Egyperces

2015.07.13. 15:52

Bill Cosby műgyűjteménye továbbra is látható lesz a Smithsonian Intézetben

Tavaly több mint egy tucat nő jelentette ki nyilvánosan, hogy az Egyesült Államok-szerte népszerű tévésztár szexuálisan zaklatta őt.

Továbbra is láthatja a nagyközönség Bill Cosby amerikai színész-komikus műgyűjteményét a washingtoni Smithsonian Intézet részeként működő National Museum of African Art kiállításán, annak ellenére, hogy mostanra már számos vállalat és egyetem elhatárolódott a szexuális erőszakkal vádolt hírességtől.


"Az első és legfontosabb dolog, hogy ez egy művészeti kiállítás" - szögezte le a The Associated Press hírügynökségnek adott interjújában Richard Kurin, a Smithsonian vezető beosztású munkatársa, aki az elmúlt hét hónapban számos személyes találkozót kezdeményezett a múzeumegyüttes igazgatóival, hogy megvitassák a tavaly november óta látható Cosby-gyűjtemény sorsát. "Ez nem egy Bill Cosby életéről és karrierjéről szóló tárlat. Ez csakis a művészekről szól" - tette hozzá Kurin.


A National Museum of African Art fennállásának 50. évfordulóját ünneplő tárlat mintegy harmadát Bill és Camille Cosby afrikai-amerikai művészeti gyűjteménye teszi ki, a további kétharmadot a múzeum saját gyűjteményéből válogatták össze.


A négy évtized gyűjtőmunkáját dicsérő Cosby-kollekció kiemelkedő afrikai-amerikai művészek munkáit, a Cosby-házaspár által rendelt alkotásokat, valamint az amerikai színész-komikus és néhai fia tiszteletére készített steppelt ágytakarókat vonultat fel. A több mint 300 festmény, nyomat, szobor és rajz alkotta gyűjtemény döntő részét ezelőtt sohasem adták kölcsön múzeumnak, és a nagyközönségnek sem volt alkalma megcsodálni.


A Smithsonian kiállítását a Cosby-botránytól függetlenül is sokan kritizálták amiatt, hogy egy magánkollekció prominens múzeumbeli bemutatásával megnövekedhet egyes műalkotások piaci ára. Ugyancsak támadási felületet jelentett a kritikusok számára, hogy Camille Cosby a múzeum vezetőségének tagja.


A Smithsonian most azt is elárulta, hogy a Cosby-házaspár 716 ezer dollárral támogatta a kiállítást, ami elegendő volt a költségek egészének fedezésére. Az irányelvekkel ellentétben az intézet nem számolt be a házaspár adományáról a november óta látható kiállítás sajtóanyagaiban, sem a múzeum honlapján, de mint elmondta, az információt bárki megtudhatja, aki érdeklődik utána.


Tavaly több mint egy tucat nő jelentette ki nyilvánosan, hogy az Egyesült Államok-szerte népszerű tévésztár szexuálisan zaklatta őt. Vádat hivatalosan sohasem emeltek a most 78 éves Cosby ellene. A vádak hatására számos vállalat és egyetem elhatárolódott a komikustól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!