Egyperces

2015.05.19. 15:21

Egyetemisták adják elő a My Fair Lady elveszettnek hitt dalait

A musical hét elveszettnek gondolt dalára 2008-ban bukkantak rá az Egyesült Államok kongresszusi könyvtárában.

A My Fair Lady című világszerte ismert musical hét elveszettnek gondolt dalát adják elő egyetemisták kedden Sheffieldben, amelyeket mintegy 60 évvel ezelőtt vágtak ki az eredeti színpadi műből - írja a BBC.

A dalbetétek közül kettőt a darab szerzői, Frederick Loewe és Alan Jay Lerner az első előadás után vágtak ki a My Fair Lady végső változatából, míg további ötöt még azelőtt elhagytak, hogy a musical egyáltalán színpadra került volna. A darabból Audrey Hepburn főszereplésével 1964-ben készült mozifilm, amelyet nyolc Oscar-díjjal jutalmaztak.

Az elveszett dalbetétek anyagára Dominic McHugh, a Sheffield-i Egyetem munkatársa bukkant rá az Egyesült Államok kongresszusi könyvtárában 2008-ban.

"Ez a legizgalmasabb felfedezés, amit valaha is tettem" - hangsúlyozta a kutató. Az újra felfedezett dalokat kedden az Sheffield-i Egyetem diákjai adják elő az angliai városban.

A musical Eliza Doolittle-ról, a rémes kiejtéssel beszélő virágáruslányról szól, akiből a cselekmény szerint Henry Higgins nyelvészprofesszor tökéletes angolsággal beszélő hölgyet farag egy fogadás kedvéért.

A darab 1956-os, connecticuti New Haven-ben megrendezett sajtóbemutatójában még helyet kapott egy olyan 15 perces rész is, amelyben elhangzottak a Come to the Ball és a Say a Prayer for Me Tonight című dalok, valamint látható volt egy balettjelenet is.

Dominic McHugh elmondta: a két dalt nem minőségi okokból hagyták ki a végső változatból, ugyanis a források tanúsága szerint a My Fair Lady csodálatosan szerepelt már a szakmai bemutatón is. Az előadás túl hosszúra sikerült, ezért a szerzők a szóban forgó részt feleslegesnek ítélték és kivágták a darabból.

A Say a Prayer For Me Tonight című dalt a szerzőpáros később újrahasznosította az 1958-as Gigi című filmmusicalben. A végső változatba be nem kerülő többi dalt, köztük a Lady Liza, a Shy és a Please Don't Marry Me című számokat már a próbák alatt kivágták a darabból, így azokat korábban még sosem adták elő.

"Amikor egy ilyen tökéletes musicallel találkozol, mindig azt gondolod, hogy a darabnak ebben a formában kellett születnie. Természetesen ez nem így van" - mondta el Liz Robertson színésznő, Alan Jay Lerner özvegye, aki maga is eljátszotta Eliza szerepét 1979-ben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában