Egyperces

2015.04.10. 20:57

Másfélszáz delfin sodródott partra Japánban - fotók

A helyi lakosság és a parti őrség kétségbeesetten próbálta őket egész nap menteni.

Másfélszáz fehérajkú kardszárnyúdelfin sodródott partra pénteken Japánban, a helyi lakosság és a parti őrség kétségbeesetten próbálta őket egész nap menteni, de csak elenyésző hányadukat sikerült visszajuttatni a Csendes-óceánba.

Az állatok egy földnyelven feküdtek a Japán északkeleti részén fekvő Hokota strandjától 10 kilométerre, Ibaraki prefektúrában. A szárazra került 156 tengeri emlősből a nap végére csak hetet sikerült visszatuszkolni a vízbe, a többi elpusztult, egy részüket szándékosan altatták el, miután reménytelennek látszott a megmentésük.

1

A dagály által partra vetett delfint ápolnak a Tokiótól északra fekvő Hokota tengerpartján április 10-én. A térség mintegy 10 kilométer hosszú partszakaszán 149 fehérajkú kardszárnyúdelfint találtak, többnyire legyengült állapotban.
Fotó: MTI/EPA/Kamosida Koicsi

Emberek tucatjai vödrökből locsolták tengervízzel a delfineket, mások vizes törülközővel igyekeztek megóvni őket a kiszáradástól. Több állatot visszavittek a tengerbe, hogy a mélyvíz felé tereljék, de az áramlat ismét a part felé sodorta őket. Több állat megsérült, mély sebei voltak. Az elpusztult delfineket a lakosok elföldelték.

A városi hatóságok, a parti őrség és egy akvárium munkatársai is részt vettek a 2,7 méteres hosszúságot és 270 kilogrammos súlyt is elérő vízi emlősök mentésében.

2

A japán parti őrség által közreadott képen a dagály által partra vetett delfinek egyikét dobják vissza a tengerbe a nyílt vizeken a parti őrség hajójáról április 10-én. A Tokiótól északra fekvő Hokota tengerpartjának mintegy 10 kilométeres szakaszán 149 fehérajkú kardszárnyúdelfint vetett partra a dagály, a többségüket legyengült állapotban találták.
Fotó: MTI/EPA/Japán parti őrség

Kisebb hasonló esetek már előfordultak ezen a környéken, egy közeli partszakaszon 2011-ben mintegy ötven delfin pusztult el. Most tudósokat várnak a helyszínre, hogy megfejtsék a tömeges partra vetődés rejtélyét. Jamadao Tamaszu, a Nemzeti Természettudományi Múzeum kutatója szerint a delfinek által a tájékozódáshoz kibocsátott ultrahangokat elnyelhették a homokpadok, ezért tévedhettek el.

A fehérajkú kardszárnyúdelfin (Peponocephala electra) viszonylag gyakori a japán vizeken, halászok - az állatvédők tiltakozása ellenére - évente több százat ejtenek el belőlük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!