Egyperces

2015.08.27. 19:10

Elárverezik a legnagyobb ABBA-slágerekben megszólaltatott zongorát

A svéd Georg Bolin által tervezett hangszer a becslések szerint 600-800 ezer font közötti áron cserél majd gazdát.

Elárverezik a legendás ABBA együttes legnagyobb slágereiben megszólaltatott hangversenyzongorát, amely az egyik legizgalmasabb tétel lesz a Sotheby's rock- és popzenei relikviáknak szentelt jövő havi aukcióján.

A svéd Georg Bolin által tervezett hangszer, amely egyebek közt a Waterloo, a Dancing Queen és a Money, Money, Money című slágerekben is hallható, a becslések szerint 600-800 ezer font (168-224 millió forint) közötti áron cserél gazdát a szeptember 29-ére meghirdetett londoni liciten.

A zongorát a legendás együttes társalapítójától, Benny Anderssontól származó eredetiségigazoló tanúsítvánnyal együtt veheti át az új tulajdonos. A hangszert a korábban Metronome Studiosként ismert Atlantis Grammofon gyűjteményéből bocsátják árverésre. Az 1970-es években a svéd banda gyakran dolgozott a stockholmi stúdióban.

A hangszert az 1980-ban elhunyt amerikai dzsesszzongorista és zeneszerző, Bill Evans számára készítették. A The New York Times című lap 1964-ben azt írta, hogy a zongora olyan érzést kölcsönöz, mintha az ember "közvetlenül a húrokon játszana, akárcsak egy gitárművész".

A Sotheby's szakértője, Philip Errington szerint nehéz volt meghatározni a hangszer lehetséges leütési árát, mivel igen kevés ABBA-relikviát bocsátanak árverésre.

Az aukciósház felidézte, hogy John Lennon Steinway pianínója, amelyen az Imagine című sláger született, 1,67 millió fontért kelt el 2000-ben, míg az 1942-es Casablanca című filmklasszikus zongorája 3,4 millió dollárért cserélt gazdát tavaly egy New York-i árverésen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!