.


A XXI. század keddi adásának előzetese itt érhető el: http://rtl.hu/rtlklub/ajanlo/xxi-szazad-2015-09-29A teljes adást szeptember 29-én, kedden 23.25-kor láthatják az RTL Klub nézői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!