Egyperces

2015.08.12. 15:45

70 éves a nagy nevettető!

Steve Martinnak a 70-es évek közepén stand-up komikusként rockbandákat megszégyenítő rajongótábora volt.

Augusztus 14-én lesz hetvenéves Steve Martin amerikai filmszínész, akinek a 70-es évek közepén stand-up komikusként rockbandákat megszégyenítő rajongótábora volt, kiválóan bendzsózik, dalokat szerez, színdarabokat, forgatókönyveket ír, 2013-ban pedig életművéért Oscar-díjat kapott.

A Texas állambeli Wacóban született, Stephen Glenn Martin néven. Kaliforniában nőtt fel, ahová ingatlanügynök apja színészi álmokat kergetve költözött. Az apa nem tudta feldolgozni kudarcait, egyre féltékenyebb lett sikeres fiára, akivel egy idő múlva már álig állt szóba. Martin minél hamarabb a saját lábára akart állni, tízévesen a házukhoz közeli Disneylandben árult programfüzeteket. Öt évvel később már bűvészbemutatókat tartott és zsonglőrködött, ekkoriban formálódott ki később oly sikeresnek bizonyuló színpadi személyisége.

Érettségi után még nem a színházat választotta, a Kaliforniai Egyetem filozófia szakára iratkozott be, de hamarosan átiratkozott a színház szakra. Éjszakánként klubokban vállalt fellépéseket, televíziós társaságoknak dolgozott, egyik komikus írásáért 1969-ben Emmy-díjat kapott. Hamarosan komikusként is felbukkant, ha ő szerepelt az NBC csatorna Saturday Night Live című műsorában, a nézettség egymillióval ugrott meg. Saját bevallása szerint a színpadon nem saját személyiségét láthatták, mert ő alapvetően szégyenlős, és zavarba jön a túlzott figyelemtől, kollégáitól eltérően nem ösztönösen komédiázott, hanem gondosan megtervezve rakta össze estjeit. Csaknem két évtizeden át ő maradt az egyik legnagyobb stand-up komédiás, rocksztárokat megszégyenítő, hatalmas rajongótábora kívülről tudta műsorát, és hűségesen követték minden fellépésére. Számtalan kiszólásából lett köznyelvi fordulat, és kevesen tudják, hogy ő terjesztette el a két kézzel a levegőben mutatott idézőjelet.

Sikereinek csúcsán, a hetvenes évek végén nyergelt át a filmekre. Rögtön első alkotása, az alig hétperces A szórakozott pincér Oscar-jelölést kapott 1977-ben. Első főszerepét két évvel később, a szintén általa írt A pacák című filmben alakította, és a vígjáték hatalmas sikert aratott. Ezután Stanley Kubrick kereste meg egy komédia tervével, de a rendező végül meggondolta magát, ötletéből 1999-ben inkább drámát forgatott Tágra zárt szemek címmel.

Steve Martin

Steve Martin
Martin belefáradt a komédiázásba, új kihívásokat keresett, drámai szerepeket vállalt, még táncolni is megtanult a Filléreső című musical kedvéért. A film ugyan nem sok pénzt hozott a producereknek, de látványos volt és szórakoztató, Martin pedig alaposan meglepte a közönséget sztepptáncával, alakításáért Golden Globe-díjra jelölték. Ezután ismét komédiák következtek: A pacák rendezője, Carl Reiner instruálta 1982-ben a Halott férfi nem hord zakót, 1983-ban az Agyban nagy és 1984-ben a Mindenem a tied című filmekben - ez utóbbi a kritikusok szerint eddigi pályafutásának legjobb filmje. A Riviéra vadorzói című filmben Michael Caine oldalán komédiázott, ugyancsak 1988-ban a Broadwayn is bemutatkozott a Godot-ra várva című darabban, a másik főszerepet Robin Williams játszotta.

Pályáján egymást követték a sikerek. 1988-ban a Roxanne című Cyrano-filmadaptáció forgatókönyvéért elnyerte az Amerikai Forgatókönyvírók Céhének díját. 1991-ben forgatta Az örömapát, majd 1995-ben a folytatást, 1999-ben Eddie Murphy oldalán bolondozott a Fergeteges forgatás című vígjátékban, majd a Novocaine, a Tucatjával olcsóbb első és második része következett. A rózsaszín párduc és folytatása 2006-ban és 2009-ben nevetette meg a nézőket. 2011-ben a Vad évadban Jack Blackkel és Owen Wilsonnal megszállott madárrajongókat alakítottak, akik látcsővel felfegyverkezve vadásznak a legkülönbözőbb szárnyasokra, idén ő kölcsönözte a hangját Smek kapitánynak a Végre otthon című családi animációs filmben.

Színdarabjait Amerika-szerte számos színház tűzte műsorára: az elsőt, amely Picasso és Einstein képzelt párizsi találkozását meséli el, 1993-ban Chicagóban állították színpadra. Több írását közölte a tekintélyes The New Yorker magazin, két regény is kikerült a tolla alól, és e két mű közti időben írta meg önéletrajzát Born Standing Up címmel. A kritikusok a viccesnek, megindítónak és őszintének nevezett írást 2007 egyik legjelentősebb szépirodalmi alkotásának nevezték. Ebben a művében elevenítette fel utolsó találkozását édesapjával, akivel sokáig feszült volt a viszonya. Halálos ágyán fekvő apja csak annyit mondott neki: "Te mindent elértél, amit én akartam", mire ő azt válaszolta: "Mindent érted tettem."

Steve Martin háromszor volt az Oscar-gála házigazdája, végül 2013-ban ő vehette át az amerikai filmakadémia életműdíját. A komikus ismert és elismert bendzsójátékos, számos nagysággal zenélt együtt, és két bendzsóalbuma kapott Grammy-díjat. A stand-up számaiból összeállított A Wild and Crazy Guy kétszeres platinalemez lett, és a Billboard 200-as listáján a második helyig tornázta fel magát.

Jelenleg második házasságában él, 67 évesen lett apa, a gyermekkel a 41 esztendős Anne Stringfield ajándékozta meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!